«Πυρ ομαδόν» Ελλήνων ευρωβουλευτών προς την Κάγια Κάλας για πιθανό μνημόνιο Τουρκίας-Συρίας

«Πυρ ομαδόν» Ελλήνων ευρωβουλευτών προς την Κάγια Κάλας για πιθανό μνημόνιο Τουρκίας-Συρίας

Κατεπείγουσες ερωτήσεις προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική για το πως θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές ασκούν πίεση στην Κομισιόν και συγκεκριμένα στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας, για το ζήτημα του επικείμενου τουρκοσυριακού μνημονίου για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κάγια Κάλας κατέθεσε αρχικά η επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μετά τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέδειξε το γεγονός ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να υπογράψει για δεύτερη φορά – μετά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο – συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, αυτή τη φορά με τη Συρία. Η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε ότι πρόκειται για μια ακόμη ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία αλλά και για επικίνδυνη απειλή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ζητά από την Ε.Ε. να ασκήσει άμεσα πιέσεις προς την Τουρκία, λαμβάνοντας μάλιστα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παράνομων de facto καταστάσεων από τουρκικής πλευράς, όπως με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Σε νέες προκλήσεις έχει προβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Τουρκία μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί επικείμενης υπογραφής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. Έπειτα από τη σύναψη του παράνομου και νομικώς ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου τον Νοέμβριο 2019, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Ε.Ε., η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη αυτή τη φορά την έλλειψη νόμιμης κυβέρνησης στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, εντείνει τις προσπάθειες για έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συνάψει με το μεταβατικό καθεστώς στη Συρία συμφωνία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η προκλητική αυτή στάση, που αποτελεί ευθεία απειλή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύει παράλληλα την πλήρη έλλειψη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο η Τουρκία επανειλημμένα και σκόπιμα καταπατά.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

–          Σκοπεύει να προβεί άμεσα σε προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της παράνομης κατάστασης που δημιουργήθηκε με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου συνεργασίας;

–          Με ποιο τρόπο σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για τη συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο, δεδομένου ότι οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν απειλή και ευθεία παραβίαση των κυριαρχικών διακιωμάτων κρατών μελών της Ε.Ε.;»


Γιάννης Μανιάτης: «Πως θα υπερασπιστεί η ΕΕ τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου;»

Το ζήτημα μίας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έθεσε με επείγουσα ερώτησή του την προς την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καγιά Κάλας και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το νέο καθεστώς στη Συρία για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών επισημαίνει τον κίνδυνο δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων που θα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για το λόγο αυτό καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας να διευκρινίσει πώς θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, αλλά και τις συνέπειες που τυχόν θα έχει μία τέτοια συμφωνία στις Ευρωτουρκικές και Ευρωσυριακές σχέσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, που μεταδόθηκαν από το τουρκικό μέσο TGRT Haber, η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το νέο καθεστώς της Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.

Έχοντας υπόψη το προηγούμενο του παράνομου και άκυρου Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου για τον καθορισμό ΑΟΖ που παραβιάζει τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μια νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και του νέου καθεστώτος στη Σύρια έχει ως στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων και θα μπορούσε να είχε πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για το λόγο αυτό ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

– Με ποιο τρόπο θα προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;

– Θα θέσει ως προαπαιτούμενο για μια μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και Συρίας, μεταξύ άλλων, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαιτέρως της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών;

– Τι συνέπειες θα είχε η σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας που θα παραβίαζε τόσο το Διεθνές Δίκαιο, όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στις Ευρωτουρκικές και Ευρώ-Συριακές σχέσεις;».


Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: «Η ΕΕ υποστηρίζει την μεθόδευση Τουρκίας-Συρίας;»

Το επικίνδυνο ενδεχόμενο υπογραφής ενός Τουρκο-Συριακού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης ΝικολάουΑλαβάνος, προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ.

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, σε μια ανεξάρτητη χώρα, από την Τουρκία και το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει οδηγήσει στην επικράτηση των τζιχαντιστών, την οποία χαιρέτησε η ΕΕ, όπως κι η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα από κοινού με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τους ως «εγγυητές μιας δημοκρατικής μετάβασης».

Μεθοδεύεται  έτσι η αλλαγή συνόρων κι ο διαμελισμός της Συρίας, που μαζί με την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος κατακτητή Ισραήλ, τις επιθέσεις του σε Λίβανο, Ιράν και Υεμένη υπαγορεύονται από τους επιθετικούς στόχους που έχει θέσει το Ισραήλ στο πλαίσιο σφοδρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών κι εμπορικών διαδρομών οι οποίοι περνούν από τη Μέση Ανατολή. Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν αναπόφευκτα και σε νέο κύμα ξεριζωμένων ανθρώπων.

Ως άμεση συνέπεια της επέμβασης στη Συρία προβάλλεται με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν το επικίνδυνο ενδεχόμενο της υπογραφής ενός Τουρκο-Συριακού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες, κατά τα πρότυπα του απαράδεκτου κι ανυπόστατου Τουρκο-Λιβυκού συμφώνου.

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της ΕΕ στο γεγονός ότι:

– Μετά την ευρωατλαντική επέμβαση στη Λιβύη, που και τότε στήριξε η ΕΕ και την οποία είχε εκμεταλλευτεί εξίσου η τουρκική κυβέρνηση, τώρα υποστηρίζει και την επέμβαση στη Συρία που οδηγεί σε αλλαγές συνόρων και στην επικίνδυνη μεθόδευση ενός αυθαίρετου Τούρκο-Συριακού συμφώνου που παραβιάζει κι αμφισβητεί  κυριαρχία και κυριαρχικά  δικαιώματα της Κυπριακής  Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ, το οποίο δεν λαμβάνει καν υπόψη;

– Με την τοποθέτηση της ΕΕ που χαιρέτισε την επικράτηση των τζιχαντιστών και την επίσκεψη  της  Προέδρου της Κομισιόν Φον Ντέρ Λάιεν στην Τουρκία, η ΕΕ έδωσε κάλυψη και νομιμοποίηση στην επέμβαση, την εισβολή και αναθεώρηση του καθεστώτος των συνόρων της περιοχής από την πλευρά της Τουρκίας που έχει και τη στήριξη των ΗΠΑ;».

Πηγή: euronews.gr