Κηρύχτηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το Μιναγιώτικο φράγμα

Κηρύχτηκαν οι αναγκαστικές  απαλλοτριώσεις για το Μιναγιώτικο φράγμα

Σχεδόν 1.200 στρέμματα θα απαλλοτριωθούν για την κατασκευή του Μιναγιώτικου φράγματος και των δικτύων του.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κηρύχτηκε για την κατασκευή του έργου αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων, συνολικού εμβαδού 1.188.592 τ.μ., στους Δήμους Πύλου και Μεσσήνης.

Μέσα στο 2025
Το έργο αφορά στην κατασκευή φράγματος ύψους 51 μέτρων, με χωρητικότητα 11 εκατ. m3, καθώς και νέου σύγχρονου υπογειοποιημένου και πλήρως εποπτευόμενου αρδευτικού δικτύου για αρδευόμενη έκταση 35.000 στρεμμάτων στη Μεσσηνία.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 96.494.657,15 ευρώ πλέον ΦΠΑ, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, με παράλληλη χρηματοδότηση από ΤΑΑ 29.550.000 ευρώ, ήτοι συνολικά 126.044.657,15 ευρώ.

O διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και προσωρινός ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί η Ένωση Προσώπων METLEN ENERGY & METALS, INTRAKAT Α.Ε. και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, η κατασκευή του Μιναγιώτικου φράγματος αναμένεται να ξεκινήσει μέσω ΣΔΙΤ, μέσα στο β’ τρίμηνο του 2025.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσυμβατική διαδικασία για το φράγμα.

Άμεση παράδοση ακινήτων
Με την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε προχθές «για λόγους δημοσίας ωφέλειας, και ειδικότερα για το έργο “Φράγμα Μιναγιώτικο και δίκτυο άρδευσης Μεσσηνίας” στους Δήμους Πύλου και Μεσσήνης» κηρύσσεται αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με δαπάνες αυτού, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 1.911.122,50 ευρώ, που θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – ΣΑΤΑ ΤΑ082 του υπουργείου.

Μάλιστα, με την απόφαση των δύο υπουργείων η αναγκαστική απαλλοτρίωση εντάσσεται σε ειδική διάταξη, έτσι ώστε με ειδική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου να επιτραπεί η άμεση παράδοση των ακινήτων και η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης.

Της Βίκυς Βετουλάκη