Δήμος Καλαμάτας: «Οικονο-μαχίες» στη χθεσινή Δημοτική Επιτροπή

Δήμος Καλαμάτας: «Οικονο-μαχίες» στη  χθεσινή Δημοτική Επιτροπή

Θέματα που αφορούσαν στα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Η αρχή έγινε με τη συζήτηση για την «Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων Δήμου Καλαμάτας έτους 2023» και τον «Έλεγχο οικονομικών στοιχείων μηνός Δεκεμβρίου οικονομικού έτους 2024».

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής κυριάρχησε το επιχείρημα ότι το σύνολο του αποθεματικού του Δήμου στο τέλος του 2024 ήταν 15.233.938,63 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει τη σωστή διαχείριση που υπήρξε, ενώ από τη μείζονα μειοψηφία παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδείκνυαν το «θολό» έως «αρνητικό» έργο που παρήχθη την προηγούμενη χρονιά.

Στη συνέχεια, το υψηλό κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών της Καλαμάτας… έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά που είχε ήδη ανάψει. Συγκεκριμένα, σε «Ανατολική Παραλία», «Αλμυρό», «Μικρή Μαντίνεια» και «Δυτική παραλία (Κορδίας)» θα τοποθετηθούν και θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με την εισήγηση, έντεκα (11) βάθρα για το διάστημα από 1η Ιουνίου  έως και 30 Σεπτεμβρίου 2025, κόστους 332.000 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η υπηρεσία θα εκτελεστεί από ανάδοχο που θα διαθέτει το απαραίτητο βάσει νομοθεσίας (Π.Δ. 71/2020) προσωπικό (τον απαιτούμενο αριθμό ναυαγοσωστών), τον εξοπλισμό, την τεχνογνωσία και αντίστοιχη βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, που είναι απαραίτητα για την καλή εκτέλεση της σύμβασης.

Σε περίπτωση υπογραφής της σύμβασης μετά την 1η/5/2025, η διάρκεια της εκτελούμενης παροχής υπηρεσιών θα είναι από την ημερομηνία υπογραφής και έως 30/9/2025.

Οι ημέρες καταβολής ημερομισθίου για παροχή υπηρεσίας ναυαγοσωστικής κάλυψης, καθώς και του ημερησίου κόστους ναυαγοσωστικού σκάφους και αυτοκινήτου, υπολογίζονται από την έναρξη της αντίστοιχης ναυαγοσωστικής κάλυψης και για κάθε ημέρα ναυαγοσωστικής κάλυψης που αυτή παρέχεται.

Σε περίπτωση που κατόπιν των πρακτικών των λιμεναρχείων μειωθούν οι πολυσύχναστες παραλίες (άρα και ο αριθμός των απαιτούμενων ναυαγοσωστών κ.λπ.), ο ανάδοχος δε θα παρέχει υπηρεσίες στις αντίστοιχες παραλίες και, επομένως, δε θα πληρωθεί την αντίστοιχη συμβατική αμοιβή όπως αναλύεται στον ενδεικτικό προϋπολογισμό.

Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής προκάλεσε τις αντιδράσεις της μείζονος μειοψηφίας. Από την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν και το θέμα ανεβλήθη, ο επικεφαλής της Βασ. Τζαμουράνης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζήτησης τρόπου προκειμένου να μειωθεί ο πολύ υψηλός προϋπολογισμός για την υπηρεσία της ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών της Καλαμάτας, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες ενέργειες για την αποφυγή καταβολής ενός τόσου υψηλού τιμήματος. Μεταξύ άλλων, πρότεινε την αγορά από το Δήμο ενός τμήματος των οργάνων που χρειάζονται για να λειτουργήσουν τα ναυαγοσωστικά βάθρα.

Α.Π.