Άκρως αποκαλυπτική ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
Αναφερθείς ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός στο θέμα, μίλησε για τα όσα έχουν ήδη γίνει, αλλά και για τα όσα προγραμματίζονται: με ένα master plan που θα υποδεικνύει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, με την επικαιροποίηση των μελετών στη βάση της νέας κατάστασης που φέρνει η κλιματική κρίση και με προσκλήσεις που ανοίγουν για αντιπλημμυρικά έργα από το τρέχον ΕΣΠΑ. Πριν, όμως, από όλα αυτά τα… αισιόδοξα παραδέχτηκε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αντιπλημμυρική θωράκιση, ενώ και όσα θα γίνουν στο μέλλον, φτάνουν σε ορίζοντα της δεκαετίας για να υλοποιηθούν. «Δεν υπάρχει αντιπλημμυρικός σχεδιασμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τελεία και παύλα…» είπε χαρακτηριστικά, παρότι, όπως τόνισε, τα σχέδια που δείχνουν ότι η Καλαμάτα και γενικότερα η Πελοπόννησος είναι τρωτές περιοχές, υπάρχουν εδώ και 15 χρόνια.
Η συζήτηση για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στην Πελοπόννησο άνοιξε από την παρέμβαση της Ντίνας Νικολάκου, που ζήτησε να συζητηθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο η αναθεώρηση του Σχεδίου Πλημμυρικού Κινδύνου της Πελοποννήσου, το οποίο δείχνει πως η λεκάνη της Καλαμάτας βρίσκεται στο κόκκινο, δηλαδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η περιοχή.
Η Ντίνα Νικολάκου ανέφερε ότι είναι σημαντικό να παρουσιαστεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο το Σχέδιο Πλημμυρικού Κινδύνου (έχει γίνει στην Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας), ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η Περιφέρεια να επωμίζεται ευθύνες όσον αφορά στις πλημμύρες, όταν η Πολιτεία ούτε χρηματοδοτεί την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής ούτε έχει παραχωρήσει την αρμοδιότητα σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων.
Ο περιφερειάρχης, πέραν των παραπάνω διαπιστώσεων, ανακοίνωσε ότι «όπου μπορούμε θα συνδυάσουμε αντιπλημμυρικά με αρδευτικά. Όπου αυτό είναι δυνατόν». Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία για ορεινή υδρονομία για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο μετά το 1960».
Επίσης, σχολίασε: «Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες. Θεωρούμε ότι είναι πολύ βασικό, το κάνουμε με δική μας χρηματοδότηση».
Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να παρουσιαστεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο το Σχέδιο Πλημμυρικού Κινδύνου, γιατί δεν υπάρχει κάτι καινούργιο για να αναφέρει κάποιος, ενώ κλείνοντας σημείωσε: «Οι κόκκινες περιοχές στην Πελοπόννησο είναι πολλές. Η Πελοπόννησος με βάση το διεθνή δείκτη είναι μια περιφέρεια τρωτή. Δε θα γίνει έτοιμη ούτε ανθεκτική στα επόμενα τρία-πέντε χρόνια, θέλει πολλά χρόνια, πάρα πολλά χρόνια».