Τα αίτια απόδρασης από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας

Τα αίτια απόδρασης από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας

Σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του Α.Τ. και δύο αστυνομικοί

Τη γύμνια από προσωπικό στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας σφράγισε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο η απίστευτη και θρασύτατη απόδραση δύο νεαρών ποινικών Ρομά, οι οποίοι είχαν μεταχθεί τις προηγούμενες ημέρες από τις φυλακές Ναυπλίου για να δικασθούν στο Εφετείο Καλαμάτας.

Σε ολόκληρο το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας το επίμαχο βράδυ (που δεν είναι και το μοναδικό) είχε νυχτερινή βάρδια μόλις ένας αστυνομικός, ο αξιωματικός υπηρεσίας, ενώ δεν υπήρχε (λόγω έλλειψης δύναμης) φρουρός κρατητηρίων, όταν κρατούνταν πάνω από 20 άτομα!

Το περιστατικό σήμανε συναγερμό στην ηγεσία της τοπικής και περιφερειακής Αστυνομίας, ενώ την ίδια μέρα βρέθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας ο περιφερειακός διευθυντής Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγος Παναγιώτης Πούπουζας και ο περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου, υποστράτηγος Ηλίας Αξιοτόπουλος.

Για το περιστατικό σε διαθεσιμότητα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν ο διοικητής του Α.Τ. Καλαμάτας και δύο αστυνομικοί.

Όσο για τις έρευνες εντοπισμού των δύο ποινικών, μέχρι και χθες το απόγευμα παρέμεναν άφαντοι.

«Ματώνουν» οι αστυνομικές υπηρεσίες
Με αναλυτικά δημοσιεύματά του το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το «Θάρρος» έχει αναφερθεί πολλές φορές στις τεράστιες ελλείψεις σε αστυνομική δύναμη στο νομό μας.

Τον Αύγουστο, σε εκτενές δημοσίευμά μας με τίτλο «Ματώνουν» από τις ελλείψεις προσωπικού τα αστυνομικά τμήματα της Μεσσηνίας», αναφέραμε χαρακτηριστικά: «Ολοένα και γιγαντώνεται στη Μεσσηνία το πρόβλημα έλλειψης αστυνομικού προσωπικού στα περιφερειακά τμήματα του νομού, ενώ αντί να αναπληρώνονται οι ελλείψεις, το υπουργείο “φροντίζει” να τις κάνει εντονότερες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών διοικήσεων να κατανείμουν ορθά το προσωπικό για να μπορέσουν τα αστυνομικά τμήματα να ανταποκριθούν στις υψηλές ανάγκες ασφάλειας και προστασίας της περιφέρειας του νομού, υπάρχουν τμήματα σε καίριες περιοχές που λειτουργούν ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται λόγω τουρισμού, με ένα άτομο σε βάρδια…».

Το πρόβλημα, λοιπόν, εξακολουθεί να μεγαλώνει και φτάσαμε στο σημείο σε ολόκληρο το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας να έχει νυχτερινή βάρδια ένας και μόνο αστυνομικός, και βάρδια μόλις ένα πλήρωμα περιπολικού για ολόκληρη τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα!

Νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι, σε επίσκεψή του στην Καλαμάτα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων σε Καλαμάτα και Μεσσήνη με δύο μεγάλες ομάδες ΟΠΚΕ. Οι ομάδες αυτές ήρθαν στην περιοχή και σε περίπου δύο μήνες τις πήραν πίσω!

Στα αστυνομικά τμήματα της Μεσσηνίας τα «χαρτιά» δείχνουν αρκετό προσωπικό, που – αν υπήρχε- θα επαρκούσε για τις ανάγκες. Όμως, μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις, μαζί με τις αποσπάσεις αστυνομικών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τις 100! Αυτοί οι 100 αστυνομικοί λείπουν από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας.

Ελλείψεις, δε, σε προσωπικό δεν έχουν μόνο τα αστυνομικά τμήματα, αλλά και άλλες καίριες αστυνομικές υπηρεσίες.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αποστρατευθεί ικανός αριθμός αστυνομικών από τις υπηρεσίες της Μεσσηνίας, ενώ εκτιμάται ότι το κύμα αποστρατείας στο νομό θα συνεχισθεί και θα είναι μεγάλο και τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Οι μεταθέσεις αστυνομικών προς το νομό τα τελευταία χρόνια είναι μηδενικές, οι αποσπάσεις, όπως αναφέραμε πιο πάνω, δεκάδες!

Απόδραση με λίμα…
Οι δύο Ρομά, 23 και 28 ετών, κάτοικοι Καλαμάτας, που τον τελευταίο καιρό κρατούνταν στις φυλακές Ναυπλίου, είχαν μεταχθεί στην Καλαμάτα για να δικασθούν.

Με περίσσιο θράσος και εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη αστυνομικής δύναμης, κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες και αργά τη νύχτα της Παρασκευής να κόψουν τα σίδερα από παράθυρο του ισογείου, όπου βρίσκονται τα κρατητήρια, και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν να βγουν πίσω από την «πλάτη» του φυλακίου στην πύλη, όπου μέσα βρισκόταν ο σκοπός.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έκοψαν τα κάγκελα με μία λίμα, χωρίς όμως να έχει διαπιστωθεί αν την έφεραν μαζί τους από τις φυλακές, ή την παρέλαβαν από κάποιον κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου. Μετά σαν κύριοι (και γνώστες του αντικειμένου) άνοιξαν το παράθυρο και έφυγαν!

Σκοπός κρατητηρίων δεν υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό, καθώς οι… βάρδιες δε βγαίνουν με το υφιστάμενο προσωπικό. Έτσι, κανείς δεν υπήρχε εκεί για να ελέγχει τις κάμερες των κρατητηρίων, από όπου θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει.

Δυστυχώς, δεν αντιλήφθηκαν τίποτα ούτε ο αστυνομικός που είχε νυχτερινή βάρδια στο Α.Τ. αλλά ούτε και ο σκοπός πύλης έξω από το κτήριο.

Έτσι, οι δύο δραπέτες ανενόχλητοι απομακρύνθηκαν από το κτήριο και χάθηκαν μέσα στα χωράφια της περιοχής.

Ούτε και τότε, όμως, αντιλήφθηκε κανείς κάτι και η αποκάλυψη έγινε το πρωί του Σαββάτου κατά την… καταμέτρηση των κρατουμένων, καθώς τους βγήκαν λιγότεροι!

Στη Διεύθυνση σήμανε συναγερμός και ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι λοιπές αστυνομικές διευθύνσεις της Πελοποννήσου.

Για το περιστατικό έχει αρχίσει εσωτερική έρευνα, ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας, ο αστυνομικός που είχε νυχτερινή βάρδια στο Α.Τ. και ο σκοπός πύλης.

Η έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση Μεσσηνίας, μάλιστα, είναι τέτοια που, καθώς το Σάββατο υπήρχε και ο μεγάλος ποδοσφαιρικός αγώνας της Καλαμάτας με τον Πανιώνιο και έπρεπε να ληφθούν αστυνομικά μέτρα, ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν στην υπηρεσία αστυνομικοί που είχαν ρεπό ή βρίσκονταν σε άδεια. 

Η συγκεκριμένη απόδραση είναι ένα πολύ ηχηρό καμπανάκι για τα τεράστια προβλήματα στις αστυνομικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας από την έλλειψη προσωπικού και αν άμεσα δε φροντίσουν κάποιοι να τις ενισχύσουν, πρέπει να έχουν στο μυαλό του ότι «ενός κακού… μύρια έπονται»!

Της Βίκυς Βετουλάκη