Η τεράστια σημασία του γαστρονομικού τουρισμού
Το Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις κορυφαίες κουζίνες του κόσμου και έδωσε την 1η θέση στην Ελλάδα, σύμφωνα με το διάσημο γαστρονομικό ιστότοπο.
Η ελληνική κουζίνα κατάφερε να αναδειχθεί πρώτη με βαθμολογία 4,60, αφήνοντας πίσω της άλλες δημοφιλείς γαστρονομικές κουλτούρες, όπως η ιταλική, η μεξικανική και η ισπανική. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, οι βαθμολογίες και τα αποτελέσματα βασίζονται σε 477.287 έγκυρες αξιολογήσεις για 15.478 τρόφιμα στη βάση δεδομένων του Taste Atlas.
Σύμφωνα με το Taste Atlas, οι χώρες που «ψηφίζουν» την ελληνική κουζίνα είναι οι: Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Πολωνία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Καναδά και Τουρκία.
Τα ελληνικά φαγητά με την κορυφαία βαθμολογία στο Taste Atlas είναι: Γραβιέρα Νάξου, σαγανάκι, παϊδάκια, γραβιέρα Κρήτης, κοντοσούβλι, τρίγωνα Πανοράματος, Συμιακό γαριδάκι, σφέλα, αρσενικό Νάξου, μπουγάτσα.
Από την αναγνωρισμένη «εγκυκλοπαίδεια των γεύσεων» προκύπτει ότι μία από τις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες στον κόσμο είναι η σφέλα της Μεσσηνίας.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται αβίαστα η σημασία που έχει ο γαστρονομικός τουρισμός στην ανάπτυξη μιας περιοχής.
Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι τουρίστες θα περνούσαν ένα απόγευμα στο αγρόκτημα, θα επισκέπτονταν τη μικρή φάρμα με τις κατσίκες, τα γουρούνια, τα κουνέλια και τις κότες, ενώ μετά θα τους ξεναγούσαν στο αμπέλι, στον ελαιώνα και στο καλοκαιρινό μποστάνι με τις ζουμερές ντομάτες και τα γλυκά καρπούζια. Η επίσκεψη θα έκλεινε με ένα τραπέζι όπου θα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυθεντική τοπική κουζίνα και κρασιά που παράγονται στην περιοχή, κατευθείαν δηλαδή «από τη φάρμα στο τραπέζι».
Επίσης, οι επισκέπτες θα μάθαιναν πολλά για τον τόπο, τις πρώτες ύλες και τις καλλιέργειες, τα ήθη και τα έθιμα, τους ανθρώπους, θα άκουγαν ιστορίες για παραδοσιακά πιάτα που επιβιώνουν εδώ και πολλά χρόνια, περνάνε από τη μια γενιά στην άλλη, εξελίσσονται.
Παράλληλα, θα ενημερώνονταν για τις νέες προκλήσεις που βάζει η κλιματική κρίση. Τη λειψυδρία, τη μειωμένη παραγωγή και τις ασθένειες, τον κίνδυνο κάποιες καλλιέργειες να πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από άλλες.
Ποιος τουρίστας δε θα γοητευόταν από μια τέτοια μοναδική εμπειρία;
Αυτό που περιγράφουμε συμβαίνει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και στην Πελοπόννησο ειδικότερα. Η έκρηξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και η δημοφιλία της γαστρονομίας, που έχει φανατικό κοινό σε όλον τον κόσμο (στρατιές foodies), έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες που σπεύδουν πολλοί να αξιοποιήσουν.