«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε ένα λαγούμι και καλά θα κάνει να παραμείνει».
Διαβάζοντας την παραπάνω δήλωση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναρωτήθηκα τι είναι το λαγούμι και, όπως είμαι περίεργος, έψαξα και το βρήκα.
Λοιπόν, λαγούμια είναι οι κοιλότητες που κατασκευάζονται από ζώα και τις χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του καταφυγίου κατά των αρπακτικών ή των κλιματικών αντιξοοτήτων, ή μάλλον, ως τόπο αναπαραγωγής, φωλιάς και εκτροφής. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από λαγούμια. Όλα διαφέρουν ανάλογα με το ζώο που τα κατασκευάζει. Μπορούν να είναι απλά, από μια απλή τρύπα βάθους λίγων εκατοστών έως πιο περίπλοκα λαγούμια, όπως αυτά που αποτελούνται από ένα δίκτυο σηράγγων που οδηγούν σε διαφορετικούς θαλάμους σε μεγάλα βάθη.
Με βάση την έρευνα για το λαγούμι, μάλλον αφορά κάποιο ζώο η δήλωση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ή έτσι βλέπει κάποιους.
Σκεπτόμενος τα λαγούμια κι όλα αυτά τα υπόγεια πράγματα, σκάει άλλη είδηση από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τη μεριά της Σκανδιναβίας.
Φυλλάδια με οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου ή άλλων κρίσεων μοιράστηκαν σε Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία. Όπα λέω, θα γεμίσουμε λαγούμια. Τα φυλλάδια αυτά είναι και πολύ κατατοπιστικά για την προστασία στον «όλεθρο» που έρχεται κατά την άποψη της Ε.Ε.
Τα καταστήματα τροφίμων των περιοχών εκεί τρίβουν τα χέρια τους, ενώ στα φυλλάδια αυτά υπάρχουν αναλυτικά οδηγίες τι να πάρουν, τι να πιουν και πώς να πορευτούν.
Διαβάστε:
Τα είδη πρώτης ανάγκης
Στις λίστες για τα αντικείμενα που βάσει του φυλλαδίου πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι, περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως κονσέρβες με φασόλια, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, καθώς και φάρμακα, όπως ταμπλέτες ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.
Οι οδηγίες αναφέρουν τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση διαφόρων σεναρίων και τους ζητούν να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αυτοπροστατευτούν, τουλάχιστον αρχικά, σε περίπτωση κρίσης.
Οι Φινλανδοί έρχονται αντιμέτωποι με σενάρια όπως το πώς θα αντιμετώπιζαν μία κατάσταση χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές μέρες με χειμερινές θερμοκρασίες κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου.
Η λίστα έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει, επίσης, ταμπλέτες ιωδίου, καθώς και εύκολα προς παρασκευή τρόφιμα, τροφές για κατοικίδια και εφεδρικά τροφοδοτικά.
Η σουηδική λίστα περιλαμβάνει πατάτες, λάχανο, καρότα και αυγά μαζί με κονσέρβες σάλτσας μπολονέζ και έτοιμες σούπες με μύρτιλα και τριαντάφυλλο.
Μία από τις πιο σημαντικές συστάσεις είναι οι πολίτες να διατηρούν αρκετά τρόφιμα και πόσιμο νερό για 72 ώρες.
Μέχρι να κατέβουν αυτά τα φυλλάδια κι εδώ στο Νότο, λέω να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να σκάβουμε, κι αν κρίνω από τα λεγόμενα της κυρίας Κωνσταντόπουλου, κάποιος το έχει κάνει ήδη.
Τα λέμε πάλι…
Του Κώστα Δεληγιάννη