Διπλάσιοι γονείς συνελήφθησαν το 2024 στη Μεσσηνία για παραμέληση ανηλίκων

Διπλάσιοι γονείς συνελήφθησαν το 2024  στη Μεσσηνία για παραμέληση ανηλίκων

Οι περισσότεροι θορυβούνται και ελάχιστοι αδιαφορούν

Αύξηση καταγράφουν στη Μεσσηνία οι συλλήψεις γονέων για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, ενισχύοντας τη γενικότερη εικόνα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για την παραβατικότητα παιδιών και εφήβων.

Το 2024, σε σχέση με το 2023, οι δικογραφίες στη Μεσσηνία που αφορούσαν γονείς για παραμέληση ανηλίκων διπλασιάστηκαν, ενώ και τον πρώτο μήνα του 2025 εμφανίζουν τάση περαιτέρω αύξησης.

Φυσικά, αύξηση έχουν καταγράψει και τα περιστατικά βίας από ανηλίκους, όπως είχαμε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ μας τους προηγούμενους μήνες.

Νέο ανήλικο «αίμα» στην παραβατικότητα

Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί το φθινόπωρο, για κάθε έξι ανηλίκους που συλλαμβάνονται για επιθέσεις, κλοπές και άλλες εγκληματικές ενέργειες κατηγορείται ένας από τους γονείς τους για παραμέληση εποπτείας. Ιδίως στις περιπτώσεις παιδιών μέχρι 14 ετών, το ποσοστό παράλληλων συλλήψεων υπερβαίνει ακόμα και το 80%.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2024 οι συλλήψεις ανηλίκων παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 46% σε σχέση με πέρυσι, ενώ των γονιών για αδιαφορία ή και ενθάρρυνση παραβατικών συμπεριφορών κατά 68,9%.

Μάλιστα, είχε αναφερθεί ότι στην περιφέρεια οι αντίστοιχοι δείκτες είναι πολύ αυξημένοι, ενώ η Καλαμάτα ήταν μία από τις βασικές πόλεις που αναφέρονταν μαζί με την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης.

Οι συλλήψεις ανηλίκων στη Μεσσηνία τείνουν πλέον να γίνουν καθημερινό φαινόμενο στα δελτία της Αστυνομίας για διάφορα αδικήματα, άλλα απλά και άλλα πολύ σοβαρότερα, όπως κατοχή ναρκωτικών και διακεκριμένες κλοπές.

Πρόσφατα, μάλιστα, σε ειδική ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, είχε τονιστεί ότι οι αριθμοί των ανηλίκων που περνούν στο φάσμα της παραβατικότητας στη Μεσσηνία αυξάνονται, ενώ τα αδικήματα στα οποία εμπλέκονται περιέχουν μεγαλύτερη βία.

Η δε Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων καταγράφει πολλές περιπτώσεις ανηλίκων που επανεντάσσονται στην κοινωνία και το οικογενειακό περιβάλλον χωρίς να υποτροπιάζουν, δυστυχώς όμως καταγράφει και αύξηση παιδιών που για πρώτη φορά απασχολούν με παραβατική συμπεριφορά.

Όλο και περισσότεροι γονείς κατηγορούνται

Το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα που αφορά στην παραμέληση ανηλίκου προβλέπει ότι «όποιος, ενώ έχει υποχρέωση εποπτείας ανηλίκου, παραλείπει να τον παρεμποδίσει από την τέλεση αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος, αν δε συντρέχει περίπτωση να τιμωρηθεί αυστηρότερα με άλλη διάταξη». Έτσι, βλέπουμε όλο και συχνότερα τους τελευταίους μήνες στο αστυνομικό δελτίο, εκτός από τη σύλληψη του ανηλίκου, να περιλαμβάνεται και η σύλληψη γονέα για παραμέλησή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, το 2023 τα περιστατικά για τα οποία σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου ήταν 32. Το 2024 διπλασιάσθηκαν και έφτασαν τα 61 (μέσος όρος κάτι περισσότερο από 5 περιστατικά το μήνα). Τον δε Ιανουάριο του 2025 σχηματίστηκαν εννέα δικογραφίες για γονείς με το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, κάτι που δείχνει τάση μεγαλύτερης αύξησης την τρέχουσα χρονιά.

Από τα περιστατικά ανηλίκων που έχουν καταγραφεί στη Μεσσηνία, το 2023 είχαμε πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και το 2024 τρία, ενώ κανένα μέχρι τώρα για το 2025.

Κι αν και σε πολύ μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, καταγράφεται μια κάποια αδιαφορία γονιών στη συστηματική εποπτεία των παιδιών τους, ευτυχώς δε φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με αστυνομικούς που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις στην περιοχή μας, η πλειοψηφία των γονιών κλονίζεται όταν έρθουν αντιμέτωποι με ένα περιστατικό παραβατικότητας από το παιδί τους και γίνονται πιο συνεπείς στην επιτήρησή του. Ιδιαίτερα δε αν συλληφθούν και οι ίδιοι για παραμέληση, θορυβούνται αρκετά, ενώ το σύνηθες είναι να μην ξαναπασχολήσουν τις Αρχές.

Υπάρχουν, βέβαια, και αμελείς γονείς [είτε λόγω νοοτροπίας (Ρομά) είτε επειδή και οι ίδιοι είναι παραβατικοί], που δεν ασχολούνται με την παραβατικότητα των ανηλίκων της οικογένειας ή, ακόμα χειρότερα, δεν έχουν αντίρρηση ακόμα και με την κράτηση των ανηλίκων, προκειμένου «να συνετιστούν» ή να «μην τους δημιουργούν προβλήματα», αλλά ευτυχώς αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες.

Της Βίκυς Βετουλάκη