Σε ραγδαία πτώση βρίσκονται οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου, καθώς πλέον κινούνται στο επίπεδο των 5 ευρώ, την ώρα που τα κοστολόγια είναι εξαιρετικά αυξημένα, με τα μεροκάματα για τη συλλογή να φτάνουν ακόμη και τα 80 ευρώ, και η συγκομιδή σε ορισμένες περιοχές να είναι μειωμένη λόγω ξηρασίας.
Η μείωση, πάντως, στις τιμές λιανικής αναμένεται μετά τις γιορτές, με τις τυποποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου να υποστηρίζουν ότι από τα 11 ευρώ/λίτρο που είναι η μέση τιμή στο ράφι του σούπερ μάρκετ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θα υποχωρήσει στο επίπεδο των 7-8 ευρώ.
Σε σύγκριση, ωστόσο, με πέρυσι, οι τιμές καταναλωτή για το ελαιόλαδο κατέγραψαν αύξηση 6,4%, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, και μένει, τελικά, να δούμε στην πράξη εάν και πότε θα εμφανιστούν οι μειώσεις τιμών, καθώς και ποιας έντασης θα είναι αυτές.
Η αποκλιμάκωση των τιμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, αφορά σε όλη την Ευρώπη, με το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου για την Ισπανία –η οποία καθορίζει και την αγορά– να δίνει τιμή παραγωγού στα 4,14 ευρώ το κιλό στις 16 Δεκεμβρίου. Οι τιμές στη γειτονική Ιταλία, όμως, της οποίας η παραγωγή επίσης επηρεάστηκε από την ξηρασία, κινούνται σημαντικά υψηλότερα. «Είμαστε σε στάση αναμονής και αυτή τη στιγμή δε γίνονται σοβαρές πράξεις. Περιμέναμε παραγωγή 250.000 τόνους σε όλη τη χώρα, αλλά τελικά θα είναι μειωμένη κατά 30.000 τόνους, λένε παράγοντες του κλάδου.
Οι παραγωγοί αντιστέκονται και δε θέλουν να πουλήσουν σε τιμές που θεωρούν ότι είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με το κόστος παραγωγής. Εμείς δίνουμε κατά μέσον όρο 4,50 ευρώ το κιλό αυτή την εβδομάδα», λέει στην «Καθημερινή» ο Παύλος Καπλάνης, παραγωγός από τη Μεσσηνία, ο οποίος έχει ελαιοτριβείο στην περιοχή.
«Οι έμποροι παίζουν το παιχνίδι των Χριστουγέννων και μας πιέζουν για χαμηλές τιμές. Όμως, φέτος το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί και ο ελαιώνας στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα έχει πρόβλημα λόγω της ξηρασίας. Περιμέναμε φέτος παραγωγή 250.000 τόνους σε όλη τη χώρα, αλλά τελικά θα είναι μειωμένη κατά 30.000 τόνους, όπως υπολογίζουμε», συμπληρώνει ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος του Μικρών Συνεταιρισμών Ελλάδας και αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωση Ηρακλείου. Πάντως, οι τελευταίες πράξεις στην Κρήτη έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα σε τιμές που δεν έπεσαν κάτω από 6 ευρώ.
Σε ανοδική πορεία τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Από την άλλη, σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας, υπάρχουν και ελαιόλαδα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οποίων έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την ξηρασία, με συνέπεια οι τιμές να πέφτουν κάτω και από τα 4 ευρώ. Η υποχώρηση των τιμών καταγράφεται και στην αξία των εξαγωγών ελαιολάδου, η οποία στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024 είναι μειωμένη κατά 32,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2023, στα 878,1 εκατ. ευρώ φέτος από 1,3 δισ. πέρυσι, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών, αλλά και της αυξημένης παραγωγής σε διεθνές επίπεδο. Αβέβαιο, εξάλλου, είναι εάν θα ενισχυθεί η εγχώρια κατανάλωση από ενδεχόμενη σημαντική μείωση των τιμών, καθώς ήδη το 2023 αυτή υπέστη καθίζηση.
Έρχονται ανατιμήσεις από 10% έως 30% στα προϊόντα καφέ
Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους καταναλωτές μετά τις γιορτές, καθώς αναμένονται ανατιμήσεις στα προϊόντα καφέ που, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, θα κυμαίνονται από 10% έως 30%. Αιτία; Η διεθνής τιμή του καφέ, που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σκαρφαλώνοντας μέσα στο Δεκέμβριο στα 349,58 δολάρια/λίβρα, τιμή που αποτελεί ιστορικό υψηλό, απόρροια συνδυασμού παραγόντων, από την ξηρασία που έπληξε τη Βραζιλία μέχρι τη χαμηλή στάθμη του νερού στη Διώρυγα του Παναμά και τις δυσμενείς για τον καφέ Ρομπούστα καιρικές συνθήκες στο Βιετνάμ.