Πρόταση για οργάνωση συντήρησης σχολικών μονάδων

Πρόταση για οργάνωση συντήρησης σχολικών μονάδων

Το Σεπτέμβρη, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε πως στα σχολεία έχουν διενεργηθεί πρωτοφανείς παρεμβάσεις συντήρησης. Η πραγματικότητα, δυστυχώς, τον διέψευσε, καθώς τους μήνες που ακολούθησαν τα προβλήματα που ανέκυψαν ήταν πολλά και σημαντικά.
Συναισθανόμενοι την κραυγή αγωνίας εκπαιδευτικών, γονέων και, φυσικά, των ίδιων των μαθητών αναζητήσαμε κάποιες λύσεις που θα μπορούσαν να οργανώσουν αποτελεσματικότερα το μείζον ζήτημα της συντήρησης των σχολείων.

Θεωρούμε πως ένα βασικό πρόβλημα αποτελεί η μη ορθολογική ιεράρχηση των προβλημάτων και πιστεύουμε ότι αυτό δύναται να βελτιωθεί με την παρακάτω πρόταση.

Η πρότασή μας αφορά στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής, ψηφιακής πλατφόρμας, υπό μορφή ιστοσελίδας και εφαρμογής, στην οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο οι διευθυντές των σχολείων με ειδικούς κωδικούς.

Εκεί θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταγράφουν τα αιτήματά τους για συντηρήσεις, επισκευές και παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Καλαμάτας.

Τα αιτήματα θα κατηγοριοποιούνται, βάσει του είδους τους και της σχολικής βαθμίδας που ανήκει το κάθε σχολικό συγκρότημα και ύστερα θα ταξινομούνται σε υποκατηγορίες συγκεκριμένες.
Για παράδειγμα, κατηγορία ελαιοχρωματισμοί, υποκατηγορία εσωτερικός χρωματισμός ή κατηγορία επισκευής επιχρισμάτων, υποκατηγορία εσωτερικά επιχρίσματα σε αίθουσα.

Με αυτόν τον τρόπο τα αιτήματα θα παίρνουν αμέσως αριθμό πρωτοκόλλου, με συγκεκριμένη ημερομηνία και θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια ως προς το αντικείμενο και το χρόνο που αυτά κατατίθενται.

Ταυτόχρονα, θα είναι απολύτως ευκρινής η ιεράρχηση των πιο σημαντικών ζητημάτων, καθώς μια αίθουσα που στάζει προφανώς θα πρέπει να προηγηθεί μιας αίθουσας που χρειάζεται βάψιμο και είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Οι διευθυντές θα έχουν άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά τους και ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη αυτών.
Προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλο πλήθος αιτήσεων, αρχικά μπορεί το σύστημα να δέχεται μέχρι δύο αιτήματα το μήνα από κάθε διευθυντή.

Ανάλογα με τις κατηγορίες θα κατανέμονται και τα χρηματικά ποσά που δύναται να διαθέσει ο Δήμος.

Τέλος, θα αποφεύγονται ψηφοθηρικές λογικές που διαστρεβλώνουν την ορθολογική ιεράρχηση των ζητημάτων.

Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει από το επόμενο σχολικό έτος πιλοτικά και αναλόγως να κρίνουμε τι βελτιώσεις και αλλαγές ενδεχομένως να χρειαστούν.
Ανάλογες εφαρμογές υπάρχουν και είναι σε πλήρη λειτουργία και σε άλλους Δήμους της χώρας.

Εν κατακλείδι, η παραπάνω πρόταση, σε συνδυασμό με αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία, η οποία δύναται να επέλθει εάν μειωθούν έξοδα άλλων κωδικών του προϋπολογισμού που αφορούν κυρίως την επικοινωνιακή πολιτική του Δήμου μας, μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να δώσει λύσεις στο καίριο πρόβλημα της συντήρησης των σχολικών μονάδων.

Των Βασίλη Κανάκη
Πολιτικού Μηχανικού MSc, πτυχιούχου Φυσικής ΕΚΠΑ, δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας «Καλαμάτα_Μετά»

Αθανάσιου Τσιγαρίδη
Εκπαιδευτικού MEd Ειδική Αγωγή, ΜΑ Δημόσια Διοίκηση, δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας «Καλαμάτα_Μετά»