Ποιες οι στρατηγικές κατευθύνσεις που δίνει
Τη συνολική εικόνα του ελληνικού τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το 2023 παρουσιάζει η ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε το ΙΝΣΕΤΕ.
Συνολικά για τη χώρα παρουσιάζονται οριακά λιγότερες διανυκτερεύσεις, αλλά υψηλότερες εισπράξεις.
Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο με την Περιφέρειά μας, όπου οι εισπράξεις του 2023 παρουσίασαν μείωση κατά 8% σε σύγκριση με το 2022.
Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιπροσωπεύει το 2023 το 1% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας. Την περίοδο 2019-2023 το αεροδρόμιο Καλαμάτας σημείωσε μείωση διεθνών αφίξεων κατά 12% (από 153 χιλ. το 2019 σε 135 χιλ. το 2023), ενώ την περίοδο 2022-2023 μείωση κατά 16% (από 160 χιλ. το 2022 σε 135 χιλ. το 2023).
Στην πολυσέλιδη έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ γίνεται αναλυτική αναφορά και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα στοιχεία του δυναμικού των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης προέρχονται από την εταιρεία Lighthouse και αφορούν στο μήνα Ιούλιο του 2023 (ο μήνας που καταγράφεται το υψηλότερο δυναμικό καταλυμάτων). Η Lighthouse είναι εταιρεία η οποία παρακολουθεί και καταγράφει τις καταχωρήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πλατφόρμες Arbnb, Vrbo, Booking.com και TripAdvisor.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον τομέα αυτό αντιπροσωπεύει τον Ιούλιο του 2023 το 6% των μονάδων της χώρας, το 6% των δωματίων και το 6% των κλινών. Συνολικά διαθέτει 14.238 μονάδες με 26.893 δωμάτια και 65.511 κλίνες. Η ενότητα Μεσσηνίας αντιπροσωπεύει το 36% των κλινών της Περιφέρειας με 5.363 μονάδες, 9.743 δωμάτια και 23.592 κλίνες.
Πολύ χαμηλές είναι και οι πληρότητες των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην Περιφέρεια, αλλά και τη Μεσσηνία.
Σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου, το 2019 η πληρότητα ήταν 32%, το 2022 ήταν 37% και το 2023 ήταν 39%. Αντίστοιχα στη Μεσσηνία η πληρότητα ήταν το 2019 στο 36%, το 2022 στο 41% και το 2023 αυξήθηκε στο 44%.
Στρατηγικές κατευθύνσεις
Στο τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης προτείνονται στρατηγικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Εκεί αναφέρεται ότι η Πελοπόννησος αποτελεί προορισμό με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες στα προϊόντα Ήλιος και Θάλασσα, Yachting, Πολιτιστικού και Θρησκευτικού Τουρισμού και MICE (στην ΠΕ Μεσσηνίας και κυρίως στην Καλαμάτα).
Παράλληλα, διαθέτει πόρους για την ανάπτυξη όλων των εναλλακτικών/συμπληρωματικών προϊόντων του Αγροτουρισμού, του Οικοτουρισμού, του Αθλητικού και Γαστρονομικού Τουρισμού, καθώς και του Τουρισμού Πολυτελείας, τα οποία θα βοηθήσουν μαζί με τη βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας στον εμπλουτισμό/ διαφοροποίηση/αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει όλους τους απαραίτητους τουριστικούς πόρους για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία στους επιμέρους προορισμούς της, Βορειοανατολική Πελοπόννησος και Νότια Πελοπόννησος.
