Ο πρώτος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών του έργου ανάπλασης οδών στο κέντρο της Καλαμάτας έφτασε προς ψήφιση στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, με αρκετές αναφορές να γίνονται στην οδό Ψαρών και τις εργασίες που δεν εκτελέστηκαν, καθώς δεν τις προέβλεπε η μελέτη.
Έτσι, όταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης ολοκλήρωσε την εισήγησή του, ο κ. Βασίλης Τζαμουράνης διαπίστωσε, όπως είπε, ότι «και αυτό το έργο έχει το χαρακτηριστικό των πολλών νέων τιμών, που στο συγκεκριμένο έχουν ήδη φτάσει περίπου στις μισές».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η αθρόα υιοθέτηση νέων τιμών λειτουργεί σε βάρος του διαγωνισμού, του ανταγωνισμού και αλλοιώνει την εικόνα του έργου. Όπως επισήμανε, από τα 650.000 περίπου ευρώ για τα απρόβλεπτα, έχουν καταναλωθεί πάνω από τα μισά, ενώ μετέφερε στην επιτροπή διαμαρτυρίες ότι στην οδό Ψαρών, όπου οι παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν, δε γίνεται σωστή απορροή των νερών. Επανέλαβε δε, ότι είχε ζητήσει να μη γίνουν οξείες γωνίες στο οδόστρωμα, αφού και την απορροή εμποδίζουν και σκουπίδια συγκεντρώνουν. Έτσι ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει το θέμα της απορροής των ομβρίων.
Απαντώντας σχετικά με τις οξείες γωνίες, ο κ. Κουτραφούρης είπε ότι στα τελευταία κομμάτια του έργου αυτές είναι πιο αμβλείες, προκειμένου να μην παρατηρείται το φαινόμενο, δηλαδή να κρατά νερά.
Επίσης, ανέφερε ότι το Νησάκι δεν έχει δίκτυο αγωγού ομβρίων, έτσι αυτά κατεβαίνουν με φυσική ροή προς τον αγωγό της οδού Μακεδονίας και τους υφιστάμενους αγωγούς της Θεμιστοκλέους και της Αριστομένους.
Συμπλήρωσε, πάντως, ότι μέρος των νέων τιμών αφορά παρεμβάσεις που έγιναν έξω από το 24ο Δημοτικό Σχολείο και ειδικότερα τη δημιουργία ενός αγωγού ομβρίων.
Είναι κατανοητό, σχολίασε ακόμη, ότι «σε ένα έργο ανάπλασης που από κάτω δεν υπάρχει αγωγός ομβρίων δε γίνεται χωρίς μελετητικά και υδρολογικά στοιχεία να διοχετευτεί όλη η επιφανειακή ροή των υδάτων σε έναν αγωγό, και στην περίπτωση της Ψαρών σε αυτόν της Μακεδονίας, που δεν έχει την απαιτούμενη παροχετευτικότητα και έτσι μπορεί να γυρνάει και να “ξερνάει” τα νερά σε άλλα σημεία». Έτσι, παρατήρησε ότι το φαινόμενο της Ψαρών πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια πλήρη μελέτη της ΔΕΥΑΚ για το Νησάκι.
Επιπλέον, ο κ. Κουτραφούρης υποστήριξε πως έγινε ό,τι καλύτερο υπερβατικά του έργου, έξω από το 24ο Δημοτικό, για να μην έχουν πρόβλημα οι μαθητές.
Όσα για τα υπόλοιπα τμήματα του έργου στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν ήδη εγκατεστημένοι αγωγοί ομβρίων, ενώ δήλωσε σίγουρος ότι δε θα υπάρξει τόσο μεγάλο ποσοστό νέων τιμών στα υπόλοιπα τμήματα που θα πει ο εργολάβος, αφού εκεί δεν υπάρχουν τα ίδια ζητήματα όπως της Ψαρών.
Για τις κάθετες της Σόλωνος, τόνισε έχει γίνει ήδη μεγάλη κουβέντα με τη ΔΕΥΑΚ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκπονηθεί μια μελέτη και, ως εκ τούτου, κατά τον κ. Κουτραφούρη, λύνεται το θέμα.
Κλείνοντας σημείωσε ότι στο πλαίσιο του έργου έγινε το καλύτερο δυνατό, τόσο για τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης όσο και για το νότιο τμήμα της οδού Ψαρών σχετικά με τα όμβρια, ενώ πλέον όλες οι υδρορροές των οικοδομών παύουν να ρίχνουν τα νερά στα πεζοδρόμια και τα ρίχνουν κατευθείαν στο δρόμο, κι έτσι τα πεζοδρόμια παραμένουν στεγνά.
Κατά την ψηφοφορία ο κ. Τζαμουράνης ψήφισε λευκό, ενώ απαντώντας στον κ. Κουτραφούρη είπε ότι συμφωνεί με αυτά που είπε, όμως όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν αποτελέσει αντικείμενο της μελέτης, αφού «δε γίνεται να ακριβοπληρώνουμε μια μελέτη ανάπλασης, χωρίς αυτή να έχει λάβει πρόνοια να λύσει τα ζητήματα της αποχέτευσης των ομβρίων».
Όσο για τους αγωγούς νερού, αλλά και τις συνδέσεις των υδρορροών με το δρόμο, είπε ότι «πρόκειται για κοινό κτήμα που ο Δήμος Καλαμάτας έχει εφαρμόσει σε όλες τις αναπλάσεις που έχει κάνει μετά το 2000».
Τελευταίος μίλησε ο δήμαρχος Καλαμάτας. Όπως είπε, το συγκεκριμένο έργο μαζί με τις smart εφαρμογές, αξίας 8 εκατομμυρίων ευρώ, ο Δήμος κατάφερε να εξασφαλίσει «επειδή ακόμα και τη Μεγάλη Πέμπτη, την ώρα που χτυπούσαν οι καμπάνες, κάποιοι προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα». Επίσης, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατάφερε με οριακές πλειοψηφίες να το περάσει και να γίνει πραγματικότητα.
Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Η λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής για το έτος 2024 με 55 συνεδριάσεις χαρακτηρίζεται από συνέπεια ως προς την έναρξη των συνεδριάσεων, ετοιμότητα ως προς την κατάθεση εισηγήσεων και προτάσεων, αλλά και σεβασμό προς το Σώμα με πολύ υψηλές απαρτίες και, μάλιστα, σχεδόν όλες τις συνεδριάσεις είχαμε και τη συμμετοχή των αναπληρωτών των τακτικών μελών της Δημοτικής Αρχής και όχι μόνο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, νομίζω, είναι ότι παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις του ομιλούντος, ως δήμαρχος Καλαμάτας, αλλά και ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, απουσίασα μόνο σε τρεις συνεδριάσεις. Τις δύο από αυτές ήμουν στο εξωτερικό, προφανώς για υποχρεώσεις του Δήμου, και την τρίτη συμμετείχα σε συνεδρίαση στο Ναύπλιο, που αφορούσε στην Αργολίδα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της χώρας.
Εύχομαι το 2025 με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ζήλο η Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας να συνεχίσει να εργάζεται και να παράγει έργο».
Π.Μπ.