Ξεκίνησε χθες η διαβούλευση στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νέα πρόταση κατασκευής υδροηλεκτρικού σταθμού στο «Ρέμα Σιτσοβίτικο» στην Αλαγονία, ενώ δημοσιοποιήθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα.
Όπως φαίνεται στα σχέδια και στους χάρτες που έχουν αναρτηθεί, αλλά και αναφέρεται στη μελέτη, το έργο βρίσκεται στα όρια κηρυγμένης προστατευόμενης περιοχής του Ταϋγέτου.
Και σε Natura
Σύμφωνα με την περίληψη που συνοδεύει την ΜΠΕ, το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο Σιτσοβίτικο θα κατασκευαστεί σε επιλεγμένη θέση του ομώνυμου ρέματος, 400 μέτρα ανάντη της συμβολής του με το ρέμα Μανεζής, 2 χλμ. δυτικά του οικισμού της Αλαγονίας και θα εκμεταλλεύεται την πτώση που δημιουργείται στο ρέμα Σιτσοβίτικο στην περιοχή αυτή.
Η ευρύτερη περιοχή του έργου βρίσκεται στα όρια των περιοχών του δικτύου Natura 2000 «Φαράγγι Νέδωνα (Πέταλον-Χάνι)» και «Όρος Ταΰγετος – Σπήλαιο Τραχήλας – Σπήλαιο Βατσινίδη».
Ωστόσο, σημειώνεται ότι λαμβάνοντας υπ’ όψιν το καθεστώς προστασίας και της ιδιαιτερότητας των εν λόγω περιοχών, θεωρείται ότι το προτεινόμενο έργο δεν πρόκειται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές.
Επίσης, αναφέρεται: «Το έργο θα εκμεταλλεύεται υδραυλική πτώση (μικτό ύψος) ίση με 80 μ. και ορίζεται μεταξύ του υψομέτρου +458 μ. της στάθμης στη δεξαμενή φόρτισης της υδροληψίας και +378 μ. του υψομέτρου της κατάντη στάθμης του στροβίλου στο κτήριο του σταθμού παραγωγής.
Τα νερά του ρέματος θα συλλέγονται από την υδροληψία και θα οδηγούνται μέσω συστήματος σωλήνωσης στο κτήριο του σταθμού παραγωγής, όπου και θα αξιοποιούνται από ένα στρόβιλο τύπου Crossflow, 2 τμημάτων, οριζόντιου άξονα. Η αναμενόμενη ετήσια παραγόμενη ενέργεια από το ΜΥΗΕ Σιτσοβίτικο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3,054 GWh, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς του έργου ανέρχεται σε 1,0 MW. Η υλοποίηση του έργου θα βοηθήσει στην αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας στην Ελλάδα από ΑΠΕ και την αντίστοιχη μείωση της παραγωγής από θερμικές μονάδες. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που υπάρχουν για την Ελλάδα από την Ε.Ε., όσον αφορά στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι σχετικά πρόσφατα (19/12/2022), λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε επείγοντα κανονισμό, όπου τα έργα ΑΠΕ χαρακτηρίζονται ως “υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος”.
Επίσης και με βάση τη διεθνή ενεργειακή συγκυρία, το έργο θα αποδίδει κατά μέσο όρο 3,054 GWh εγχώριας, καθαρής και αποκεντρωμένης ενέργειας που δε θα εξαρτάται από το ρευστό ενεργειακό διεθνές περιβάλλον και θα συμβάλλει στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο με φτηνή ηλεκτρική ενέργεια».
Για χάρη της βιώσιμης ανάπτυξης
Κατά την περιγραφή του έργου αναφέρεται ότι ο υδροηλεκτρικός σταθμός προτείνεται να κατασκευαστεί επί του ρέματος Σιτσοβίτικο, δυτικά του οικισμού της Αλαγονίας, ενώ η ευρύτερη περιοχή του βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας, και βορειοανατολικά αυτής.
«Η προτεινόμενη θέση του έργου πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την ελληνική νομοθεσία και θεωρείται κατάλληλη για τη χωροθέτηση του Μικρού Υδροηλεκτρικού έργου. Στην περιοχή πλησίον του έργου δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι ή ιστορικά μνημεία και στρατιωτικοί χώροι που να επηρεάζονται από την κατασκευή και λειτουργία του. Επίσης, τόσο η θέση υδροληψίας όσο και η θέση του σταθμού βρίσκονται εντός των ορίων δασικής περιοχής, όπως ορίζεται από τους πρόσφατους κυρωμένους δασικούς χάρτες…
[…] Το υπό μελέτη έργο αποτελεί παρέμβαση τόσο στο φυσικό όσο και το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της περιοχής μελέτης. Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας, οι ΑΠΕ και, επομένως, τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα είναι τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς και ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικές. Συνεπώς, η υλοποίηση τέτοιων έργων αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Όσον αφορά στις επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου, αυτές εντοπίζονται στη μικρή μεταβολή των μορφολογικών και τοπογραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής από την κατασκευή των έργων υδροληψίας, του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της βοηθητικής οδού.
Γενικά, το υπό μελέτη έργο κρίνεται συμβατό με το περιβάλλον και οι όποιες επιπτώσεις προκαλεί είναι μικρές και αντιστρέψιμες, ενώ η πραγματοποίησή του έχει αδιαμφισβήτητες θετικές επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία και συμβάλλει στην προστασία και τη βιώσιμη εξέλιξη του περιβάλλοντος», αναφέρεται στην περίληψη της μελέτης.
Της Βίκυς Βετουλάκη