Ανάπλαση 23ης Μαρτίου: Χωρίς επικινδυνότητα η διατήρηση της δεντροστοιχίας

Ανάπλαση 23ης Μαρτίου: Χωρίς επικινδυνότητα η διατήρηση της δεντροστοιχίας

Προχωρά το έργο χωρίς αντικατάσταση των φίκων

Την ολοκλήρωση των μετρήσεων για την ευστάθεια των δέντρων στη νησίδα της 23ης Μαρτίου γνωστοποίησαν χθες το πρωί οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Γιάννης Μπάκας και Βασίλης Κουτραφούρης, καθώς και ο επικεφαλής του εξειδικευμένου συνεργείου μετρήσεων, γεωπόνος Φάνης Γεννάτος.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν γύρω από το ζήτημα που απασχόλησε έντονα τους κατοίκους της πόλης τις προηγούμενες μέρες, οι φίκοι επί της 23ης Μαρτίου είναι ασφαλείς για να παραμείνουν, υπό την προϋπόθεση να διατηρούνται σε χαμηλό ύψος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Μπάκα, με αφορμή ένα δέντρο στη νησίδα της 23ης Μαρτίου το οποίο είναι «στον αέρα» λόγω του ριζικού του συστήματος, πάρθηκε η απόφαση να ελεγχθεί η επικινδυνότητα του συνόλου των δέντρων. Όπως εξήγησε, «έπειτα από μετρήσεις που έκανε ο κ. Γεννάτος, μας διαβεβαίωσε ότι με προϋποθέσεις τα δέντρα δεν είναι επικίνδυνα. Το ίδιο πράττει και η Υπηρεσία μας, δηλαδή μας διαβεβαίωσε προφορικά και τη Δευτέρα θα μας διαβεβαιώσει και εγγράφως, ότι δεν κινδυνεύουν οι περαστικοί από τυχόν πτώση των δέντρων έπειτα από μεγάλο αέρα».

Μιλώντας για την ανάγκη διενέργειας ελέγχου στατικότητας των εν λόγω δέντρων, ο αντιδήμαρχος Νέων Έργων, Βασίλης Κουτραφούρης, σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια αποκάλυψης των παρακείμενων κρασπέδων παρατηρήθηκαν κάποια ανησυχητικά φαινόμενα, τα οποία έχρηζαν επιστημονικής έρευνας, προκειμένου να διασφαλιστεί πρωτίστως η ασφάλεια των διερχόμενων».

Για το πόρισμα του ελέγχου που έγινε τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Κουτραφούρης ανέφερε: «Με βάση το πόρισμα τα δέντρα υπό προϋποθέσεις -με κάποια ταπείνωση, με κάποιο χαμήλωμα του κορμού- δύνανται να παραμείνουν, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τους διερχόμενους».

Αναφερόμενος στις μετέπειτα εργασίες που περιλαμβάνει η ανάπλαση, ο αντιδήμαρχος σχολίασε ότι στο πλαίσιο της υφιστάμενης εργολαβίας θα γίνει ταπείνωση του κυκλικού κόμβου, ενώ μια άλλη παρέμβαση που αναμένεται να γίνει αφορά στους κάδους στο σημείο. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η υφιστάμενη εργολαβία στην 23ης Μαρτίου έχει χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών, ενώ η αντίστοιχη της οδού Υπαπαντής δύο μηνών.

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Φάνης Γεννάτος εξήγησε: «Το πόρισμα έπειτα από δύο μέρες μετρήσεων είναι ότι τα δέντρα είναι ασφαλή για τον κόσμο υπό τις προϋποθέσεις ότι θα πρέπει να τα διατηρήσουμε στο ύψος αυτό που είναι, και ίσως ακόμα χαμηλότερα, διότι είναι δέντρα επιθετικά. Όσο αφήνουμε την κόμη, το ριζικό σύστημα μεγαλώνει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα πρέπει να μείνουν χαμηλά για να μπορέσει να αναπληρωθεί και να αναγεννηθεί το ριζικό σύστημα που καταστράφηκε από την εκσκαφή του δρόμου. Τα δέντρα, πρέπει να πω, είναι ασφαλή».

Κλείνοντας, η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, Χριστίνα Λυκουργιά, εξήγησε ότι τώρα που αποσαφηνίστηκε η τύχη των δέντρων, θα ξεκινήσει και πάλι το έργο που είχε σταματήσει για λίγες μέρες προκειμένου να διευθετηθεί το όλο θέμα. «Το έργο θα λάβει υπόψη του το πόρισμα και όποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτό να περιλαμβάνει, στο βαθμό που άπτονται των τεχνικών εργασιών που πρέπει να κάνει η εργολαβία. Θα ξεκινήσει το εργοτάξιο να δουλεύει και πάλι, με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να εφαρμόσουμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν εγκριθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρ.Μ.