Ανατέθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε ιδιωτική εταιρεία η υπηρεσία φύλαξης των χώρων του, μετά τον ανοικτό επαναληπτικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε, όμως υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη του συμβουλίου για το χαμηλό εργολαβικό κέρδος.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, ο εκπρόσωπος των ειδικευμένων γιατρών στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι ο διαγωνισμός με κόστος χαμηλότερο από το εργολαβικά προβλεπόμενο εγείρει σοβαρά ερωτήματα.
Χαμηλό κέρδος
Για τον επαναληπτικό διαγωνισμό, προϋπολογισθείσας δαπάνης 198.400 ευρώ (συν ΦΠΑ), κατατέθηκαν συνολικά τρεις προσφορές και συγκεκριμένα των εταιρειών Security Group (Ζαχαρόπουλος), Βαρδουλάκης Δημήτριος και Globity Κυριακίδης Αριστείδης.
Κατά την αξιολόγηση των οικονομικών τους προσφορών διαπιστώθηκε ότι στην προσφορά της εταιρείας Globity Κυριακίδης Αριστείδης, που ήταν η χαμηλότερη, το αναγραφόμενο ετήσιο εργολαβικό κέρδος (600 ευρώ) ήταν ιδιαίτερα χαμηλό και απείχε σημαντικά από τη νομοθετική απαίτηση περί εύλογου κέρδους.
Η αρμόδια επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις από την εταιρεία, αλλά και το νομικό σύμβουλο του νοσοκομείου. Η εταιρεία ισχυρίσθηκε πως το αντικειμενικά χαμηλό ποσό που αντιστοιχεί στο εργολαβικό κέρδος οφείλεται σε στρατηγική της επιλογή, ενώ σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο, μια τέτοια πρακτική αντίκειται στα συναλλακτικά ήθη, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και θέτει εν αμφιβόλω την εκτέλεση μιας σύμβασης τέτοιας προϋπολογισθείσας αξίας.
Η επιτροπή κατά πλειοψηφία κατέληξε ότι η εταιρεία Globity Κυριακίδης Αριστείδης πληροί μεν το κριτήριο της χαμηλότερης οικονομικής προσφοράς, όμως το δηλωθέν εργολαβικό κέρδος δεν κρίνεται εύλογο και πρότεινε η ανάθεση των υπηρεσιών να γίνει στη δεύτερη κατά σειρά μειοψηφούσα εταιρεία, στη Security Group (Ζαχαρόπουλος), στην τιμή των 153.533,52 συν ΦΠΑ 24%.
Μειοψήφησαν
Το Δ.Σ. του νοσοκομείου δέχθηκε την πρόταση της επιτροπής, όμως μειοψήφησε ο κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο οποίος τάχθηκε κατά «λόγω χαμηλού εργολαβικού κέρδους, συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων και έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων».
Από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Μάκαρης, αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, τόνισε ότι η είσοδος εργολαβικών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί σοβαρή απειλή για το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Η εμπλοκή εργολάβων σε κρίσιμους τομείς, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση, επιβαρύνει οικονομικά τα νοσοκομεία, μειώνει την ποιότητα των υπηρεσιών και οδηγεί τους εργαζομένους σε καθεστώς επισφάλειας, με χαμηλούς μισθούς και περιορισμένα δικαιώματα. Ειδικά ο επαναληπτικός ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την ανάθεση “Υπηρεσιών Φύλαξης”, με κόστος χαμηλότερο από το εργολαβικά προβλεπόμενο, εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών ασφάλειας σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, όταν το κριτήριο είναι αποκλειστικά το “χαμηλότερο κόστος”; Παράλληλα, προκύπτουν έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τα απαραίτητα ημερομίσθια, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, ή αν θα πέσουν θύματα περαιτέρω εκμετάλλευσης. Η φύλαξη, όπως και κάθε άλλη υπηρεσία σε δημόσιο νοσοκομείο, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πεδίο εργολαβικών συμφερόντων εις βάρος της ποιότητας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι η κατάργηση των εργολαβικών συμβάσεων και η πρόσληψη προσωπικού απευθείας από τα νοσοκομεία, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και απολαβές. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι χώρος κερδοσκοπίας».
Καταλήγοντας κάλεσε την Πολιτεία να παρέμβει, επισημαίνοντας ότι «τα νοσοκομεία χρειάζονται μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση, ενίσχυση με επιπλέον μόνιμο προσωπικό και πραγματική στήριξη, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας».
Της Βίκυς Βετουλάκη