Με δέκα κυματοθραύστες ευελπιστούν να σταματήσουν τη διάβρωση στη Μ. Μαντίνεια

Με δέκα κυματοθραύστες ευελπιστούν να  σταματήσουν τη διάβρωση στη Μ. Μαντίνεια

Έργα άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ υπολογίζει να κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διάβρωσης. Ανάμεσα στα έργα που προβλέπονται είναι και η κατασκευή δέκα κυματοθραυστών παράλληλα με την ακτή.

Μετά και την ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Πελοποννήσου θα κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης του έργου «Έργα Αντιδιαβρωτικής Προστασίας Μικράς Μαντίνειας» από το Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2021-2027 με το ποσό των 6.150.000 ευρώ.

Διάβρωση
Η περιοχή της Μικρής Μαντίνειας παρουσιάζει εκτεταμένες ζώνες διάβρωσης του παράκτιου μετώπου και καταπτώσεις εδαφικών μαζών και βραχωδών τεμαχίων. Εμφανείς είναι και οι έντονες σπηλαιώσεις που παρατηρούνται εξαιτίας της ανεμπόδιστης δράσης των προωθούμενων κυματισμών σε διάφορες θέσεις κατά μήκος της περιοχής.

Όπως τονίζεται στην εισήγηση του θέματος από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπάρχουν περιοχές έντονης διάβρωσης του πρανούς, επί του οποίου εδράζονται σε διάφορες θέσεις τόσο η παραλιακή οδός όσο και διάφορα κτίσματα.

Η διάβρωση οφείλεται στις κατολισθήσεις/καταπτώσεις που έχει υποστεί το πρανές εξαιτίας της δράσης των κυμάτων. Στην περιοχή του έργου επικρατεί μια γενικότερη τάση προς διάβρωση, η οποία εντείνεται έτι περαιτέρω τα τελευταία χρόνια. 

Δέκα κυματοθραύστες
Τα έργα που προβλέπονται να γίνουν για την αντιδιαβρωτική προστασία της Μικρής Μαντίνειας είναι συνοπτικά τα εξής:

•Κατασκευή συστήματος δέκα αποσπασμένων κυματοθραυστών παράλληλα και σε κατάλληλη απόσταση από την ακτή

•Εμπλουτισμός/ τροφοδοσία της υφιστάμενης ακτής με δάνειο ίζημα

•Κατασκευή δύο εγκάρσιων μόλων εγκιβωτισμού του δάνειου υλικού

•Τοπικές εργασίες αποκατάστασης ζημιών (π.χ. υποσκαφών και σπηλαιώσεων, με χρήση σακκολίθων και χυτού ύφαλου σκυροδέματος, άρσεις ογκολίθων κ.τ.λ.).

Το πρόβλημα στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας είναι χρόνιο και έχουν κινδυνεύσει σοβαρά περιουσίες.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έχει αναφέρει ο καθηγητής του ΕΜΠ στην έδρα των Λιμενικών Έργων, δρ. Σαμψών Αζοράκος, σε Τεχνική Έκθεση- Έκθεση Αυτοψίας: «Υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα διάβρωσης στη συγκεκριμένη περιοχή της Μικράς Μαντινείας και, ως εκ τούτου, η εξέλιξη του φαινομένου θα είναι κλιμακωτή και οι “καταρρεύσεις” τμημάτων του παραλιακού μετώπου, λόγω απώλειας στήριξης, θα είναι απρόβλεπτες και ξαφνικές και ο κίνδυνος μεγάλος. Καθόσον δε οι “καταρρεύσεις” αυτές δεν εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια μίας θεομηνίας, αλλά σε ακόλουθο απροσδιόριστο χρόνο, το φαινόμενο γίνεται πολύ επικίνδυνο».

Της Βίκυς Βετουλάκη