Στον… αέρα οι φίκοι της οδού 23ης Μαρτίου

Στον… αέρα οι φίκοι της οδού 23ης Μαρτίου

Μια σειρά από γεγονότα και παρεμβάσεις τις τελευταίες μέρες, όπως ήταν οι επιστολές επαγγελματικών φορέων της Καλαμάτας (σ.σ. Εμπορικός Σύλλογος και Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής), με έωλα – η αλήθεια είναι- επιχειρήματα, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να αλλάξει τη νησίδα στην υπό ανάπλαση 23ης Μαρτίου με το ολικό ξερίζωμα των φίκων.

Το θέμα απασχόλησε εκτενώς την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αναφορά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη και άλλων δημοτικών συμβούλων της παράταξής του, όπως του Βασίλη Κανάκη, καθώς και του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Δημήτρη Οικονομάκου.

Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων ήταν ότι κάπως περίεργα προβάλλεται από το Δήμο -μέσω της ιστοσελίδας του-, το… συντονισμένο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας και του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ), ώστε να ξεριζωθούν και τα υπόλοιπα (υπάρχοντα) δέντρα των οποίων η μελέτη δεν προβλέπει ξερίζωμα και που ο Δήμος δεσμεύτηκε πως θα παραμείνουν! Μάλιστα, ο κ. Τζαμουράνης επισήμανε ότι «και για εμάς η ασφάλεια είναι το πρώτιστο κριτήριο, όμως γι’ αυτήν φροντίζουμε πριν ξεκινήσει ένα έργο και όχι όταν φτάνει στο τέλος του!».

Μάλιστα, για το όλο θέμα υπήρξαν παρεμβάσεις τόσο από τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, Γιάννη Μπάκα, όσο και από τον αντιδήμαρχο Νέων Έργων και Πολεοδομίας, Βασίλη Κουτραφούρη.

Ο πρώτος, με αφορμή το κλάδεμα των δέντρων στην πλατεία 23ης Μαρτίου, αλλά και στην πλατεία Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Δασκαλάκη (Φραγκόλιμνα), δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στους πολίτες, καθώς τα κλαδέματα που έγιναν ήταν επιβεβλημένα τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ανανέωση των δέντρων».

Ο δεύτερος, όταν συζητήθηκε το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή, σημείωσε  πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για απομάκρυνση των δέντρων, αντίθετα χαρακτήρισε τους φίκους τοπόσημα της περιοχής, ενώ ανέφερε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τη Γεωτεχνική Υπηρεσία, τα δέντρα κλαδεύτηκαν σε αυτό το βαθμό για λόγους που έχουν να κάνουν με το ριζικό σύστημα.

Όπως είπε, με το μεγάλο κλάδεμα τα δέντρα αναπτύσσουν καινούργιο ριζικό σύστημα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ δίνεται η δυνατότητα να απομακρυνθεί το υφιστάμενο επιφανειακό, κάτι που ανέφερε ότι ήταν απαραίτητο να γίνει στο πλαίσιο της ανάπλασης, με την οποία αλλάζει η διαμόρφωση του χώρου.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο από τον αντιδήμαρχο Βασ. Κουτραφούρη όσο και από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, τα προβλήματα προέκυψαν με τις εργασίες στο βόρειο τμήμα της οδού και την αποκάλυψη των παρακείμενων κρασπέδων, καθώς αποκαλύφθηκε ένα δέντρο να βρίσκεται πάνω σε τσιμέντο και ουσιαστικά στον αέρα.

Σε δέντρα της οδού τοποθετήθηκαν μηχανήματα μέτρησης της στατικότητάς τους και ο κ. Κουτραφούρης εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τον κίνδυνο να πέσει το δέντρο που βρισκόταν πάνω σε τσιμέντο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους διερχόμενους πολίτες.

Να σημειώσουμε ότι σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, ζήτησε πληροφόρηση για το τι πρόκειται να γίνει με τους φίκους, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που αντικατασταθούν, πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το είδος των δέντρων που θα φυτευτούν.
Α.Π.