Άβολο παρόν…

Άβολο παρόν…

Το 2012 γράφαμε: «Να κατεδαφιστεί το κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας εισηγείται στα αρμόδια όργανα του Δήμου το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης και του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, ωστόσο αντιδρούν παρατάξεις της αντιπολίτευσης και η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που τονίζουν ότι το συγκεκριμένο κτήριο αποτελεί σημαντικό στοιχείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, που πρέπει να αποκατασταθεί και να δοθεί στις επόμενες γενιές.

Όπως υποστήριζε η τότε Δημοτική Αρχή,  το κτήριο είναι επικίνδυνο, δεν είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, ενώ οι περίοικοι ζητούν να κατεδαφιστεί και να καθαριστεί ο χώρος, γιατί αποτελεί εστία μόλυνσης.

Ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών”, Σταμάτης Μπεχράκης, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του. Όπως δήλωσε, “η κατεδάφιση του κτηρίου διοίκησης της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας ουσιαστικά αλλοιώνει τη φυσιογνωμία και την πρόσφατη ιστορία της πόλης. Θα σβήσει ένα τμήμα του ιστορικού άξονα λιμάνι-μύλοι-σιδηροδρομικός σταθμός Πάρκου-εγκαταστάσεις παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας-κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός Καλαμάτας”.

Ο Σταμάτης Μπεχράκης πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σύγχρονο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου με τις μαρμάρινες και τις γυάλινες επιφάνειες. Αυτή η αντίθεση των δύο κτηρίων, σημείωσε, αποτελεί εικόνα δύο διαφορετικών εποχών που δεν πρέπει να χαθεί.

Τέλος, τόνισε ότι είναι χρέος της σημερινής γενιάς να σώσει αυτό το κτήριο, να αναπλάσει την ευρύτερη περιοχή και έτσι να προστατέψει την ιστορική μνήμη και να την παραδώσει στις επόμενες γενιές».

Πολύ αργότερα, το 2019 πάρθηκε άλλη απόφαση, αφού είχαν προηγηθεί διάφορες… παρεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Νίκας, χθες, θα πρέπει να αισθανόταν κάπως άβολα…

Α.Π.

Υ.Γ. Να μην ξεχάσουμε ότι την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανακατασκευή του κτηρίου πρόσφερε αφιλοκερδώς στο Δήμο το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ντονατέλλα Σπινέλλα Κυριακοπούλου και του Γιώργου Κυριακόπουλου. Ο τελευταίος, μάλιστα, είχε ιδιαίτερο ψυχολογικό δεσμό με το συγκεκριμένο χώρο, αφού, μεταξύ άλλων, από εκεί πήρε και τα πρώτα του χαρτζιλίκια…