Η χρονική «ανάσα» που πήραν χιλιάδες πολίτες που ήθελαν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που είχαν με το Δήμο Καλαμάτας, δεν προσέφερε τα αναμενόμενα. Με τροπολογία που είχε κατατεθεί, ως γνωστόν, στη Βουλή, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών σε έως 60 μηνιαίες δόσεις από τα τέλη Ιανουαρίου 2025 παρατάθηκε μέχρι τις 14 Μαρτίου.
Στο Δήμο θεωρούσαν ότι ο αριθμός των δόσεων, αλλά και το κούρεμα των προσαυξήσεων μέχρι 95%, δημιουργούσε τις προϋποθέσεις, προκειμένου μεγάλο μέρος των οφειλετών να πληρώσει τις οφειλές του προς το Δήμο Καλαμάτας, ύψους 17 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
Η πραγματικότητα, όμως, “εξαπάτησε” τους λογαριασμούς που είχαν κάνει στην Οικονομική Υπηρεσία. Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με την αρμόδια αντιδήμαρχο Πιπίνα Κουμάντου, όχι μόνο δεν υπήρξε διάθεση από την πλευρά των οφειλετών να τελειώνουν με τις υποχρεώσεις τους έναντι του Δήμου, αλλά και αυτοί που προσήλθαν ήταν, τελικά, ελάχιστοι.
Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ίδια το προηγούμενο διάστημα είχε τονίσει ότι δεν είναι και πολύ αισιόδοξη για το τελικό αποτέλεσμα, γιατί το σοβαρό κούρεμα των οφειλών αφορούσε μόνο στις οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Όπως δήλωσε στο «Θ», αν και το χρονικό διάστημα ήταν πλέον του ενός χρόνου για όποιον ήθελε να πληρώσει, από τα 40.000 περίπου ειδοποιητήρια που είχαν σταλεί, μόνο 420 οφειλέτες προσήλθαν στο δημοτικό ταμείο, καταβάλλοντας 1.178.634 ευρώ. Έτσι, με βάση και το σχετικό νόμο, 17.000 αιτήσεις καταχωρήθηκαν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών κατασχέσεων χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών ΟΤΑ εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι αιτήσεις αυτές αφορούν μια αθροιστική οφειλή προς το Δήμο Καλαμάτας, ύψους 16.000.000 ευρώ περίπου.
Η κα Κουμάντου σημείωσε ότι ήδη άρχισαν να προσέρχονται στην Οικονομική Υπηρεσία οφειλέτες, που στην πλειοψηφία τους έχουν βεβαιωμένα χρέη ύψους μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ, προκειμένου να τα εξοφλήσουν και να αποφύγουν την κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων για την είσπραξη των οφειλών είναι υποχρεωτική, τόσο από τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας όσο και από τους υπεύθυνους αιρετούς του Δήμου επί ποινή παράβασης καθήκοντος. Μάλιστα, με δεδομένη την ισχύ του σχετικού νόμου, τα πράγματα για τους οφειλέτες μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα, αφού μετά την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει και σε πλειστηριασμό ακινήτων τους, ένα σενάριο, πάντως, που θεωρείται ακραίο.
Α.Π.