Δυναμική απόβαση στο κέντρο της Καλαμάτας ζητώντας λύσεις στα προβλήματά τους
Χθες το μεσημέρι έφτασαν στο κέντρο της Καλαμάτας αγρότες και κτηνοτρόφοι, θέλοντας έτσι να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για ακόμα μια χρονιά. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν με τα τρακτέρ τους πάνω στην κεντρική πλατεία για σχεδόν μία ώρα και στη συνέχεια, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν να αποκλείσουν συμβολικά τον κόμβο που ενώνει την εθνική οδό Ασπροχώματος – Μεσσήνης με τον αυτοκινητόδρομο.
Η χθεσινή κινητοποίηση κατέληξε στο μπλόκο της Μεσσήνης, το οποίο έχει στηθεί στο σταθμό του ΟΣΕ, με τους αγρότες να κάνουν γνωστό ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή.
Δηλώσεις
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, Σπύρος Νικολόπουλος, σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται βάσει πανελλαδικού συντονισμού, με τον αγώνα να κλιμακώνεται, ενώ χαρακτήρισε τα προβλήματα των αγροτών πιο επίκαιρα από ποτέ, καθώς φτάνουν σε σημείο που δεν τους επιτρέπουν πλέον να επιβιώσουν.
Σχετικά με την κινητοποίηση στην Καλαμάτα, είπε ότι είχε ως στόχο να αντιληφθεί όλος ο κόσμος ότι δεν είναι οι αγρότες ο βασικός αντίπαλός τους, όπως δεν είναι και αυτοί που ευθύνονται για την ακρίβεια.
Έκλεισε δε, λέγοντας ότι θέλουν όλο τον κόσμο μαζί τους, ενώ ζήτησε από το υπουργείο να λύσει τα προβλήματα των αγροτών. Διαφορετικά, θα οδηγηθούν στο να αφήσουν τις καλλιέργειές τους.
![](https://www.tharrosnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7306-1-1024x683.jpg)
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, ανέφερε ότι η κατάσταση στην ύπαιθρο δεν πάει καλά, με τα πράγματα κάθε χρόνο να είναι και χειρότερα, κι έτσι όλο και περισσότεροι αγρότες εγκαταλείπουν το επάγγελμα, με την ύπαιθρο να ερημώνει.
Με τη σειρά του θέλησε, επίσης, να ξεκαθαρίσει ότι δεν ευθύνονται οι αγρότες για την ακρίβεια στα ράφια, ενώ ως παράδειγμα ανέφερε το ελαιόλαδο, το οποίο παράγουν με 4 ευρώ, αλλά στο σούπερ μάρκετ πωλείται από 10 έως 15 ευρώ. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενωμένοι και πιο δυνατοί.
![](https://www.tharrosnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/DIAMART-1-1-1024x683.jpg)
Ο Θεόδωρος Δημόπουλος, κτηνοτρόφος από το Βλαχόπουλο, παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια της ελιάς είναι ασύμφορη, αφού με 3.5 και 4 ευρώ δε βγαίνουν τα έξοδα. Μιλώντας για τα μεροκάματα, είπε ότι οι εργάτες θέλουν 70 με 80 ευρώ, με την κυβέρνηση να μη βοηθά στο να βγάλουν χαρτιά και έτσι να τους πληρώνουν «μαύρα».
Αναφερόμενος στην κτηνοτροφία, σχολίασε ότι όλα είναι στον αέρα, χαρακτήρισε ως «ξεφτίλα» την τιμή του γάλακτος αφού είναι στα 1.40 ευρώ, ενώ έθεσε το ερώτημα πώς θα μπορέσει να παραμείνει στο χωριό του αφού δεν μπορεί να ζήσει.
