«Επιλέγουμε να μην φοβόμαστε τις αξιώσεις του Τραμπ», λένε οι Γροιλανδοί

«Επιλέγουμε να μην φοβόμαστε τις αξιώσεις του Τραμπ», λένε οι Γροιλανδοί

Αν και η τελευταία παρέμβαση του Τραμπ για την τύχη της Γροιλανδίας αναγνωρίζεται ευρέως ως πολεμική και ανησυχητική, έχει αναμφίβολα αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την ανεξαρτησία από τη Δανία και την πλήρη κυριαρχία των ιθαγενών Ινουίτ.

Οι νέες απαιτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την κατάληψη της Γροιλανδίας έχουν προκαλέσει μια τρομακτική έξαρση διπλωματικών προσπαθειών στη Δανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλά για τους Γροιλανδούς που ονειρεύονται την ανεξαρτησία, η προσοχή του Τραμπ έχει πυροδοτήσει μια σπίθα στη μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα της Γροιλανδίας να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Η Δανία αποίκησε τη Γροιλανδία για πρώτη φορά το 1721, με μια σύντομη διακοπή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και επέστρεψε το 1953.

Η ανεξαρτησία και η πλήρης αυτονομία για τους ιθαγενείς Ινουίτ αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης. Η εμπειρία του αποικισμού ήταν δύσκολη και ενίοτε σκληρή.

Ορισμένες κοινότητες υπέστησαν δεκαετίες υποβαθμισμένης διαβίωσης με υψηλά επίπεδα φτώχειας και χαμηλό προσδόκιμο ζωής.

Υπέμειναν επίσης την επιβολή αποτυχημένων κοινωνικών πειραμάτων από τη Δανία, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης εμφύτευσης αντισυλληπτικών συσκευών σε νεαρές γυναίκες Ινουίτ τη δεκαετία του ’70.

Και πριν από τρία χρόνια η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν ζήτησε κρατική συγγνώμη για την «άκαρδη» πολιτική της βίαιης απομάκρυνσης των παιδιών των Ινουίτ από τις οικογένειές τους για να μεταφερθούν στην Κοπεγχάγη τη δεκαετία του ’50.

Η Κιουπάνουκ Όλσεν είναι η μεγαλύτερη influencer της Γροιλανδίας με 1,6 εκατομμύρια followers – περίπου 600.000 με έδρα τις ΗΠΑ. Είναι επίσης υπέρμαχος της ανεξαρτησίας από τη Δανία.

Αναγνωρίζει ότι η πολεμοχαρής ρητορική του Τραμπ για την «κατάληψη της Γροιλανδίας» ακούγεται σαν περισσότερη αποικιοκρατία, αλλά επιλέγει να δει την κατάσταση ως ευκαιρία.

«Έχω επιλέξει να μη φοβάμαι, όπως έχω επιλέξει να μη φοβάμαι», δήλωσε στο Euronews και πρόσθεσε: «Απλά πρέπει να βρούμε πώς θα χορέψουμε τον καλύτερο χορό με τον Τραμπ. Πώς μπορούμε να κάνουμε τις καλύτερες συμφωνίες από αυτό».

«Υπάρχει τόση αφύπνιση, διότι τώρα όλοι οι κάτοικοι της Γροιλανδίας πρέπει να έχουν άποψη για το αν πρέπει να παραμείνουμε κάτω από τη Δανία ή αν πρέπει να γίνουμε κράτος κάτω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή αν πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε», είπε.

Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας δεν φαίνεται να θέλουν να γίνουν μέρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που της δανικής εφημερίδας Berlingske, η οποία έδειξε ότι το 85% είναι κατά της προοπτικής αυτής και μόνο το 6% υπέρ.

Η Όλσεν δήλωσε ότι ο Τραμπ υιοθετεί μια «πολύ συνηθισμένη αποικιοκρατική νοοτροπία» σκεπτόμενος ότι «όταν η Δανία δεν θα έχει πλέον τη Γροιλανδία, εμείς απλά θα την πάρουμε».

«Είναι ακριβώς όπως οι αποικιοκράτες που μιλούν με μια άλλη νοοτροπία αποικιοκράτη», είπε, προσθέτοντας: «Είμαστε ανθρώπινα όντα».

