Παραβατικότητα: Ψηφίσματα και… διαπιστώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

Παραβατικότητα: Ψηφίσματα και… διαπιστώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

Την τελευταία φορά που οι κάτοικοι του Δήμου Καλαμάτας διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τα φαινόμενα παραβατικότητας στην ευρύτερη περιοχή, ήταν το προηγούμενο διάστημα στα Αρφαρά.

Εκεί αναδείχτηκε καθαρά η κατάσταση, και όπως φάνηκε, οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι κλοπές εξακολουθούν να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η συγκέντρωση – διαμαρτυρία αποτελεί την καλύτερη εικόνα της ανασφάλειας και της απόγνωσης που επικρατεί στους κατοίκους της περιοχής.

Από την άλλη, παρότι τα προβλήματα είναι γνωστά, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχουν πράξει απολύτως τίποτα, προκειμένου να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις του νομού και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους. Υπήρξε μία υπόσχεση για ενίσχυση των δυνάμεων της ΟΠΚΕ, η οποία είχε ισχύ μόλις δύο μήνες. Και μετά μία από τα ίδια.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατκότητας (ΤΟΣΠΠΑ) έφερε προς έγκριση ένα ψήφισμα που περιέγραφε το… δέον γενέσθαι για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος. Πέραν, όμως, μιας περιγραφής της κατάστασης, οι προτάσεις προς λύση δεν έχουν κανέναν διεκδικητικό χαρακτήρα.

Στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο επισημαίνει:

Ως εκ τούτου, προτείνουμε στους συναρμόδιους φορείς:

1. Να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα σχέδια παρεμβάσεων με ανάπτυξη σχεδίων δράσης αλληλοσυμπληρωματικών από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, ήτοι Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βιομηχανίας και Ενέργειας, καθώς και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και την ΚΕΔΕ, μέσω αλληλογραφίας, και να επιδιωχθούν συναντήσεις κυρίως δια ζώσης, για να τεθούν υπόψη τους τα ανωτέρω.

2. Να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης της σχολικής διαρροής των μαθητών και φροντίδας των παραγόντων που ευνοούν τη συνύπαρξη των μαθητών [ενδεικτικά αναφέρονται προγράμματα υγιεινής, προγράμματα Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, προγράμματα αυτοφροντίδας μέσω Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, ενίσχυση τμημάτων ΖΕΠ, καθημερινή πλαισίωση σχολείων από επιστημονικές ομάδες κοινωνικών λειτουργών, προγράμματα διαμεσολάβησης) μέσω συνεργασιών και ολιστικής παρέμβασης φορέων βάσει συνεργατικών πρωτοκόλλων.

3. Να δημιουργηθεί υπό τους κόλπους του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, παρατηρητήριο σχολικής διαρροής και άμεσης παρέμβασης κατά περίπτωση, δεδομένης της νομοθετικής πρόβλεψης περί παρέμβασης κοινωνικών υπηρεσιών επί θεμάτων σχολικής διαρροής.

4. Να γίνει πρόταση σε μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και αρμοδίων φορέων, ώστε να καταθέσουν απόψεις εδραζόμενες σε μελέτη των χαρακτηριστικών της επιδοματικής πολιτικής με τη συμβολή της στον τρόπο που αυτή επηρεάζει και επηρεάζεται από την εν γένει κοινωνική συμπεριφορά.

Ενδεικτικά, προτείνεται συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης κ.ά.

5. Να κατατεθεί αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για Ενίσχυση Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων που αποτελεί τον κύριο φορέα πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων στο νομό μας και λειτουργεί υποστελεχωμένη.

6. Να λάβει χώρα συστηματική συνεργασία του ΤΟΣΠΠΑ με το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, ώστε να αναπτυχθούν συνέργειες και να ενισχυθεί ο ρόλος του Διαμεσολαβητή, με στόχο το άνοιγμα διόδων κοινού διαλόγου.

7. Να λάβουν χώρα εκστρατείες ενημέρωσης για τη μείωση των στερεοτύπων, αλλά και για την πρόληψη όλων των μορφών παραβατικότητας, αρχής γενομένης από την ημερίδα που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 2/4/2025 στην Καλαμάτα με πρωτοβουλία του ΤΟΣΠΠΑ και συνδιοργάνωση πολλών φορέων.

8. Να συστηματικοποιηθούν οι επιτόπιες επισκέψεις της Αστυνομίας σε επίπεδο πρόληψης και άμεσης επέμβασης σε σημεία υψηλού κινδύνου.

9. Να λάβει χώρα σχεδιασμός και ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης μέσω παρεμβάσεων με σκοπό την κοινωνικοποίηση των ανηλίκων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό και την πρόληψη κινδύνων έκθεσης στην παραβατικότητα ή και τη θυματοποίησή τους. Ενδεικτικά αναφέρονται: προγράμματα ευαισθητοποίησης για την οδηγική συμπεριφορά από φορείς της Διεύθυνσης Τροχαίας, προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού από τον αντίστοιχο τομέα του νοσοκομείου και άλλα.

10. Να προχωρήσουμε με ευθύνη αρμόδιας εξουσιοδοτημένης επιτροπής του Συμβουλίου σε μητρώο φορέων, οι οποίοι έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν την αρμοδιότητα σε υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης και συνεργατικών προγραμμάτων διαμεσολάβησης και κοινοτικής ανάπτυξης κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών και τον αμοιβαίο σεβασμό. Ενδεικτικά, αναφέρονται πρόγραμμα συστηματικής παρέμβασης του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά με επιτόπιες παρεμβάσεις, προγράμματα Ερυθρού Σταυρού, ενημερωτικά προγράμματα πρόληψης από αντίστοιχους φορείς κ.λπ.

Α.Π.