Κ. Μαργέλης: «Η Δικαιοσύνη στη Μεσσηνία κινδυνεύει να βουλιάξει»

Κ. Μαργέλης: «Η Δικαιοσύνη στη Μεσσηνία κινδυνεύει να βουλιάξει»

Δικαστικοί υπάλληλοι: “Εργαζόμαστε στο χώρο της Δικαιοσύνης και δε βρίσκουμε το δίκιο μας”

Τον κίνδυνο να τεθούν περιορισμοί ωραρίου στην εξυπηρέτηση κοινού και δικηγόρων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε δικαστικούς υπαλλήλους, υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη διοίκηση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας.

Η ένωση δυνάμεων των δύο συλλόγων και οι κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων, που βρίσκονται ήδη στην τρίτη εβδομάδα, στοχεύουν στο να αναδείξουν πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στις δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας.

Κενά σε οργανικές θέσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου και όπως σχολίασε ο κ. Μαργέλης, «η Δικαιοσύνη στη Μεσσηνία κινδυνεύει να βουλιάξει».

Στη χθεσινή κοινή συνάντηση δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων συμμετείχε και κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Τεράστια κενά

Ξεκινώντας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε ότι η απονομή της δικαιοσύνης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στους δικαστές, στους δικηγόρους και στους δικαστικούς υπαλλήλους. «Δυστυχώς ο πυλώνας των δικαστικών υπαλλήλων αυτή την εποχή στη Μεσσηνία είναι κολοβός. Υπάρχουν τεράστια κενά στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων. Η απονομή της δικαιοσύνης στη Μεσσηνία στηρίζεται αποκλειστικά στην εργατικότητα, στη φιλοτιμία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι δουλεύουν εκτός ωραρίου για να καλύψουν τις ανάγκες της υπηρεσίας. Είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα εντός του ωραρίου τους. Βλέπω συχνά να φεύγουν βράδυ από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας. Ο αριθμός των κενών των οργανικών θέσεων είναι συγκλονιστικός. Ενδεικτικά και μόνο σας αναφέρω ότι στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας το 45% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Στην παράλληλη έδρα της Κυπαρισσίας η κατάσταση έχει ξεφύγει. Είναι ακάλυπτο το 71,5% των οργανικών θέσεων. Στην περιφερειακή έδρα της Πύλου, όπου υπάρχει πλέον περιφερειακό Πρωτοδικείο με το νέο δικαστικό χάρτη, οι κενές οργανικές θέσεις είναι στο 50%. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, που κατά την προσωπική μου άποψη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεδομένου ότι είναι γραφείο “πρώτης γραμμής”, τα κενά είναι στο 48%. Κάθε χρόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας κατατίθενται 11.000 μηνύσεις. Καταλαβαίνετε τι δουλειά χρειάζεται για να επεξεργαστούν αυτές οι μηνύσεις. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο».

Ο κ. Μαργέλης σημείωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος ενώνει τη φωνή του με τους δικαστικούς υπαλλήλους και τόνισε ότι πρέπει άμεσα η Πολιτεία να αντιληφθεί το πρόβλημα, κι αυτός είναι ο στόχος τους. «Θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα και οπωσδήποτε να έρθουν δικαστικοί υπάλληλοι, αλλιώς κινδυνεύει δικαιοσύνη στη Μεσσηνία να βουλιάξει. Οι πολίτες δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στις υποθέσεις που έχουν, οι δικηγόροι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά μας και δε θα υπάρχει βοήθεια στους δικαστές για να βγαίνουν αποφάσεις. Κάνουμε έκκληση στην Πολιτεία άμεσα να σκύψει στο πρόβλημα που υπάρχει στη Μεσσηνία και να καλυφθεί το τεράστιο κενό θέσεων. Υπογραμμίζω για άλλη μία φορά ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας σε λίγο καιρό ουσιαστικά θα κλείσει. Δε θα λειτουργεί όπως πρέπει. Θα μπει ωράριο, γιατί δεν προλαβαίνουν οι υπάλληλοι να εξυπηρετούν κοινό και τις τρέχουσες υποθέσεις. Δηλαδή, θα ορισθεί, για παράδειγμα, ένα δίωρο για να εξυπηρετούνται δικηγόροι και πολίτες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, χαρακτηρίζοντας απολύτως δίκαια τα αιτήματα των υπαλλήλων και στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

«Δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Ανδρόνικος Σταυρόπουλος, ευχαρίστησε τους δικηγόρους της Καλαμάτας και την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων που στηρίζουν τα αιτήματά τους, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να στηρίξει τους δικαστικούς υπαλλήλους που «κρατούν ζωντανή τη δικαιοσύνη».

«Καλούμαστε να εφαρμόσουμε μία αλλαγή που δε στηρίζει το ίδιο το υπουργείο. Καλούμαστε ως περιοδεύων θίασος, παρά την αντίθετη νομολογία, να καλύπτουμε ανάγκες άλλων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί το Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Αγωνιζόμαστε για την επίλυση των θεσμικών μας προβλημάτων, καθώς και την αναγνώριση των ειδικών συνθηκών εργασίας μας. Πρέπει άμεσα να στηριχθούν οι δικαστικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας, να προσληφθούν δικαστικοί υπάλληλοι ώστε να καλυφθούν τα κενά και να αναγνωριστούν έμπρακτα οι ειδικές συνθήκες εργασίας. Θέλω να διευκρινίσω ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος. Είμαστε οι μοναδικοί υπάλληλοι που έχουν δύο πόδια σε δύο βάρκες. Αμειβόμαστε ως δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά η εργασία που κάνουμε δεν είναι δημοσίου υπαλλήλου. Εργαζόμαστε πέραν του ωραρίου και όταν λέμε ωράριο, μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι είναι αποκλειστικά ωράριο έδρας. Αλλά οι δικαστικοί υπάλληλοι παραμένουν πάρα πολλές ώρες πέραν της εργασίας τους, βράδια, Σαββατοκύριακα, ατελείωτες ώρες στην Ανάκριση, αργίες χωρίς να αμείβονται. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Εργαζόμαστε στο χώρο της δικαιοσύνης και δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας. Ο υπουργός είναι θέμα τιμής να λύσει το πρόβλημα», κατέληξε.

Δίωρες διακοπές

Με τη σειρά του, το μέλος του Δ.Σ. των Δικαστικών Υπαλλήλων, Διονύσης Λαμπρόπουλος, ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και τους δικηγόρους που στηρίζουν τον αγώνα τους, παρότι οι κινητοποιήσεις δημιουργούν προβλήματα στη δουλειά τους και πρόσθεσε: «Θέλω να τονίσω ότι δε γίνεται η Δικαιοσύνη να στηρίζεται στο φιλότιμο τον υπαλλήλων. Δε γίνεται να δουλεύουμε υπερωριακά μόνο για να βγει η δουλειά, για να λέμε ότι βγήκε η δουλειά και να μην πληρωνόμαστε. Να μην καλύπτονται οι θέσεις και να προσφέρουμε έργο το οποίο δεν αμείβεται. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Επίσης, οι περικοπές μισθού που έγιναν το 2010 δεν έχουν επανέλθει. Το επίδομα ειδικών συνθηκών, που μας έχει αναγνωριστεί, είναι βασικό μας αίτημα να επανέλθει».

Να σημειωθεί πως οι δίωρες αποχές από τα καθήκοντα των δικαστικών υπαλλήλων Καλαμάτας (πλην του Διοικητικού Πρωτοδικείου) θα συνεχισθούν μέχρι και αύριο Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του συλλόγου για συνέχιση ή μη.

Της Βίκυς Βετουλάκη