![](https://www.tharrosnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/DIAMART-2-1024x683.jpg)
Ο Νίκος Σινάνης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, είπε ότι είναι στο αγροτικό κίνημα 40 χρόνια, με τα προβλήματα του κλάδου να είναι διαχρονικά, όμως κάποτε οι αγρότες πάλευαν για καλυτέρευση της ζωής τους και πλέον παλεύουν για επιβίωση. Εκτίμησε δε, ότι η κυβέρνηση ξέρει τα προβλήματα των αγροτών, αλλά έχει αντιαγροτική πολιτική, με το ελαιόλαδο, όπως είπε, να πωλείται κάτω από το κόστος παραγωγής, αλλά κανέναν να μη μιλάει. Τέλος, δήλωσε λυπημένος από τη συμμετοχή των αγροτών, αφού, όπως είπε, «θα έπρεπε να είναι τόσοι που να μπορέσουν να πνίξουν τους κυβερνώντες».
![](https://www.tharrosnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/DIAMART-3-1-1024x683.jpg)
Ο Παναγιώτης Θλιμμένος, μέλος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, είπε ότι τα προβλήματα χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν, με την ευλογιά, την πανώλη και τον καταρροϊκό «να έχουν χτυπήσει» πολλά ζώα και έτσι έχουν θανατωθεί χιλιάδες πρόβατα. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι ζητούν να μειωθεί η τιμή του γάλακτος.
Και ο κ. Θλιμμένος με τη σειρά του δήλωσε απογοητευμένος από τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων, ενώ κλείνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δε στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, εκτιμώντας ότι στόχος της είναι να μην παράγει κανείς, «με τους καλλιεργητές πλέον να καλλιεργούν χρέη».
![](https://www.tharrosnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrr-1-1024x683.jpg)
Ο Αγγελής Κοροβίλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, είπε ότι και στα θερμοκήπια τα προβλήματα είναι πολλά, με πρώτο το θέμα των εργατών, έπειτα είναι η άνοδος του κόστους παραγωγής τόσο σε λιπάσματα όσο και σε φυτοφάρμακα, και τέλος οι αρκετές αρρώστιες που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, τόσα στα ζώα όσο και στα φυτά. Έτσι, με λύπη του διαπιστώνει ότι όχι απλά δεν υπάρχει πολιτική για να καλύψει τον αγροτικό τομέα, αλλά «ίσα ίσα οι κυβερνώντες θέλουν να καταστρέψουν αυτό το κομμάτι». Ευχήθηκε να βγει ψεύτης, «αλλά η επόμενη κίνηση των αγροτών θα είναι να τρώνε χάπια». Αν θέλει η Πολιτεία, μπορεί να δώσει λύσεις στους αγρότες, αρκεί να σκύψει πάνω τους, κάτι που μπορεί να γίνει με διάλογο, σχολίασε κλείνοντας.
![](https://www.tharrosnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrr-2-1024x683.jpg)
Από το Σύλλογο Κοντοβουνίων ο Παναγιώτης Βουδούρης ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το δημιούργησε η κυβέρνηση ελληνοποιώντας τα γάλατα, αλλά και με τις αθρόες εισροές ζώντων ζώων χωρίς έλεγχο στα σύνορα. Η τιμή του γάλακτος, είπε, έχει μειωθεί κατά 40 λεπτά, με τις ζωοτροφές να ανεβαίνουν συνεχώς και έτσι είναι αδύνατον οι κτηνοτρόφοι να επιβιώσουν. Έκανε, δε, γνωστό ότι μόνο στην περιοχή της Τριφυλίας υπάρχουν επτά κοπάδια τα οποία οι κτηνοτρόφοι θα αφήσουν, «αφού δεν μπορούν να συνεχίσουν πουλώντας το γάλα μόνο και μόνο για να πληρώνουν τις ζωοτροφές».
![](https://www.tharrosnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrr-3-1024x683.jpg)
Τελευταίος μίλησε ο Νίκος Δημητρόπουλος, αντιπρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πύργου Τριφυλίας, σημειώνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με την τιμή του ελαιολάδου, που κυμαίνεται φέτος στα 4 ευρώ.
Όπως πρόσθεσε, κάποιοι έχουν απαξιώσει εντελώς τον πρωτογενή τομέα, ενώ μιλώντας για τον ντενεκέ, παρατήρησε ότι αυτό δεν είναι το πρόβλημα. «Πρόβλημα είναι τα μαύρα λεφτά που δίνονται για τα μεροκάματα και καταλήγουν στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που είναι οι εργάτες γης, που όμως εργάζονται χωρίς χαρτιά» συμπλήρωσε.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση