Για την πρόληψη κρουσμάτων από τον ιό Δυτικού Νείλου
Πρόγραμμα ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης σε Μεσσηνία, Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά υλοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).
Στη Μεσσηνία, βάσει της σύμβασης, έγιναν μέχρι το Δεκέμβριο 48 δειγματοληψίες από τέσσερα διαφορετικά σημεία.
Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δρ. Αντώνιος Αυγουστίνος, του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ιός του Δυτικού Νείλου
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σποραδικά κρούσματα ελονοσίας. Ο ιός του Δυτικού Νείλου θεωρείται ότι έχει εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας και είναι πιθανή η επανεμφάνιση περιστατικών κατά τις ερχόμενες περιόδους μετάδοσης.
Γι’ αυτό η πρόληψη επανεμφάνισης εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας σε ευάλωτες περιοχές της χώρας πρέπει να παραμείνει θέμα υψηλής προτεραιότητας στις αρχές δημόσιας υγείας.
Επιπρόσθετα, η εγκατάσταση τον κουνουπιού Aedes albopictus («τίγρη») σε διάφορες περιοχές της χώρας καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο τοπικής μετάδοσης ορισμένων αρμποϊών, μετά την εισαγωγή τους μέσω μολυνθέντων ταξιδιωτών, όπως έγινε σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης στο παρελθόν.
Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη καταγραφή του κουνουπιού Aedes aegypti στην Κύπρο αυξάνει τις πιθανότητες εισαγωγής αυτού του ικανού διαβιβαστή ορισμένων αρμποϊών και στη χώρα μας.
Βασικό πυλώνα στην αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια αποτελούν τα ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης κουνουπιών και αναπόσπαστο κομμάτι αυτών η εντομολογική επιτήρηση.
Δειγματοληψίες
Στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση νοσημάτων με κουνούπια ξεκίνησε η συνεργασία του ΕΟΔΥ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την πραγματοποίηση ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.
Τα εντομολογικά δεδομένα θα αξιοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ για τον καθορισμό περιοχών αυξημένου κινδύνου και θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη στοχευμένη εντατικοποίηση μέτρων πρόληψης και απόκρισης (π.χ. έργων διαχείρισης κουνουπιών, δράσεων ενημέρωσης κοινού και επαγγελματιών υγείας).
Κύριος στόχος είναι να συλλέγονται, να ταυτοποιούνται σε επίπεδο είδους και να ελέγχονται για την παρουσία παθογόνων (π.χ. του ιού του Δυτικού Νείλου) δείγματα κουνουπιών, σε επαρκή αριθμό και με αντιπροσωπευτική γεωγραφική και χρονική κατανομή.
Οι επιμέρους δευτερεύοντες στόχοι της ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης περιλαμβάνουν:
-Την έγκαιρη καταγραφή και επιτήρηση της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου σε κουνούπια διαβιβαστές στις συγκεκριμένες περιοχές
-Την επιτήρηση των ανωφελών κουνουπιών και κυρίως όσων ανήκουν σε είδη που αποτελούν ικανούς διαβιβαστές ελονοσίας, ιδίως σε ευάλωτες περιοχές, όπως περιοχές με πρόσφατη καταγραφή εγχώριας μετάδοσης
-Την καταγραφή της κυκλοφορίας, διακύμανσης πληθυσμού και κατανομής άλλων ειδών κουνουπιών διαβιβαστών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένου του κουνουπιού «Ασιατικός τίγρης» και την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νεο-αφιχθέντων στη χώρα ειδών διαβιβαστών, όπως του είδους Aedes aegypti.
Το έργο αφορά σε τοποθέτηση παγίδων για συλλογή ακμαίων κουνουπιών και αποστολή τους σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την ταυτοποίησή τους σε επίπεδο είδους, καθώς και για μοριακό έλεγχο για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου σε ομάδες κουνουπιών από τις συγκεκριμένες περιοχές.