Τι ισχύει τελικά με τον τενεκέ λαδιού

Τι ισχύει τελικά με τον τενεκέ λαδιού

Με τις τιμές του ελαιολάδου να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο γνωστός 17λιτρος τενεκές με λάδι από το συγγενή στο χωριό φαίνεται να αποτελεί μια εναλλακτική για πολλούς καταναλωτές. Ωστόσο, τα τελευταία δημοσιεύματα περί «παρανομίας» της μεταφοράς λαδιού σε τενεκέδες και πιθανών προστίμων έχουν προκαλέσει αναστάτωση. Παρά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, το νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταφορά λαδιού σε τενεκέδες παραμένει αμετάβλητο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η τυποποίηση και εμπορική διακίνηση ελαιολάδου επιτρέπεται μόνο σε συσκευασίες έως 5 λίτρων. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι ο παραδοσιακός τενεκές των 17 λίτρων καταργείται.

Η χρήση τενεκέδων επιτρέπεται για προσωπική κατανάλωση ή για απευθείας πώληση από παραγωγούς, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα παραστατικά.

Τονίζεται ότι η άτυπη μεταφορά μικρών ποσοτήτων λαδιού μεταξύ φίλων και συγγενών, που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε να διωχθεί.

Για τους τενεκέδες λαδιού και τι ισχύει μίλησε στο MEGA ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας, Γιώργος Κόκκινος: «Είμαι ελαιοπαραγωγός 30 χρόνια, και αυτό που ισχύει είναι ότι απαγορεύεται ρητά η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασία άνω των 5 λίτρων. Η συσκευασία θα πρέπει να αναγράφει αυτό που λέει ο νόμος. Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται από όλους και να προστατεύσουμε το προϊόν από δυσφήμηση. Μπορούμε να μεταφέρουμε το λάδι σε τενεκέδες, αλλά απαγορεύεται η πώληση. Στην απλή μεταφορά δεν μπορεί να πει κανείς κάτι».