Αιτήσεις ακύρωσης σχετικής ΚΥΑ
Το ζήτημα της τιμολόγησης του νερού εξέτασε χθες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγές που κατατέθηκαν και ζητούν την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης έξι Ομοσπονδιών και Σωματείων (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ) και 20 κάτοικων από περιοχές της χώρας, με αίτημα την ακύρωση της ΚΥΑ για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδο ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, σχετικά με το εάν η ανάθεση του ελέγχου της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος από ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, δηλαδή τη ΡΑΑΕΥ, διασφαλίζει τον έλεγχο των υπηρεσιών ύδατος με όρους δημοσίου συμφέροντος, ώστε το αγαθό του νερού να παρέχεται στο σύνολο των πολιτών σε προσιτή τιμή.
Οι αιτούντες υποστήριξαν ότι με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ επαναλαμβάνονται τα όσα είχε ακυρώσει το ΣτΕ με την απόφασή του το έτος 2022 για το ίδιο θέμα, με μόνη διαφορά την αφαίρεση κάποιων άρθρων της παλαιότερης ΚΥΑ του 2017. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης της δημόσιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, με συνέπεια «να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».
Κατά τη συζήτηση έκαναν λόγο για υιοθέτηση μιας «αμιγώς λογιστικού χαρακτήρα τιμολογιακής πολιτικής, που αφορά αδιακρίτως όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε λεκάνης απορροής ποταμού».
Μάλιστα, υπογραμμίστηκε ότι επιδιώκεται η αύξηση των εσόδων των παρόχων μέσω της αύξησης των τιμολογίων κατανάλωσης, ενώ αυτό θα οδηγήσει σε μετακύλιση του κόστους των δαπανών και, κατά συνέπεια, σε συνεχείς αυξήσεις.
Από την πλευρά της, η ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι η επίμαχη ΚΥΑ «ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή οδηγία και ο τρόπος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία Γερμανία Ισπανία Ιταλία».
Όπως εξήγησε ο νομικός παραστάτης της ΕΥΔΑΠ Φίλιππος Σπυρόπουλος, «θα γίνεται σταδιακά ανάκτηση του κόστους, που μπορεί στο μέλλον να φτάσει και στο επίπεδο πλήρους ανάκτησης υπό προϋποθέσεις, σε ορισμένες λεκάνες απορροής ποταμών. Η πλήρης ανάκτηση του κόστους ουδόλως απαγορεύεται από την οδηγία. Η βιομηχανική χρήση και η αγροτική, οι οποίες είναι οι πιο επιβαρυντικές για το περιβάλλον, χρεώνονται πολύ περισσότερο επί τη βάσει της αρχής ο “ρυπαίνων πληρώνει”.
Η ΡΑΕ απέκτησε αρμοδιότητες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταργήθηκαν αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και υπουργείου Περιβάλλοντος».
Η Ολομέλεια θα εκδώσει την απόφασή της το επόμενο διάστημα.