Μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού υπογράφει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση της δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης «Διαχείριση Προορισμών».
Το έργο αφορά στη βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών μέσω της σύστασης και λειτουργίας Περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Τα Παρατηρητήρια θα διασυνδέονται με το Εθνικό Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού Πελοποννήσου θα πρέπει να έχει συσταθεί μέχρι τις 30/4/2025 και η Περιφέρεια να φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία του τουλάχιστον για πέντε χρόνια.
Οργανισμός
Στο έργο περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και της παροχής τεχνικής υποστήριξης για τη σύσταση και λειτουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (Destiatii Maiagemeit aid Marketig Orgaiizatiis DMMOs), για την αποδοτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση του προορισμού «Πελοπόννησος», τη διευκόλυνση της συνεργασίας των διάφορων αρχών και συναρμόδιων φορέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και τη διαμόρφωση ενός ποιοτικού, διαφοροποιημένου, ανταγωνιστικού, σύγχρονου και βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, υπό την προϋπόθεση της μη διπλής χρηματοδότησης της ίδιας δαπάνης μέσω Ταμείου Ανάκαμψης ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, από εθνικούς ή/και ευρωπαϊκούς πόρους.
Το αντικείμενο της Συμφωνίας συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών συμβούλου με στόχο την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την προετοιμασία σύστασης Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (Destiatii Maiagemeit aid Marketig Orgaiizatiis – DMMOs) και την τεχνική υποστήριξη για τη σύσταση και ενεργοποίηση των Οργανισμών και την υλοποίηση των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμού.
Οι μελέτες / έρευνες που μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου είναι:
-Μελέτες αποτύπωσης και αξιολόγησης της πραγματικής κατάστασης των προορισμών
-Σχέδια Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμών
-Μελέτες οργάνωσης και στελέχωσης Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών
-Υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για τη σύσταση και ενεργοποίηση των Οργανισμών και την υλοποίηση των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμών.
Σχέδιο διαχείρισης
Μεταξύ άλλων, ο ανάδοχος θα κάνει ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης προορισμού εστιάζοντας ενδεικτικά στους υφιστάμενους τουριστικούς πόρους και υπηρεσίες, στα υφιστάμενα τουριστικά μεγέθη, στις διαθέσιμες και προς υλοποίηση τουριστικές και υποστηρικτικές υποδομές (ενδεικτικά αναφέρονται: υποδομές εισόδου, οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης/αποχέτευσης, υποδομές ενέργειας, τουριστικές λιμενικές υποδομές, δυναμικότητες σε τουριστικές υποδομές, επιμέρους προορισμοί ειδικού ενδιαφέροντος), στις προβλεπόμενες χρήσεις γης, στη δομημένη κάλυψη του προορισμού, στην κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, των ακτογραμμών και των υδάτινων πόρων, στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και στο κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο των προορισμών.
Επίσης, ανάλυση των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων εστιάζοντας ενδεικτικά στην ιστορική και υφιστάμενη τουριστική ζήτηση και προσφορά, στον ανταγωνισμό, στην υφιστάμενη τοποθέτηση των προορισμών στην εθνική και διεθνή αγορά, σε στρατηγικές/επιχειρησιακά σχέδια/λοιπές πρωτοβουλίες οι οποίες εστιάζουν στην τοποθέτηση και προώθηση του προορισμού, καθώς και στη διείσδυση αγορών (υφιστάμενων και νέων).
Ο ανάδοχος θα αξιολογήσει τη φέρουσα ικανότητα του προορισμού και θα προδιαγράψει τους βασικούς άξονες στρατηγικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισής του. Επίσης, είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Της Βίκυς Βετουλάκη