ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας: Ενημερωτική ημερίδα στην Καλαμάτα για την επαναφορά του 13ου-14ου μισθού

ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας: Ενημερωτική ημερίδα στην Καλαμάτα  για την επαναφορά του 13ου-14ου μισθού

Τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να εξεταστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το χρόνιο αίτημα για επαναφορά του δώρου στους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που ουσιαστικά αφορά στους 13ο και 14ο μισθούς που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Στην ημερίδα, λοιπόν, που διοργανώνεται από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας και την Ένωση Δικαστών Ελλάδος, αύριο Παρασκευή 7 Μαρτίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Rex, θα τοποθετηθούν σχετικά ο Γιάννης Ασπρογέρακας, ως εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών Ελλάδος και πρόεδρος Πρωτοδικών και η Μαργαρίτα Παναγοπούλου, ως νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ. Εν τω μεταξύ, παρεμβάσεις θα γίνουν και από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το προεδρείο του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας σχετικά με την αυριανή ημερίδα, ο Δημήτρης Φαββατάς υπογράμμισε ότι «τώρα που η χώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη τα δώρα στο Δημόσιο πρέπει να επανέλθουν», ενώ σημείωσε ότι πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη διεκδίκηση και την επιστροφή των δώρων. Απηύθυνε δε, ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους του νομού να συμμετάσχουν, ενώ ανέφερε ότι αντίστοιχο κάλεσμα έχει γίνει και στους βουλευτές, το δήμαρχο της πόλης, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αλλά και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, προκειμένου κι αυτοί να πάρουν δημόσια θέση.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Πράττης τόνισε ότι η διεκδίκηση του 13ου και του 14ου μισθού γίνεται για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας, αφού τα σημερινά οικονομικά στοιχεία της χώρας δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. «Η επαναφορά των δώρων, άλλωστε, περνά στην αγορά και στην κοινωνία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα αυξάνονταν τα έσοδα και του κράτους», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς από το «Θ» ο κ. Φαββατάς για τη σημασία της χρονικής στιγμής που επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη ημερίδα, καθότι τον Ιούνιο του 2025 έχει προγραμματιστεί να εξεταστεί το παραπάνω ζήτημα από το ΣτΕ, απάντησε: «Παρότι το συγκεκριμένο ζήτημα είχε εκδικαστεί και απορριφθεί το 2014, τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει. Με βάση τα λεγόμενα των κυβερνώντων ότι πάμε πολύ καλύτερα, αλλά και το γεγονός ότι το κόψιμο των δώρων ήταν ένα προσωρινό μέτρο, πιστεύουμε ότι πρέπει να επανέλθουν, αφού ένα προσωρινό μέτρο δεν μπορεί να έχει διάρκεια 12-13 χρόνων, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Από τη στιγμή που η μη καταβολή των δώρων για τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί ποινικό αδίκημα, θεωρούμε ότι το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για το Δημόσιο. Έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα και πιστεύουμε ότι τελικά θα τα καταφέρουμε με τη συμβολή όλων των συναδέλφων και της Ένωσης Δικαστών Ελλάδος. Η επιστροφή των δώρων θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους εργαζομένους και έτσι θα προσελκύσει ανθρώπους να έρθουν ξανά στο Δημόσιο».

Της Χριστίνας Μανδρώνη