H κινηματογραφημένη παράσταση «Ανδρέας Κάλβος – Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς», σε σκηνοθεσία του Κώστα Χαλκιά, θα προβληθεί την προσεχή Τρίτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2025, στις 8.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Είναι μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και είχε δημιουργήθηκε για τα 200 χρόνια της Εθνικής Επανάστασης 1821 – 2021, σκορπίζοντας μεγάλη συγκίνηση τόσο στην πρώτη διαδικτυακή προβολή όσο και στη δια ζώσης παρουσίαση που ακολούθησε το 2022.
Με αφορμή τηn εθνική εορτή και ως μια ευγενική τιμητική παραχώρηση του ΚΘΒΕ για τα 50 χρόνια του Κώστα Χαλκιά στο Θέατρο, η παράσταση θα προβληθεί φέτος στην πόλη μας, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας και της Filmhouse / Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Σε αυτό το επετειακό αφιέρωμα ο Κώστας Χαλκιάς βασίζεται σε κείμενα του Κ. Πορφύρη για τον Ανδρέα Κάλβο και παρουσιάζει τις Ωδές που έγραψε ο ποιητής για την Ελευθερία.

Ο κ. Χαλκιάς αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα σχετικά: «Ερευνώντας στοιχεία εικαστικής και μουσικής επιμέλειας και συνθέτοντάς τα, με τη συνολική σκηνική σύνθεση του όντος ηθοποιού – υποκριτή, Σώμα-Κίνηση, Συνθήκη-Κατάσταση, Λόγος, οδηγηθήκαμε όλοι οι συντελεστές σ’ έναν τελετουργικό σκηνικό κώδικα, καταθέτοντας στο “…Βωμό της Πατρίδας…” τη διαχρονική Καλβική Ιεροτελεστία της Επανάστασης.
Ο τίτλος του σκηνικού μας δρώμενου-χορικού, κατά τα πρότυπα του Αρχαίου Δράματος, “Ανδρέας Κάλβος- Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς”, συνθέτει κωδικά, την τραγικότητα της μυθιστορηματικής βιογραφίας του και την ιδεολογική αφετηρία του, που αντλείται από τον επαναστατικό απόηχο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, που κι αυτός, έπειτα από αιώνες σκοταδιού, γεννήθηκε ιδεολογικά με βάση τη διαλεκτική του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.
Ελπίζουμε στο τελικό σκηνικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας να καταφανεί η διαφωνία μας με όποια νεοκαντιανή σκόπιμη αντιεπιστημονική ιδεοληψία – άποψη για τον Έλληνα Επαναστάτη Καρμπονάρο Ποιητή Ανδρέα Κάλβο. Ο Πινδαρικός Ποιητικός Νεορομαντισμός του δε διακατέχεται σε καμιά περίπτωση από μια μονοδιάστατη ηθοπλαστική φιλοσοφία. Οι Ωδές του είναι το ποιητικό αντίστοιχο της Ελληνικής Νομαρχίας και ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ο κύριος λόγος, βέβαια, για τον οποίο ο Κάλβος μάς ενδιαφέρει σήμερα, είναι η πολιτική του διάσταση και η ποιητική του εμβέλεια, η ζωντάνια των στίχων του, που εμποτίζει τις πολιτικές του τοποθετήσεις με μια διαχρονική επικαιρότητα. Κι επιπλέον όπως λέει ο Κ. Θ. Δημαράς η γλώσσα του Α.Κ. είναι μια σφύζουσα δημοτική ενδεδυμένη με αρχαίους κανόνες. Ένα υποτιθέμενο “εμπόδιο” ανάγνωσης και θεώρησης της ποίησής του, αλλά συμφωνώντας και με τη γνώμη πολλών μελετητών, είναι και η πύλη προς τη Νεοελληνική Γλώσσα».
Επιπλέον, ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς επικαλείται τη ρήση του Κάρολου Κουν: «Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου, όπως και κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία» και με την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς του ίδιου και των υπόλοιπων συντελεστών επί σκηνής και οθόνης ήρθε έχοντας αντιμετωπίσει με δέος και τιμή τον εθνικό αγώνα, προσκαλεί το κοινό της πόλης μας σε μια αφιερωματική βραδιά μέθεξης.
Χ.Ε.