Η περαιτέρω ανάπτυξη προϋποθέτει την υλοποίηση επενδύσεων και δράσεων όπως:
-Δράσεις ενίσχυσης/αναβάθμισης λιμενικών υποδομών και μαρινών, αγκυροβολίων και θέσεων ελλιμενισμού
-Δράσεις ενίσχυσης της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Περιφέρειας
-Δράσεις ενίσχυσης της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Περιφέρειας
-Δράσεις βελτιστοποίησης της πρόσβασης και της διαχείρισης του κοινού σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων
-Δράσεις ενοποίησης και διασύνδεσης των πόρων Πολιτιστικού και Θρησκευτικού Τουρισμού
-Δράσεις βελτίωσης της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επισκεπτών (ανάδειξη Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης στο Ναύπλιο, κατασκευή ειδικών χώρων διημέρευσης, αναβάθμιση υποδομών πληροφόρησης, αναμονής και υγιεινής σε χώρους υποδοχής κοινού και συγκοινωνιακούς κόμβους, εφαρμογές διαχείρισης κοινού σε δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους).
-Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του Ναυπλίου ως έξυπνης πόλης
-Προβολή και προώθηση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων του προορισμού οι οποίοι προσφέρονται για καταδυτικό τουρισμό συνεργειακά με τον τουρισμό σκαφών αναψυχής
-Δημιουργία ενιαίας διαδικτυακής τουριστικής πύλης για την Περιφέρεια και πλήρης διασύνδεσή της με τις τουριστικές πύλες που θα δημιουργηθούν για κάθε κύριο και συμπληρωματικό προϊόν, με σκοπό τη γρήγορη, εύκολη και ολοκληρωμένη παροχή και αναζήτηση πληροφόρησης στον επισκέπτη για όλες τις προσφερόμενες τουριστικές εμπειρίες, δραστηριότητες, παροχές και τις υπάρχουσες επιχειρήσεις με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και εμφάνιση των αποτελεσμάτων σε μορφή λίστας και διαδραστικού χάρτη
-Εφαρμογή ολοκληρωμένης και δυναμικής στρατηγικής επικοινωνίας, προβολής και προώθησης της Περιφέρειας στο πλαίσιο ανάπτυξης του Περιφερειακού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO).
Όπως σημειώνεται, η υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων και επενδύσεων θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη τόσο σε εδραιωμένες αγορές της Περιφέρειας όσο και σε νέες αγορές.
Οι προτεινόμενες αγορές προς ανάπτυξη διακρίνονται για την υψηλή τουριστική δαπάνη τους και μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη μεγέθυνση των τουριστικών μεγεθών της Περιφέρειας. Επιπλέον, η περαιτέρω στόχευση στην εγχώρια αγορά μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των πληροτήτων και στην άμβλυνση της εποχικότητας.
Αύξηση τουριστικού ρεύματος και δαπάνης
Σύμφωνα με τη μελέτη των Σχεδίων Δράσης, στόχος είναι η βελτίωση των τουριστικών ροών και εισπράξεων στην Περιφέρεια, αλλά και η μείωση της εποχικότητας και η αύξηση της Δαπάνης και της Διάρκειας Παραμονής.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στόχος των Σχεδίων Δράσης είναι:
-η περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος (+63,6% επισκέψεις), με σημαντική όμως άμβλυνση της εποχικότητας (μείωση της συμμετοχής του 3ου τριμήνου κατά 5,4 π.μ. στις ετήσιες επισκέψεις)
-η αύξηση της Μέσης Δαπάνης ανά Επίσκεψη (+26,9%), που θα προκύψει κατά κύριο λόγο από την αύξηση της Μέσης Δαπάνης ανά Διανυκτέρευση (+23,3%) και δευτερευόντως από την αύξηση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής (+2,9%)
-ως αποτέλεσμα, η αύξηση των διανυκτερεύσεων (+68,3%) και -κυρίως- των εισπράξεων (107,6%) θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των επισκέψεων, ενώ θα αμβλυνθεί η εποχικότητα και σε αυτά τα μεγέθη με παρόμοιο τρόπο όπως στις επισκέψεις (μείωση κατά 5,8 π.μ. και 5,5 π.μ. αντίστοιχα).
Όλη η έκθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι αναρτημένη εδώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη