Ολοκληρώνονται σήμερα στην παραλία της Καλαμάτας οι τριήμερες εργασίες της διοργάνωσης
Με ανανεωμένη διάθεση και στόχο να δώσει νέα προοπτική στα δεδομένα γύρω από την έννοια του Τουρισμού, επέστρεψε προχθές το 10ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας.
Έχοντας στις «αποσκευές» του εννιά επιτυχημένες διοργανώσεις, υπό τη θεματική “Early Bird” η διοργάνωση στρέφεται φέτος στις ωφέλιμες πρακτικές που δύνανται να ακολουθήσουν όλοι οι κλάδοι επαγγελμάτων που ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό.
Μέσα από δεκάδες εργαστήρια και θεματικές ομιλίες που διεξάγονται από προχθές μέχρι και σήμερα στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην παραλία της Καλαμάτας, το 10ο Σχολείο Τουρισμού προσφέρει συνεδρίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των τουριστικών και επισιτιστικών υπηρεσιών, προωθώντας τη διαρκή βελτίωση και την εξειδικευμένη γνώση που απαιτεί η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της χώρας.
«Καλούμε όλους τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες που περνούν από μπροστά τους»
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της φετινής διοργάνωσης, ο ένας εκ των ιδρυτών του Σχολείου Τουρισμού, Κώστας Ανδριανόπουλος, εξήγησε στο «Θ» ότι υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και πάθος για το αντικείμενο, τόσο από την πλευρά των ομιλητών-εισηγητών όσο και από τους συμμετέχοντες.
Για την επιλογή της θεματικής “Early Bird”, ο κ. Ανδριανόπουλος ανέφερε: «Με αφορμή το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του Σχολείου Τουρισμού είναι νέοι άνθρωποι και σπουδαστές, αλλά και λόγω του ότι στη ζωή τους θα περάσουν πολλές ευκαιρίες από μπροστά τους, εμείς τους καλούμε να αδράξουν αυτές τις ευκαιρίες όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία».
Σήμερα και όχι αύριο, συμπλήρωσε, είναι η καλύτερη στιγμή για να μπορέσουν να γίνουν πιο επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουν και να βάλουν περισσότερο πάθος.
Δυναμική επανεκκίνηση με 500 συμμετέχοντες
Εξίσου αντιπροσωπευτική όσο και αισιόδοξη είναι η οπτική του δεύτερου εκ των ιδρυτών του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, Ανδρέα Ζαγάκου, σε ό,τι αφορά το μέλλον του: «Η πρώτη μέρα ξεκίνησε εντυπωσιακά, μιας και έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας της διοργάνωσης δεν ξέραμε πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Όμως, έχει ανανεωθεί πάρα πολύ το δυναμικό το οποίο έρχεται στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, κι ενδεικτικό αυτού είναι ότι πάνω από 500 άτομα ήταν παρόντα τόσο στα εργαστήρια όσο και στις ομιλίες».
Σε ό,τι αφορά το προφίλ των συμμετασχόντων, ο κ. Ζαγάκος σημείωσε ότι είναι τόσο από τη Μεσσηνία όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν έρθει οργανωμένα. «Κάποιες Σχολές Τουρισμού από την Αθήνα, αλλά και αυτοβούλως εργαζόμενοι σε κλάδους του τουρισμού, έχουν βρεθεί στην Καλαμάτα αυτές τις μέρες για να συμμετάσχουν στο 10ο ΣΤΚ» πρόσθεσε.
Αναφερθείς στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, κάτι το οποίο ασχολείται έντονα στη δεκαετή παρουσία του το Σχολείο Τουρισμού, υπογράμμισε: «Σε αυτή την πρακτική μάς οδηγούν οι εξελίξεις, αλλά και οι επισκέπτες μας, μιας και η εμπειρία που θέλουν να αποκομίσουν είναι μέσω των τοπικών προϊόντων. Άλλωστε, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, η ισχυρότερη μνήμη που διαθέτει ο άνθρωπος είναι η μνήμη της γεύσης!».
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Σωτήρης Βαρελάς, μιλώντας για «τα ξενοδοχεία της επόμενης ημέρας»
Όσο για το πού θα μπει ο πήχυς για την επόμενη διοργάνωση του Σχολείου Τουρισμού, ο κ. Ζαγάκος ανέφερε: «Υπάρχει ένας σκεπτικισμός γύρω από αυτό, γιατί πρέπει να δούμε την καινούργια μορφή λειτουργίας: Τα πράγματα αλλάζουν, η τεχνολογία μεταλλάσσει ακόμα και την εκπαίδευση και προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο που θα ήταν θελκτικό ακόμα και για τους εκπαιδευόμενους, έτσι ώστε να μπορεί να είναι αποδοτικό και για την εργασία τους. Πάντως σε καμία περίπτωση το Σχολείο Τουρισμού δε θα απουσιάζει, θα είναι “παρών” στις ανάγκες που έχει ο τουρισμός της περιοχής μας και γενικά της πατρίδας μας».
Προσδιορίζοντας τη λέξη «φιλοξενία»
Το «παρών» στην προχθεσινή έναρξη του 10ου Σχολείου Τουρισμού έδωσε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Περνώντας στο βήμα, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, όπου ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, δεν αρκούν από μόνα τους η φυσική ομορφιά, η ιστορία και ο πολιτισμός ή η γαστρονομία. Οι ταξιδιώτες αναζητούν πλέον προορισμούς που τους προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Που όταν φύγουν από αυτόν τον τόπο θα αναπολούν στιγμές που έζησαν εκεί. Πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια είναι ο άνθρωπος. Όλοι εσείς που ασχολείστε με τον τομέα του τουρισμού. Εσείς θα αναδείξετε τις ομορφιές κάθε τόπου, εσείς και εμείς, η συνεργασία αυτή. Και τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας εμπεριέχονται και προσδιορίζονται από τη λέξη “φιλοξενία’’».
Της Χριστίνας Μανδρώνη