Χάρτη με τα στίγματα των σημείων συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενεργοποίησε από προχθές το απόγευμα η κυβέρνηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://mysafetyplan.gov.gr/, με πληροφορίες, όπως αναφέρει η εφαρμογή, από τους κατά τόπους Δήμους.
Κι μπορεί όλα αυτά να γίνονται τη δεδομένη στιγμή λόγω των γεγονότων στις Κυκλάδες, όμως οι σεισμοί είναι στην «καθημερινότητα» της Ελλάδας, με κάποιες περιοχές όπως η δική μας να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φαινόμενο.
Μαντέψτε, λοιπόν, ποιοι Δήμοι δεν έχουν δηλώσει τίποτα στο χάρτη αυτό… Οι πέντε από τους έξι της Μεσσηνίας! Πλην του Δήμου Δυτικής Μάνης που έχει υποδείξει και καταχωρήσει χώρους συγκέντρωσης, για κανέναν άλλο Δήμο, ούτε καν για την Καλαμάτα, υπάρχει καταχώρηση τέτοιου χώρου στο χάρτη.
Τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει ανακοινώσεις από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας με χάρτη για χώρους καταφυγής σε περίπτωση σεισμού στην Καλαμάτα και στις Τοπικές Κοινότητες, αλλά πλέον δεν εμφανίζεται στην αναζήτηση στο ίντερνετ, πλην ενός χάρτη του 2016, ούτε υπάρχει κάτι σχετικό στο επίσημο site του Δήμου Καλαμάτας.
Σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου το ίδιο συμβαίνει και με το Νομό Λακωνίας, ενώ κανονικά στο χάρτη εμφανίζονται οι χώροι συγκέντρωσης σε Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία (σχεδόν σε όλους τους Δήμους τους).
Και μπορεί η μεγαλύτερη ευθύνη να βαραίνει τους κατά τόπους Δήμους, όμως και η Περιφέρεια έχει μερίδιο λόγω των αρμοδιοτήτων της στον τομέα της πρόληψης και της Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Σαντορίνη η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Πελοποννήσου συγκρότησε τις επιτροπές για επικαιροποίηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης /Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων σε όλους τους νομούς της.
Χάρτης Ασφαλών Χώρων
Την Τετάρτη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr που περιέχει χάρτες με σημεία ασφαλούς συγκέντρωσης.
Το mysafetyplan.gov.gr αποτελεί εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Περιέχει πληροφορίες για όλη τη χώρα.
Ο Διαδικτυακός Χάρτης Ασφαλών Χώρων είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται:
-Προσβασιμότητα: Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη διαδικτυακά χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση εφαρμογής. Αρκεί η επίσκεψη στην ιστοσελίδα mysafetyplan.gov.gr.
-Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο: Ο χάρτης εμφανίζει όλες τις εγκεκριμένες τοποθεσίες προσωρινής φιλοξενίας πολιτών (καταφύγια), όπως έχουν οριστεί από την Πολιτική Προστασία, τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
-Σταδιακή αναβάθμιση: Στο προσεχές διάστημα θα εμπλουτιστεί με πρόσθετες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό για διάφορες κατηγορίες φυσικών καταστροφών.
Επιπλέον, έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι τηλεπικοινωνίες ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.
Συγκεκριμένα:
-Συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους: Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τις εταιρείες Cosmote, Vodafone και Nova, μεριμνά ώστε οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να τοποθετήσουν κινητές μονάδες και γεννήτριες στις περιοχές που πλήττονται ή είναι πιθανό να πληγούν από έντονη σεισμική ή άλλη φυσική δραστηριότητα. Λόγω των γεγονότων ήδη έχουν μεταφερθεί σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο. Στόχος είναι να παραμείνουν οι τηλεπικοινωνίες αδιάλειπτες, ακόμη και σε συνθήκες διακοπής ρεύματος.
