Υπομονή και τύχη μη συμβεί ατύχημα μέχρι να ξεκινήσει η αναβάθμιση
Όποιος έχει βρεθεί αυτές τις μέρες στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, μάλλον χρειάζεται γαλότσες και οπωσδήποτε τύχη για να μην του συμβεί κάποιο ατύχημα. Οι δε εκεί εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά άθλιες συνθήκες.
Τα τεράστια προβλήματα στεγανότητας που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο κτήριο είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Όμως, με την προοπτική της υλοποίησης του έργου αναβάθμισής του, η οποία παρουσιάσθηκε πρόσφατα σε μελέτη από τις «Κτηριακές Υποδομές», έχει αφεθεί παντελώς στην τύχη του, με την κατάσταση πλέον να είναι απερίγραπτη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλη, τα έργα αναβάθμισης του κτηρίου θα ξεκινήσουν το φετινό καλοκαίρι.
Χειρότερα κάθε χρόνο
Θεωρητικά το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας κατατάσσεται στα καινούργια κτήρια της πόλης, όμως η κατάσταση γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη και πλέον επικίνδυνη για εργαζομένους και πολίτες. Όταν βρέχει, νερά τρέχουν από παντού και σε όλους τους ορόφους. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι σε ορισμένα σημεία περνούν μέσα από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Ιδιαίτερα στις σιδερένιες γέφυρες των ορόφων που ενώνουν το κτήριο, τα νερά στην κυριολεξία τρέχουν μέσα από τα φωτιστικά σώματα. Όποιος περνά από εκεί, πατά σε ένα σκουριασμένο σιδερένιο πλημμυρισμένο πάτωμα και περνά κάτω από ένα φωτιστικό σώμα που στάζει νερά!
Το σύνολο σχεδόν των σιδερένιων γεφυρών και στους δύο ορόφους του κτηρίου κάθε φορά που βρέχει είναι πλημμυρισμένο. Το δε σιδερένιο πάτωμα έχει οξειδωθεί και κανείς δε γνωρίζει ακριβώς σε τι κατάσταση είναι οι αντοχές του.
Νερά στάζουν από παντού, από την οροφή, από τις σιδερένιες ενώσεις, από τα παράθυρα. Ακόμα και στις σκάλες πλέον υπάρχουν νερά.
Τα πρώτα χρόνια βλέπαμε κουβάδες που έβαζαν οι υπάλληλοι σε διάφορα σημεία για να μαζεύουν τα νερά. Τώρα πλέον τα νερά είναι τόσα πολλά που οι κουβάδες δεν κάνουν κάτι.
Ακόμα και στο ισόγειο, στο μαρμάρινο δάπεδο, υπάρχουν νερά, ενώ κομμάτια της ψευδοροφής έχουν πέσει από την υγρασία.
Ο κίνδυνος για όσους κυκλοφορούν εντός του κτηρίου είναι μεγάλος, καθώς εύκολα μπορεί κάποιος να γλιστρήσει στα νερά και να πέσει, ενώ πάντα υπάρχει και ο φόβος της ηλεκτροπληξίας, όταν νερά περνούν μέσα από ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Από το καλοκαίρι
Το 2019 είχε ζητηθεί η βοήθεια στελεχών του Τμήματος Μελετών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, μηχανικοί του οποίου είχαν συντάξει έκθεση, με την οποία πρότειναν την αντικατάσταση των σιδερένιων γεφυρών, αλλά και παρεμβάσεις για τη μόνωση του κτηρίου. Η έκθεση είχε σταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά παρέμβαση δεν έγινε.
Τον προηγούμενο μήνα, στα γραφεία της «Κτηριακές Υποδομές», παρουσιάσθηκε η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας. Ένα έργο που, όπως έχει ανακοινωθεί, συνολικά θα αγγίξει τα 4 εκατ. ευρώ.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτήριο, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, υπογράμμισε ότι δυστυχώς αυτό συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις, κάτι που επηρεάζει πολίτες, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους.
«Είμαι κατηγορηματικός, όμως, και θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου για αυτό, ότι είναι ο τελευταίος χειμώνας που θα υπάρχουν τέτοιας φύσεως προβλήματα στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, δεδομένου ότι με ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, του προέδρου Εφετών Καλαμάτας, του δημάρχου Καλαμάτας και σε συνεργασία με τις “Κτηριακές Υποδομές”, στις αρχές του καλοκαιριού πρόκειται να εγκατασταθεί ο εργολάβος στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας για να ξεκινήσουν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου.
Το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας θα είναι πλέον ένα εμβληματικό κτήριο στην πόλη μας, “πράσινο” και φιλικό προς το περιβάλλον. Θα υπάρχει και ηλεκτρική αυτονομία με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Είναι αντιληπτό ότι το νέο ουσιαστικά Δικαστικό Μέγαρο θα ενισχύσει το Εφετείο Καλαμάτας και δίχως υπερβολή, θα είναι το πλέον σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο στην Πελοπόννησο, και ίσως ένα από τα ελάχιστα σε όλη την Ελλάδα. Θα αλλάξει η μορφή του τόσο εξωτερικά καθώς και εσωτερικά», κατέληξε ο κ. Μαργέλης.
Της Βίκυς Βετουλάκη