Π.Ε. Μεσσηνίας: Αυτοψία αντιπεριφερειάρχη στο έργο αφαλάτωσης του Δήμου Δυτικής Μάνης

Π.Ε. Μεσσηνίας: Αυτοψία αντιπεριφερειάρχη στο έργο  αφαλάτωσης του Δήμου Δυτικής Μάνης

Εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργικό στο τέλος Φεβρουαρίου του 2025

Το έργο προμήθειας και τοποθέτησης μονάδας αφαλάτωσης πόσιμου ύδατος στο Δήμο Δυτικής Μάνης επισκέφθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, μαζί με το δήμαρχο Δυτικής Μάνης Γεώργιο Χιουρέα, παρουσία του διευθυντή Τεχνικών Έργων ΠΕ Μεσσηνίας Δημήτριου Καλδή, του αντιδημάρχου Δημήτριου Χρηστέα και εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.

Το έργο εξελίσσεται εντός του χρονοδιαγράμματος και ειδικότερα παραδόθηκαν από τον ανάδοχο τμήματα του μηχανισμού που θα εγκατασταθεί, όπως το σύστημα αντίστροφης ώσμωσης για την παραγωγή πόσιμου νερού και μέρος των σωληνώσεων και των δεξαμενών που προβλέπει η όλη εγκατάσταση.

Από την αυτοψία προέκυψε ότι οι πρόδρομες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου τοποθέτησης της εγκατάστασης θα ολοκληρωθούν, από το Δήμο, το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ενώ το έργο εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργικό στο τέλος Φεβρουαρίου του 2025.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με 496.000 ευρώ και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Μεσσηνίας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου Δυτικής Μάνης και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Η μονάδα αφαλάτωσης θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 1.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού την ημέρα και θα εγκατασταθεί πλησίον υφιστάμενης γεώτρησης στη θέση «Μέσα Ντολός» στον Άγιο Νικόλαο. Τα στάδια παραγωγής πόσιμου νερού περιλαμβάνουν, σε γενικές γραμμές, την αποθήκευση ύδατος, την προώθησή του με αντλία μέσω ειδικών φίλτρων, την κατάθλιψη στη συνέχεια μέσω υψηλής πίεσης στις μεμβράνες αντίστροφης ώσμωσης, τη διόρθωση αλκαλικότητας, σκληρότητας και Ph του παραγόμενου νερού, τη μεταχλωρίωση και, τέλος, την αποθήκευση πόσιμου νερού σε δεξαμενή προς προώθησή του για κατανάλωση.

Ο σχεδιασμός του έργου, στο πλαίσιο βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης, έχει ως σκοπό την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του Δήμου, την εξασφάλιση της επάρκειας  νερού, καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητάς του.