Ένα… Γολγοθά θα πρέπει να ανέβει η Δημοτική Αρχή μέσα στο 2025, προκειμένου να φέρει σε μια ικανοποιητική πορεία τα – κυρίως μεγάλα- έργα που έχει προγραμματίσει. Κι αυτό, γιατί εκτός από την εγρήγορση που θα πρέπει να δείξει η ίδια, θα χρειαστεί να είναι και σε διαρκή επικοινωνία με την κεντρική εξουσία που διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις των έργων.
Αυτό φάνηκε και κατά τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής.
Βέβαια, οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τις μειοψηφίες δεν αφορούσαν πεπραγμένα του παρελθόντος διμήνου, αλλά έργα που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης και θα δρομολογηθούν στο μέλλον!
Η πρώτη ερώτηση τέθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Τζαμουράνη, για την πορεία των μελετών εφαρμογής του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης, για τα πυκνοδομημένα της Βόρειας και Κεντρικής Συνοικίας, αλλά και για αυτά της Αγίας Άννας.
Ο κ. Τζαμουράνης στάθηκε στη σημασία της υλοποίησης του έργου, τονίζοντας ότι υπάρχουν δεσμευμένες ιδιοκτησίες πολιτών που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, όμως από την άλλη η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις δικαστηρίων και να χαθούν πολύτιμοι κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι για τους πολίτες.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τόσο ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης όσο και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισαν ότι υπάρχει ήδη σε εξέλιξη ένα πλάνο ανάθεσης μελετών για υλοποίηση των πράξεων εφαρμογής σε πολλές περιοχές της Καλαμάτας, και αυτή η διαδικασία θα συμπεριλάβει και όσα έθεσε ο κ. Τζαμουράνης.
Η δεύτερη ερώτηση τέθηκε από το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργο Σωφρονά, η οποία αφορούσε, κυρίως, τη βέλτιστη διαχείριση των πολιτιστικών υποδομών της “Φάρις”, όπως είναι το Μέγαρο Χορού και το Ανοιχτό Θέατρο.
Για το δήμαρχο και τον πρόεδρο της “Φάρις”, Σωτήρη Κριτσωτάκη, το ερώτημα είναι κρίσιμο και αυτό που “βλέπει” η Δημοτική Αρχή ως λύση είναι η διαχειριστική ενοποίηση των υποδομών υπό ένα ενιαίο σχήμα, αλλά σε συζήτηση με το υπουργείο Πολιτισμού, μια και είναι ο μεγαλύτερος χορηγός.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής και η δημοτική σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Δημήτρης Οικονομάκος και Χριστίνα Καντζιλιέρη αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στα προβλήματα παραβατικότητας που εμφανίζονται στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, σημειώνοντας πως παρά τις πολλές υποσχέσεις στο παρελθόν, ακόμη δεν έχει φανεί χειροπιαστό αποτέλεσμα, κυρίως στα θέματα πρόληψης.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Παραβατικότητας, Αναστάσιος Ηλιόπουλος, μίλησε εκτενώς για την ανάγκη της πρόληψης, ενώ σχολίασε ότι η δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας έχει ενισχυθεί. Παρ’ όλα αυτά, συμφώνησε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα καλύτερα. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Δήμος, μια και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία, θα πιέσει περισσότερο για την περαιτέρω ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά μέσα, ενώ θα υπάρξει και μεταφορά του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Τσαπόγας, αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υδροδότησης του Δήμου (αγωγός Φ800, δεξαμενή στον Αϊ Γιάννη Καρβούνη, εξισωτική δεξαμενή στο Πήδημα, μεταφορά νερού από Πήδημα στις πηγές του Αγίου Φλώρου), σημειώνοντας ότι προχωρούν με σημαντικές καθυστερήσεις.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δ. Μαστραγγελόπουλος, απάντησε λέγοντας ότι οι νέοι αγωγοί αναμένονται στην Καλαμάτα στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και με την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης θα ανοίξει και δεύτερο μέτωπο εργασιών για τον Φ800. Επίσης, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ τόνισε ότι όπου υπάρχουν προβλήματα στην αποκατάσταση της ασφάλτου στα σημεία που εκτελείται το έργο, η ΔΕΥΑΚ μέσω της επίβλεψης θα ζητά από τον εργολάβο την πλήρη και σωστή επανόρθωση.
Για τον Άγιο Φλώρο γίνονται όλες οι απαραίτητες μελέτες, ενώ για τον Αϊ-Γιάννη Καρβούνη προσδιόρισε χρονικά την κατασκευή της δεξαμενής μέχρι το τέλος του έτους.
Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος επισήμανε ότι προφανώς δεν είναι ικανοποιημένη η Δημοτική Αρχή με τους ρυθμούς εργασιών του εργολάβου και γι’ αυτό το λόγο θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Η δημοτική σύμβουλος Ευγενία Κούβελα-Κάτσαρη αναφέρθηκε στην τύχη του κεντρικού σχεδιασμού για το Λιμάνι Καλαμάτας, ενώ αναρωτήθηκε γιατί ενώ υπάρχει ήδη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκηρύχτηκε το τελευταίο διάστημα και Στρατηγική Μελέτη.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Λυδία Εξηνταβελώνη, αναφέρθηκε σε αποφάσεις υπουργείων, αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ζητούν πρώτα την υλοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επίσης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου είπε ότι αυτή θα είναι έτοιμη μέχρι τον Απρίλιο, ενώ ο δήμαρχος σχολίασε ότι πρέπει να γίνουν όλα τα διαδικαστικά για την υλοποίηση του master plan, ώστε μετά ο Δήμος να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα για έργα στο λιμάνι ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ.
Κλείνοντας είπε ότι οι “κόκκινες γραμμές” του Δημοτικού Συμβουλίου που τέθηκαν στο παρελθόν για τις παρεμβάσεις στο λιμάνι ισχύουν στο ακέραιο.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Σπύρος Χανδρινός, στάθηκε στα θέματα της εκμετάλλευσης της μαρίνας και των παρεμβάσεων στο Ανατολικό Κέντρο, έργα των οποίων η υλοποίηση έχει καθυστερήσει υπερβολικά τόσο σε βάρος του Δήμου (εκμετάλλευση Μαρίνας) όσο και σε βάρος των δημοτών (Ανατολικό Κέντρο).
Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου απάντησε ότι ένα μέρος της αρχιτεκτονικής μελέτης για το Ανατολικό Κέντρο (περιοχή Βάγια) θα παραδοθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ η ολοκληρωμένη θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Για τη μαρίνα ο δήμαρχος επανέλαβε τις πρόσφατες οριοθετημένες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής για να λυθεί το θέμα.
Α.Π.