Τρέχουν γρήγορα οι διαδικασίες μετά το ενδιαφέρον της Chevron
Εντός της εβδομάδας θα βγει «στον αέρα» η μελέτη και ο διεθνής διαγωνισμός για τις έρευνες των υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του σε αθηναϊκά τηλεοπτικά μέσα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Τόσο ο διαγωνισμός όσο και η περιβαλλοντική μελέτη είναι ολοκληρωμένα έργα, όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης. Επίσης, αποκάλυψε ότι έχει γίνει επέκταση της περιοχής κατά 25%, ενώ εξετάζεται και μεγαλύτερη.
Όπως επίσημα ανακοινώθηκε προχθές, η αμερικανική εταιρεία Chevron αιτήθηκε άδεια για έρευνα στη θαλάσσια ζώνη νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης («Νότια Πελοπόννησος»).
Μέχρι τέλη του 2025
Σε δηλώσεις του ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η περιοχή που θέλει να ερευνήσει η Chevron συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν ήδη παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Exxon Mobil και Hellenic Energy.
Ενδιαφέρον εκδήλωσε και η Hellenic Energy για ένα νέο θαλάσσιο μπλοκ, το Α2, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του οικοπέδου που μελετά η Chevron.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι ο διεθνής διαγωνισμός θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.
«Αυξάνουμε τη δυνατότητα εξερεύνησης κατά 25% σε σχέση με ό,τι είχαμε κάνει έως τώρα και αυτό είναι μόνο η αρχή. Υπάρχει συζήτηση και για επόμενες φάσεις. Η σημασία της είναι καθοριστική σε αυτή τη φάση, γιατί το αέριο είναι ένα καύσιμο μετάβασης τελείως αναγκαίο και για την Ευρώπη μέχρι το 2050 και για τους πολίτες μέχρι το 2070-2080, ώστε να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση με τρόπο οικονομικά αποτελεσματικό. Στην περίπτωση που βρεθεί φυσικό αέριο, τα οφέλη για τους καταναλωτές θα είναι πολλά. Αν βρούμε το αέριο, θα έχουμε σημαντικά οφέλη από τα ποσοστά που θα παίρνει το Δημόσιο συν ασφαλώς χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου στη χώρα μας για πολλές δεκαετίες», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Επίσης, τόνισε ότι η εταιρεία Exxon Mobil έχει κάνει τις έρευνες και είναι έτοιμη να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε γεώτρηση, ενώ εξήγησε ότι η Chevron είχε ένα ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν το είχε εκφράσει και το συγκεκριμενοποίησε το τελευταίο εξάμηνο.
Το μπλοκ του Κυπαρισσιακού
Όπως ανέφερε χθες το Insider.gr, η έκταση της Chevron «μπαίνει σφήνα» σε υφιστάμενες παραχωρήσεις, καθώς νοτιότερά της βρίσκονται τα δύο μπλοκ «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», τα οποία έχουν παραχωρηθεί στις ExxonMobil – Helleniq Energy.
«Όπως είναι γνωστό, η κοινοπραξία με operator τον έτερο κολοσσό από τις ΗΠΑ βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της ερμηνείας των σεισμικών δεδομένων στην παραχώρηση “Νοτιοδυτικά Κρήτης”, που μάλιστα από τον Οκτώβριο έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση των ερευνών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα αποφασιστεί αν θα γίνει ή όχι ερευνητική γεώτρηση, με τη μετάβαση στην τρίτη φάση.
Όμορο της θαλάσσιας ζώνης που διεκδικεί η Chevron (στο βορειοδυτικό τμήμα της) είναι επίσης το οικόπεδο “μπλοκ 10” (Κυπαρισσιακός Κόλπος) που έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy. Η εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα επέκτασης του μπλοκ προς τα νότια με την ενσωμάτωση μίας μικρής ζώνης (“Α2”). Μένει να φανεί πώς αυτό το αίτημα θα συνδυαστεί με την άδεια έρευνας που υπέβαλε η Chevron.
Από την άλλη πλευρά, αυτό δε σημαίνει ότι αν αναδειχθεί ανάδοχος από το διαγωνισμό, η Chevron δεν αναλαμβάνει σημαντικό ρίσκο (και επενδυτικό κόστος) λαμβάνοντας υπόψη ότι ανοικτά της Πύλου βρίσκεται το Φρέαρ των Οινουσσών, μια τάφρος που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Ως συνέπεια, όπως εκτιμούν ειδικοί, το κόστος μίας ερευνητικής γεώτρησης αγγίζει τα 100-140 εκατ. ευρώ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Εκμεταλλεύσιμα αποθέματα φυσικού αερίου
Σε έτερο δημοσίευμα του ecopress.gr υπογραμμίζεται ότι η Chevron έχει αγοράσει το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις σεισμικές και άλλες έρευνες, οι οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια στη νότια και δυτική Ελλάδα, ενώ η θαλάσσια περιοχή που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες είναι έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
«Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα δεδομένα από την ευρείας έκτασης σεισμική έρευνα που διεξήγαγε το 2012 η PGS στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας. Το ενδιαφέρον της Chevron εκδηλώθηκε προφανώς μετά την αξιολόγηση των δεδομένων αυτών και των πιθανοτήτων να υπάρχουν στην περιοχή εκμεταλλεύσιμα αποθέματα φυσικού αερίου», αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.
Τέλος, τονίζεται ότι απελευθερώνονται αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, οι οποίες θα διευρύνουν χωρικά και θα καταστήσουν συνεχές το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του.
Η σχετική μελέτη, η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, αφορά στο θαλάσσιο χώρο που ξεκινά από τα Αντικύθηρα, καλύπτοντας μια συνεχή θαλάσσια ζώνη κατά μήκος των νότιων και δυτικών ακτών της Πελοποννήσου, έως Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Λευκάδα και περικλείει τις περιβαλλοντικά σημαντικές νήσους των Στροφάδων. Για την απελευθέρωση των αποσπασθέντων τμημάτων έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τη μισθώτρια εταιρεία.
Της Βίκυς Βετουλάκη