Εκτάκτους ελέγχους πυροπροστασίας σε όλα τα κέντρα συνάθροισης κοινού (και τα κέντρα διασκέδασης) θα διενεργήσουν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν κατά το β΄ τρίμηνο του 2025, ενώ αφορμή, δυστυχώς, στάθηκε το τραγικό γεγονός στη Βόρεια Μακεδονία.
Έλεγχοι
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε διαταγή προς τα Γραφεία Προληπτικής και Κατασταλτικής Πυρασφάλειας και τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες για έκτακτους ελέγχους, με ποινές και πρόστιμα, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των μέτρων και των μέσων πυροπροστασίας σε επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις και οικονομικές δραστηριότητες, ιδίως συνάθροισης κοινού.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του 2024 διενεργήθηκαν 2.543 συνολικοί έλεγχοι σε οικονομικούς φορείς – εγκαταστάσεις με χρήση «Συνάθροιση Κοινού», όπου διαπιστώθηκαν 595 ελλείψεις – παρατηρήσεις, ενώ έχουν επιβληθεί 215 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ποσού 248.522,50 ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι έλεγχοι αφορούν:
-Σε κέντρα διασκέδασης και νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης (night clubs), των χρήσεων κτηρίων «Συνάθροιση Κοινού», που υπάγονται στην κατηγορία Μεσαίου και Υψηλού επιπέδου Κινδύνου
-Σε Αποθήκες και Βιομηχανίες-Βιοτεχνίες, που υπάγονται στις κατηγορίες Υψηλού επιπέδου Κινδύνου.
-Σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, ανάκτησης διαλεγμένων υλικών, συλλογής επικίνδυνων ή μη απορριμμάτων κ.τ.λ. των χρήσεων κτηρίων «Αποθήκευση», «Βιομηχανία – Βιοτεχνία», και απαιτείται πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας.
Τρία στα δέκα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Τσίγκας, μιλώντας στο iEidiseis, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι περίπου 3 στα 10 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν πληρούν τις προδιαγραφές πυρασφάλειας.
Επίσης, ανέφερε ότι κάτι που ρητά απαγορεύεται στη χώρα μας είναι «η χρήση πυροτεχνημάτων εντός καταστημάτων, χώρων συνάθροισης κοινού, όπως είναι τα κέντρα διασκέδασης. Η χρήση τους επιτρέπεται σε εξαίρετες περιπτώσεις και μόνο σε κινηματοθέατρα, εφόσον χρησιμοποιούνται από πιστοποιημένους υπαλλήλους και εξειδικευμένο προσωπικό. Επομένως, είναι τραγικό και εγκληματικό ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό στη Βόρεια Μακεδονία άναψαν βεγγαλικά σε κλειστό χώρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η θερμότητα και να σημειωθεί ανάφλεξη σε υλικά που υπήρχαν στο κατάστημα», είπε.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα, «οι πολίτες θα πρέπει όταν επισκέπτονται έναν τέτοιο χώρο, να δουν αν υπάρχει εναλλακτική όδευσης διαφυγής, ώστε αν προκύψει κάτι να οδηγηθούν σε ασφαλή χώρο, εφόσον δε θα μπορούν να αποχωρήσουν από την κεντρική είσοδο».