«Ψηφιακός» εθισμός ανηλίκων: Έρχονται Parco.gov και Kids Wallet -«Όχι» σε καθολική απαγόρευση των social media

«Ψηφιακός» εθισμός ανηλίκων: Έρχονται Parco.gov και Kids Wallet -«Όχι» σε καθολική απαγόρευση των social media

Κατά της καθολικής απαγόρευσης των social media στα παιδιά τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας για το ζήτημα με 16χρονη μαθήτρια της Β’ Λυκείου

Οι βασικοί άξονες της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο παρουσιάστηκαν το πρωί της Δευτέρας σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, «οι απαγορεύσεις δεν είναι η λύση. Η λύση είναι ο διάλογος, να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τα παιδιά. Το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα στους γονείς και τα παιδιά».

«Το πρώτο εργαλείο που ανακοινώνουμε είναι το Parco.Gov.Gr, το οποίο θα βγει στον αέρα αμέσως μετά την παρουσίαση και θα είναι ένα εργαλείο που θα συμβουλεύει τους γονείς», είπε. Οπως τόνισε από τα πρώτα πράγματα που μπορούν να ρυθμιστούν είναι ο χρονικός περιορισμός χρήσης των εφαρμογών, ο περιορισμός τους και οι ημέρες και ώρες ενασχόλησης.

Δείτε εδώ την πλατφόρμα Parco.Gov.Gr

Βασικό εργαλείο του σχεδίου θα είναι η εφαρμογή Kids Wallet, ένα ψηφιακό πορτοφόλι που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα παιδιά και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι την άνοιξη. Θα λειτουργεί παράλληλα ως εργαλείο γονικού ελέγχου και θα πιστοποιεί την πραγματική ηλικία του χρήστη. Ο γονέας θα μπορεί να προεπιλέγει από μία έως 4 ώρες ημερήσιας χρήσης της πλατφόρμας.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Κατά της καθολικής απαγόρευσης των social media στα παιδιά τάχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας για το ζήτημα με 16χρονη μαθήτρια της Β’ Λυκείου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το kids wallet ευελπιστεί να τύχει και ευρωπαϊκής εφαρμογής σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του χρόνου που περνάμε στο κινητό αλλά και το τι βλέπουμε. «Μετά η ευθύνη περνάει στο παιδί. Πρέπει να λέμε όχι και στα παιδιά μας», σημείωσε. «Η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την παιδική και εφηβική χρήση. Ήδη κάποιες το κάνουν», συνέχισε φέρνοντας ως παράδειγμα το Instagram. 

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού:

  • Μπορεί η καθολική απαγόρευση των social media να είναι μία λύση; Αμφιβάλλω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποτελεσματικό.
  • Οι γονείς έχουν μερίδιο ευθύνης στο να θέσουν όρια στα παιδιά τους αλλά να δούμε και ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους, να εντάξουμε την Ελλάδα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών και βέβαια να θέσουμε τις τεχνολογικές εταιρείες προ των ευθυνών τους. Οι αλγόριθμοι των εταιρειών αυτών είναι φτιαγμένοι για να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε στην πλατφόρμα.
  • Ο παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος ακόμα διαμορφώνεται. Γι’ αυτό απαιτείται παρέμβαση ειδικά σε αυτές τις ηλικίες.  
  • Η στρατηγική θα εκδηλωθεί σε διάφορα βήματα. Το πρώτο είναι η ενημέρωση των γονέων και των παιδιών για τις υφιστάμενες δυνατότητες γονεϊκού ελέγχου στα κινητά. Το δεύτερο βήμα είναι η εφαρμογή parco που αξίζει τον κόπο να την ψάξετε περισσότερο. Η αμέσως επόμενη εφαρμογή που θα είναι το kids wallet απλοποιεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να παρέμβουμε στον έλεγχο περιορισμού της χρήσης.
  • Πρόκληση της επόμενης μέρας το πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες τις ίδιες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές αυτές λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής και εφηβικής χρήσης.
  • Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος αλλά δεν μπορεί να είναι το υποκατάστατο των πραγματικών εμπειριών.
  • Είναι μια ευκαιρία να παίξουμε έναν ρόλο πέραν της πατρίδας μας σε ευρωπαϊκό, τεχνολογικό και κανονιστικό πλαίσιο. 
  • Διεξάγεται ένα τεράστιο πείραμα με τους εγκεφάλους των παιδιών και των εφήβων μας χωρίς αυτό να μας απασχολεί. Αυτό πρέπει να σταματήσει, χρειάζεται μια αντίδραση.
  • Προς τις μεγάλες πλατφόρμες θα πω αναλάβετε τις ευθύνες σας. Εχετε ήδη βγάλει πάρα πολλά λεφτά από αυτό το οποίο κάνετε. Δεν χρειάζεται να βγάλετε λεφτά και από τα παιδιά και τους εφήβους όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό που κάνετε είναι επικίνδυνο για την ψυχική τους υγεία.