-Ο HellasSat έχει προετοιμάσει την κινητή μονάδα για δορυφορικές επικοινωνίες, η οποία θα μεταφερθεί στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η νέα υπηρεσία mysafetyplan.gov.gr αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής της Πολιτείας για την πρόληψη, την ασφάλεια και την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Ο έγκαιρος προγραμματισμός, η γρήγορη καθοδήγηση και η βελτιωμένη επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς, αλλά και τους πολίτες, μπορούν να σώσουν ζωές και να περιορίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.
![](https://www.tharrosnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/xoroi-sigkentrosis-mani-1024x575.jpg)
Απούσα η Μεσσηνία
Αναζητώντας στο χάρτη τους ασφαλείς χώρους στη Μεσσηνία, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν έχει καταχωρηθεί κανένας, πλην Δήμου Δυτικής Μάνης. Μάλιστα, στο χάρτη εμφανίζονται 63 ασφαλείς χώροι στα χωριά του Δήμου Δυτικής Μάνης. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη, η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 5 Φεβρουαρίου.
Καμία καταχώρηση δεν υπάρχει για τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πύλου και Τριφυλίας.
Μάλιστα στην Καλαμάτα, παρότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει από το Δήμο ανακοινώσεις για επικαιροποίηση των χώρων καταφυγής και καταυλισμού του πληθυσμού, δεν έχουν καταχωρηθεί στο χάρτη, ενώ σε αναζήτηση που κάναμε και στην ιστοσελίδα του Δήμου, δυστυχώς, δεν εντοπίσαμε πουθενά να υπάρχουν οι χώροι αυτοί, προκειμένου να μπορεί να ενημερωθεί ο δημότης ή ένας επισκέπτης της περιοχής.
Τα προηγούμενα χρόνια, στους χώρους που έχουν καθορισθεί από το Δήμο, είχαν τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες, αλλά σίγουρα είναι ελάχιστοι οι δημότες που γνωρίζουν πού ακριβώς είναι αυτοί. Άλλωστε, με τη δύναμη που έχει το ίντερνετ είναι σίγουρο ότι σε μια έκτακτη ανάγκη οι πολίτες θα αναζητήσουν εκεί πληροφορίες και δε θα βρουν τίποτα.
Με δυσκολία και έπειτα από πολλή αναζήτηση, εντοπίσαμε στο διαδίκτυο ένα χάρτη που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Δήμος Καλαμάτας το Νοέμβριο του 2016 (μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του έτους εκείνου) για το πού είναι οι εν λόγω χώροι.
Το θέμα δεν είναι απλό, καθώς μπορεί να υπάρχει η γενική οδηγία για το πού πρέπει να πάμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι πολύ σημαντικό και οι πολίτες, αλλά και οι επισκέπτες μιας περιοχής που δεν τη γνωρίζουν, να μπορούν άμεσα να πληροφορηθούν ποιοι χώροι θεωρούνται περισσότερο ασφαλείς και θα υπάρχει οργάνωση για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις.
Επιτροπές για τα σχέδια
Στο μεταξύ, με απόφαση του διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου, αντιπυράρχου Ανδρέα Αθ. Καπουράλου, έγινε συγκρότηση των επιτροπών για επικαιροποίηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης /Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.
Για την περιοχή της Μεσσηνίας ορίσθηκαν οι: αντιπύραρχος Παγώνα Διονυσοπούλου ΔΙ.Π.Υ.Ν. Μεσσηνίας, αντιπύραρχος Σοφία Μπομπόνη Π.Υ. Καλαμάτας, πυραγός Ιωάννης Κυρίτσης ΔΙ.Π.Υ.Ν. Μεσσηνίας, πυραγός Αναστάσιος Παναγιωτόπουλος Π.Υ. Γαργαλιάνων.
Τα νέα αναθεωρημένα – επικαιροποιημένα σχέδια πρέπει να αποσταλούν στη διοίκηση της Πυροσβεστικής το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025.
Της Βίκυς Βετουλάκη