Το 2016, το 64% των κατοίκων της Γροιλανδίας θεωρούσε την ανεξαρτησία «αρκετά σημαντική» σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Γροιλανδίας Sermitsiaq. Μια δημοσκόπηση του 2017 για τη Δανική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση διαπίστωσε ότι σχεδόν το 80% των πολιτών και των πολιτικών της Γροιλανδίας θα απέρριπτε την ανεξαρτησία εάν αυτή οδηγούσε σε επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί αν η ανεξαρτησία είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της δανικής επιχορήγησης, στην οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η περιοχή.

Όπως είναι φυσιολογικό σε μια συζήτηση τέτοιας πολυπλοκότητας και συνέπειας, δεν υπάρχει σύνολο σταθερών επιλογών για το ποια ακριβώς μορφή θα έπαιρνε η ανεξαρτησία.

Τουλάχιστον όχι τώρα.

Και οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι οποιαδήποτε ανεξάρτητη κυβέρνηση της Γροιλανδίας θα πρέπει να στηριχθεί σε συμμάχους και υποστήριξη.

Η πρόσφατη προσοχή του Τραμπ υπενθύμισε στους Γροιλανδούς τις δυνατότητές της ως ένα κράτος πλούσιο σε πόρους με κρίσιμα ορυκτά, καθώς και την αύξηση των ευκαιριών στην περιοχή της Αρκτικής ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του λιωσίματος των πάγων.

Ο Κρίστιαν, ένας 22χρονος φοιτητής που επέστρεψε πρόσφατα από ένα αμερικανικό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών στη Νότια Καρολίνα, δήλωσε ότι υποστηρίζει επίσης την ανεξαρτησία, αλλά όχι την πλήρη διακοπή των δεσμών με τη Δανία.

«Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκει η Γροιλανδία είναι η αυτονομία όσον αφορά την κυβέρνηση και όλα αυτά. Έτσι, είναι πραγματικά σπουδαίο που η Δανία υποστηρίζει τη Γροιλανδία από οικονομική και χρηματοπιστωτική άποψη», δήλωσε.

«Μπορώ όμως να καταλάβω γιατί οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται, διότι προφανώς ενδιαφέρονται πολύ για τη γεωπολιτική θέση στην οποία βρίσκεται η Γροιλανδία και για όλα τα υλικά που μπορούν να αποκτήσουν».

Οι γηγενείς κάτοικοι της Γροιλανδίας είναι Ινουίτ, αλλά έχουν δανικά διαβατήρια. Η δυνατότητα να έχουν το δικό τους είναι μόνο μία από τις προοπτικές που θα έφερνε η ανεξαρτησία για τους Ινουίτ της Γροιλανδίας, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, λέει ο βουλευτής Πέλε Μπρόμπεργκ, από το κόμμα Naleraq, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Χαιρετίζει ενεργά το ενδιαφέρον του Τραμπ για τη Γροιλανδία και πιστεύει ότι υπάρχουν ισχυρές δυνατότητες για συμφωνία σε μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν “επιτέλους”, επειδή είπε το ίδιο το 2019, όταν είπε ότι ήθελε να αγοράσει τη Γροιλανδία – και δεν υποστηρίζω το θέμα της αγοράς – αλλά ήμουν ο μόνος πολιτικός τότε που είπε, λοιπόν, για πρώτη φορά από τότε που μας προσάρτησαν το 53, μια άλλη χώρα είπε ότι η Γροιλανδία έχει πραγματικά αξία», δήλωσε στο euronews.

«Καλωσορίζω την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και δεν μας πειράζει να χτίσουν περισσότερες βάσεις», είπε.

«Ένα από τα πράγματα για τα οποία έχουμε υποστηρίξει μέχρι στιγμής είναι ότι θα θέλαμε μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Δεν βλέπουμε κανένα μέλλον ως ανεξάρτητο έθνος χωρίς αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Και το δεύτερο μέρος είναι ότι προσπαθούμε να ξεκινήσουμε το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Γροιλανδίας εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε σχετικά με το πώς βλέπει τις πιθανές επιπτώσεις από την υλοποίηση των αιτημάτων του Τραμπ.

Πηγή: euronews.gr