Συγγνώμη από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου “για κάτι που δε φταίνε οι γιατροί”, όπως είπε
Αμείωτα συνεχίζονται τα προβλήματα με τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, με αποτέλεσμα τις δύο τελευταίες μέρες ιδιώτες γιατροί στη Μεσσηνία να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν, ούτε φάρμακα ούτε εξετάσεις. Τα ίδια προβλήματα αντιμετώπισαν και γιατροί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και τις υπόλοιπες δομές υγείας, με τους ασθενείς, όπως είναι λογικό, να διαμαρτύρονται και να «τα ακούν» οι γιατροί, χωρίς όμως να έχουν την ευθύνη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, άφησε αιχμές για την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος, ζητώντας εκ μέρους του ιατρικού κόσμου συγγνώμη από τους ασθενείς, αν και οι γιατροί, όπως υπογράμμισε, δεν έχουν καμία ευθύνη.
Το επόμενο βήμα του νέου συστήματος θα γίνει το Φεβρουάριο (όπως τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί) με την κατάργηση των κουπονιών από τα φάρμακα, κάτι που, όπως σημείωσε ο α΄ αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Σταύρος Σταυρόπουλος, δεν μπορεί να «γίνει μία κι έξω».
Καμία συνταγογράφηση
Η νέα πλατφόρμα για τη συνταγογράφηση τέθηκε σε κανονική λειτουργία από προχθές Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, όμως υπάρχουν διαμαρτυρίες πως δε λειτουργεί κανονικά, με πολλές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, και αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών και επαγγελματιών υγείας.
Από την πλευρά του το ΗΔΙΚΑ επιμένει ότι το νέο σύστημα είναι πιο εύχρηστο και απλό στη χρήση του.
Χθες μόνο το υπουργείο Υγείας παραδέχθηκε ότι υπήρχε «τεχνικό πρόβλημα».
Αλλά και όσοι γιατροί κατάφεραν, έστω και κάποια στιγμή, να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα, μας είπαν ότι ο χρόνος που απαιτείται για μια συνταγογράφηση έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το παλιό σύστημα.
Μιλώντας σχετικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τζωρτζίνης σημείωσε πως το ΗΔΙΚΑ αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα συνταγογράφησης, καθώς το παλιό λειτουργούσε από το 2012, ήταν απαξιωμένο και υπήρχαν παράπονα ότι ήταν αργό. «Το νέο θα πρέπει να είναι πιο γρήγορο, πιο ασφαλές και πιο λειτουργικό. Απ’ ό,τι λένε, πιο ασφαλές είναι, πιο λειτουργικό όμως για ειδικότητες γιατρών, όπως παθολόγοι, καρδιολόγοι κ.λπ., που έχουν μεγάλο όγκο συνταγογράφησης, δε φαίνεται να είναι. Αν ήταν πράγματι αναγκαίο να αλλάξει, γιατί επιλέχθηκε αυτός ο χρόνος που υπάρχει υψηλή συνταγογράφηση λόγω χειμώνα, καθώς εξαιτίας των ιώσεων ο φόρτος είναι μεγαλύτερος. Από χθες (σ.σ. Δευτέρα) και σήμερα (σ.σ. Τρίτη) “πέφτει” συνεχώς το σύστημα, γιατί προφανώς θέλει βελτιώσεις και παραμετροποίηση, όπως λένε τεχνικοί», υπογράμμισε ο κ. Τζωρτζίνης.
Οι γιατροί, όπως είπε ακόμη, έχουν δίκιο που παραπονιούνται, γιατί έχουν απέναντί τους ταλαιπωρημένους ασθενείς, ενώ ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του ιατρικού κόσμου, για μια κατάσταση για την οποία δε φταίνε ούτε οι γιατροί, ούτε οι ασθενείς.
Βέβαια, στην συνέχεια ο κ. Τζωρτζίνης αναρωτήθηκε για τις προτεραιότητες του συστήματος υγείας κι αν αξίζει να δοθούν τόσα εκατ. ευρώ για το σύστημα συνταγογράφησης, όταν τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και η δημόσια υγεία υπολειτουργεί. «Θα έπρεπε να λειτουργεί παράλληλα και το παλιό σύστημα, ώστε αν πέφτει το καινούργιο, να υπάρχει το παλιό. Τώρα για τις δηλώσεις από το υπουργείο, ότι οι γιατροί δεν ξέρουν να το χειρισθούν, καλύτερα να μην τις χαρακτηρίσουμε. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι παρακολουθούσα στη Βουλή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Τραύματος και είδα ότι το πρόβλημα δεν είναι η διαχείριση επί χάρτου, αλλά η στελέχωση. Πώς θα αντιμετωπίσεις ένα περιστατικό, αν δεν έχεις προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά», κατέληξε ο κ. Τζωρτζίνης.
Μεγάλες, πάντως, είναι οι αντιδράσεις και από την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, η οποία δεν εκφράζει απλώς σοβαρές ανησυχίες για τη λειτουργικότητα του συστήματος, αλλά το χαρακτηρίζει ως «ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα». «H αλλαγή της πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρούμε ότι είναι ένα ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα, το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την σκοπιμότητά της. Παρά την αρχική παρουσίαση της αλλαγής ως μια κίνηση εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας, η πραγματικότητα δείχνει ότι το νέο σύστημα είναι όχι μόνο περιττό, αλλά και πηγή κατευθυνόμενης σπατάλης πόρων. Η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία. Αντίθετα στη μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες – ιατρούς.
Οι διαχρονικές ελλείψεις στην τεχνική υποστήριξη και η μη επαρκής εξοικείωση δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και πολλαπλές καθυστερήσεις», αναφέρει η Ένωση και συνεχίζει: «Η αντικατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος με ένα όμοιο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, φανερώνει έλλειψη στρατηγικής και ορθολογικής διαχείρισης δημόσιων πόρων».
Επόμενο βήμα τα φάρμακα
Το επόμενο βήμα με τη νέα πλατφόρμα είναι η κατάργηση της χρήσης των «παραδοσιακών» αυτοκόλλητων κουπονιών που οι φαρμακοποιοί επικολλούν στις συνταγές. Τα κουπόνια θα αντικατασταθούν από ψηφιακά, ενώ κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα θα συνοδεύεται από ένα μοναδικό barcode. Μέσω αυτού θα καταγράφεται το «ηλεκτρονικό ίχνος» του φαρμάκου, από το εργοστάσιο παραγωγής έως τη στιγμή που φτάνει στο φαρμακείο και, τελικά, στον ασθενή.
Για το λόγο αυτό η πλατφόρμα συνδέεται με το σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO). Το εν λόγω σύστημα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 9 Φεβρουαρίου 2025.
Σχετικά ο α΄ αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Σταύρος Σταυρόπουλος, σημείωσε ότι ακόμα ισχύουν κανονικά τα κουπόνια πάνω στα φάρμακα και εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί πλήρως το νέο σύστημα από τις 9 Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, τότε, με το νέο σύστημα, θα πάψει να υπάρχει φυσική συνταγή φαρμάκων και θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν άυλη συνταγογράφηση. Κι αυτό, σχολίασε, δεν μπορεί να γίνει μέσα σε 15 ημέρες, θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή και χρόνος για να διατεθούν τα φάρμακα με τη μορφή που έχουν τώρα.
Της Βίκυς Βετουλάκη