Γαλλία: Η Ζιζέλ Πελικό αναδείχθηκε προσωπικότητα της χρονιάς

Γαλλία: Η Ζιζέλ Πελικό αναδείχθηκε προσωπικότητα της χρονιάς

Η Πελικό έβγαλε εκτός τον Τραμπ και τον Μακρόν – Πρωταγωνίστρια της πολύκροτης δίκης η άγνωστη μέχρι πρόσφατα γυναίκα έκανε σύνθημα την φράση «η ντροπή πρέπει να αλλάξει πλευρά»

Η Ζιζέλ Πελικό ανακηρύχθηκε προσωπικότητα της χρονιάς στη Γαλλία σε γαλλική δημοσκόπηση, μετά την πολύκροτη δίκη εναντίον του πρώην συζύγου της και άλλων 50 ανδρών που κρίθηκαν ένοχοι για τον συστηματικό βιασμό της ενώ βρισκόταν αναίσθητη.

Η 72χρονη Πελικό νίκησε έναν κατάλογο παγκόσμιων ηγετών, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το 38% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι τους επηρέασε περισσότερο τους τελευταίους 12 μήνες σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa για τις γαλλικές περιφερειακές εφημερίδες.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήρθε στη δεύτερη θέση με 37%, ακολουθούμενος από τον Ζελένσκι με 28%.

Η Odoxa ανέφερε ότι η «προσωπικότητα (και) η αξιοπρέπεια της Πελικό, αλλά και η φρίκη στην οποία υποβλήθηκε έχουν επηρεάσει τους Γάλλους».

Η Πελικό έγινε γνωστή στη Γαλλία και σε μεγάλο μέρος του κόσμου το 2024, αφού παραιτήθηκε από το δικαίωμά της να διατηρήσει την ανωνυμία της στη δίκη του πρώην συζύγου της, Ντομινίκ Πελικό, και άλλων 50 ανδρών που κατηγορούνται ότι τη βίαζαν επί μια δεκαετία.

Ο Ντομινίκ Πελικό και όλοι οι συγκατηγορούμενοί του, εκτός από έναν, καταδικάστηκαν για σεξουαλική επίθεση τον Δεκέμβριο σε μια δίκη που συγκλόνισε τη Γαλλία. Ο Ντομινίκ Πελικό δήλωσε ότι δεν θα ασκήσει έφεση στην ποινή των 20 ετών που του επιβλήθηκε για χορήγηση ναρκωτικών και βιασμό της πρώην συζύγου του και για τη στρατολόγηση άλλων ανδρών για να συμμετάσχουν.

Η Ζιζέλ Πελικό απαίτησε να ακουστούν σε ανοιχτό δικαστήριο τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα του πρώην συζύγου της, μεταξύ των οποίων και αυτοσχέδια βίντεο του βιασμού της, προκειμένου “η ντροπή να αλλάξει πλευρά” από το θύμα στον βιαστή.

“Ήθελα όλη η κοινωνία να είναι μάρτυρας των συζητήσεων που έλαβαν χώρα εδώ. Ποτέ δεν μετάνιωσα που πήρα αυτή την απόφαση”, δήλωσε η ίδια αφού το δικαστήριο έκρινε τον πρώην σύζυγό της ένοχο.

“Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να προβάλλουμε συλλογικά τους εαυτούς μας προς ένα μέλλον όπου όλοι, γυναίκες και άνδρες, θα μπορούν να ζουν αρμονικά, με σεβασμό και αμοιβαία κατανόηση”, πρόσθεσε η Ζιζέλ Πελικό.

Η απόφαση για την ενοχή του πρώην συζύγου της έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε αντιδράσεις από χιλιάδες άτομα και πολιτικούς ηγέτες που επαίνεσαν τη γενναιότητά της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε τη Ζιζέλ Πελικό που μίλησε και εξήρε το θάρρος της, το οποίο, όπως είπε, “συγκίνησε και ενέπνευσε τη Γαλλία και τον κόσμο”.

“Η ντροπή πρέπει να αλλάξει πλευρά. Σε ευχαριστώ, Ζιζέλ Πελικό”, έγραψε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην κοινωνική πλατφόρμα X. “Βγήκες με θάρρος από την ανωνυμία, βγήκες στη δημοσιότητα και πάλεψες για τη δικαιοσύνη. Δώσατε στις γυναίκες παγκοσμίως μια δυνατή φωνή. Η ντροπή είναι πάντα του δράστη”.

“Πολύ συχνά, τα θύματα της σεξουαλικής βίας δεν γίνονται πιστευτά ή ακόμη και δεν τους δίνεται μερίδιο ευθύνης”, έγραψε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ στο X. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξήρε την “αξιοπρέπεια” της Πελιζό.

Οι ακτιβιστές για τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης στη Γαλλία δήλωσαν ότι η δοκιμασία της Ζιζέλ Πελικό ενέπνευσε μια εθνική συζήτηση για την κουλτούρα του βιασμού στη Γαλλία – μια χώρα όπου το 94% των υποθέσεων βιασμού που καταγγέλλονται στη γαλλική αστυνομία εγκαταλείπονται χωρίς να ληφθούν μέτρα.

Η δίκη προκάλεσε συζήτηση για την αλλαγή της γαλλικής νομοθεσίας περί βιασμού, η οποία επί του παρόντος δεν αναφέρει ρητά τον όρο “συναίνεση”.

Τόσο ο Μακρόν όσο και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ντιντιέ Μιγκό δήλωσαν ανοιχτοί στην επικαιροποίηση του νόμου. Η Γαλλία μπλόκαρε τη συμπερίληψη ενός ορισμού του βιασμού με βάση τη συναίνεση σε μια πανευρωπαϊκή οδηγία το 2023.

Ένας ορισμός της συναίνεσης στο νόμο περί βιασμού υπάρχει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος #MeToo προκάλεσε νομοθετική μεταρρύθμιση σε ορισμένες δικαιοδοσίες το 2017.

Πηγή: euronews.gr