Διαμαρτυρία του ΕΣΔΟΓΕ προς Δήμο για το χειρισμό αιτήματος ένταξης της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις

Διαμαρτυρία του ΕΣΔΟΓΕ προς Δήμο για το χειρισμό αιτήματος ένταξης της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις

Στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Καλαμάτα θα έπρεπε να ενταχθεί στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων παρουσίασαν χθες μέλη της Επιτροπής Πόλης Καλαμάτας του ΕΣΔΟΓΕ (Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα), ενώ αναφέρθηκαν σε λανθασμένους χειρισμούς από πλευράς Δήμου που είχαν ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η ένταξη.

Επίσης, αναφέρθηκαν στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα που έχει δημιουργηθεί στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας. Όπως είπαν, βρίσκεται σε λανθασμένο σημείο, κι ενώ υπήρχε δέσμευση ότι θα μεταφερθεί νοτιότερα, αυτό δεν έγινε, ενώ δεν περιλαμβάνεται σε κανέναν οδηγό της πόλης.

Ειδικότερα, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΕΣΔΟΓΕ, υπεύθυνος Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Αλεξίου, ξεκίνησε λέγοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 81 χρόνια από τη μεγαλύτερη δολοφονική μαζική ενέδρα σε άμαχους αθώους πολίτες, ενώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ναζιστικά εγκλήματα στη χώρα.

Κατά τον ίδιο, η Κατοχή είναι γεμάτη αίμα, βάσανα και μέχρι και σήμερα συνέπειες κάθε είδους σε όλη τη χώρα. Έτσι, υποστήριξε ότι η Καλαμάτα δε γίνεται να εξαιρείται. Γι’ αυτό στοιχειώδης υποχρέωση και πρώτος σκοπός για τα μέλη της Εθνικού Συμβουλίου είναι να τιμηθούν οι εκατοντάδες αθώοι άμαχοι, να αναγνωριστεί η θυσία τους και να τιμηθούν.

Εν συνεχεία, ανέφερε σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων τιμής που έχουν υλοποιήσει τα μέλη του ΕΣΔΟΓΕ στην Καλαμάτα τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ μίλησε και για την απόφαση που πάρθηκε το 2017 από το Δημοτικό Συμβούλιο να ενταχθεί στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων.

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι τότε που έγινε αίτημα από το Δήμο να ενταχθεί στο Δίκτυο, δεν υπήρξε ενημέρωση προς τον ΕΣΔΟΓΕ, κάτι που αν είχε συμβεί, μέσω των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους, η ένταξη θα είχε επιτευχθεί, αλλά οι αρμόδιοι του Δήμου τους αγνόησαν.

Τις προηγούμενες μέρες, ανέφερε, του ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, να βοηθήσει το Εθνικό Συμβούλιο στη συλλογή στοιχείων, προκειμένου να επανακαταθέσει η πόλη αίτημα ένταξης στο Δίκτυο. Μάλιστα, ενημερώθηκε ότι ο δήμαρχος θα συγκροτήσει μια επιτροπή για να εκκινήσει ξανά το ζήτημα, κάτι που, όπως είπε, είναι μεν θετικό, όμως από την άλλη αντιλήφθηκε ότι επί 8 χρόνια δεν έγινε τίποτα και υπήρχε μια αυταπάτη.

Μαρτυρική πόλη, όπως είπε, είναι αυτή που πρώτα απ’ όλα στην ψυχή των ανθρώπων, στη συνείδηση και στην καρδιά τους είναι μαρτυρική, ενώ έθεσε το ερώτημα αν τελικά θέλουν όλοι η Καλαμάτα να μπει στο συγκεκριμένο Δίκτυο.

Μιλώντας για τα «εργαλεία» που θα πρότεινε για να καταφέρει η πόλη να ενταχθεί στο Δίκτυο, είπε ότι το πανεπιστήμιο έχει δώσει πληθώρα ιστορικών στοιχείων και μέσα σε αυτά φιγουράρει η Καλαμάτα. Επίσης, θα παρέθετε τη Μαύρη Βίβλο που εκδόθηκε υστέρα από πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου και στην οποία υπάρχει αναφορά για γεγονότα που συνέβησαν στην Καλαμάτα.

Θα παρέθετε, δε, συγκεκριμένο σχολικό βιβλίο Ιστορίας, όπου και γίνεται αναφορά σε γεγονότα που συνέβησαν τότε στην Καλαμάτα.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι πόλεις που μπαίνουν στο Δίκτυο αυτομάτως αποκτούν μια μεγάλη ευθύνη και δεν είναι ότι θα λάβουν ένα παράσημο. Κι αυτό, γιατί στο Δίκτυο υπάρχει εισήγηση και βάσει ενός νόμου θα πρέπει όσοι ενταχθούν να βοηθήσουν στις ενέργειες να οδηγήσουν τη Γερμανία ενώπιον του νόμου, αφού έχει τελεσίδικες καταδικασμένες αποφάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο, καθώς και δύο συμφωνίες που δεν τηρεί.
Π.Μπ.