Παρεμβάσεις διαχείρισης της ρύπανσης μέσω AI διεκδικεί ο Δήμος Καλαμάτας

Παρεμβάσεις διαχείρισης  της ρύπανσης μέσω AI διεκδικεί ο Δήμος Καλαμάτας

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στις «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030» και στο περιθώριο των πρωτοβουλιών βιώσιμης ανάπτυξης που έχει αναλάβει η πόλη της Καλαμάτας, ο Δήμος προχωρά στην υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα HORIZON-MISS2024-CIT-01-02 Zero Pollution Cities.

Μετά και το “πράσινο φως” που δόθηκε χθες, με την ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας, ο Δήμος προχώρησε στην υποβολή πρότασης συμμετοχής για χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Το έργο SCOPE (Sustainable Cities Observatory for Pollution and Environmental Risks) είναι μια καινοτόμος ερευνητική πρωτοβουλία που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Αποστολή για Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη προηγμένων μεθόδων για την αξιολόγηση της ρύπανσης και των επιπτώσεών της στη δημόσια υγεία, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μέσω της ενσωμάτωσης πραγματικών δεδομένων, συμμετοχικής επιστήμης και ανάλυσης συμπεριφοράς, το SCOPE αναπτύσσει παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη διαχείριση της ρύπανσης σε αστικά περιβάλλοντα. Στον πυρήνα του βρίσκεται το Sustainable Cities Observatory, ένα σύστημα βασισμένο σε υβριδικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από αισθητήρες και δημόσιες πολιτικές, παρέχοντας πληροφορίες μέσω μιας διαδραστικής πλατφόρμας.

Καινοτόμο πρόγραμμα με τη

συμμετοχή τεσσάρων Πανεπιστημίων

Το SCOPE συντονίζεται από το University College London (UCL) και περιλαμβάνει ένα διεθνές δίκτυο ερευνητικών ιδρυμάτων, Δήμων και φορέων χάραξης πολιτικής, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το London School of Economics, το Dublin City University και διάφοροι ευρωπαϊκοί Δήμοι, μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας.

Η συμμετοχή της Καλαμάτας στο SCOPE δίνει την ευκαιρία στην πόλη να αξιοποιήσει εξελιγμένα εργαλεία παρακολούθησης και ανάλυσης περιβαλλοντικών δεδομένων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτικών που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημόσια υγεία.

Η εφαρμογή του SCOPE στην Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030.

Μέσω της χρήσης δύο καινοτόμων  τεχνολογιών και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, η πόλη θα μπορεί να λαμβάνει στοχευμένες αποφάσεις για τη μείωση της ρύπανσης και την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, η ανάπτυξη του Sustainable Cities Observatory θα προσφέρει στην Καλαμάτα ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάλυση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της πόλης απέναντι σε κλιματικούς και υγειονομικούς κινδύνους.