Για την πρόληψη ανάπτυξης επιδημικών φαινομένων
Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπογράφουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Πελοποννήσου για την ανάπτυξη μηχανισμού και την παρακολούθηση των επιπέδων κυκλοφορίας του ιού του δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια.
Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 372.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.
Παρακολούθηση
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η οργάνωση, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός δικτύου επιτήρησης, στη συνολική έκταση της Περιφέρειας, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης χωροχρονικά στοχευμένων δράσεων για την πρόληψη ανάπτυξης επιδημικών φαινομένων.
Η ανίχνευση της κυκλοφορίας του ιού θα γίνεται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Θα γίνεται αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου και των πληθυσμών που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Θα γίνεται παρακολούθηση της τάσης και της κατανομής του νοσήματος και εκτίμηση της ανάγκης για προγράμματα παρέμβασης. Στόχος, φυσικά, είναι η προστασία του ανθρώπινου πληθυσμού στην έκθεση στον ιό του Δυτικού Νείλου.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναλάβει την καταγραφή δεδομένων σε ζώα δείκτες. Ως σύγχρονο πρόγραμμα επιτήρησης του ιού με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας, θα εφαρμοστεί σε όλη την έκταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα περιλαμβάνει επιμέρους δράσεις που θα αφορούν στον έλεγχο της παρουσίας του ιού σε άγρια και οικόσιτα πτηνά, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση της κυκλοφορίας του πριν από την εμφάνιση της νόσου σε ανθρώπους.
Δράσεις
Από τις επιμέρους δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:
-Επιχειρησιακός σχεδιασμός δημιουργίας δικτύων επιτήρησης.
-Ορολογικός έλεγχος για ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού και μοριακή ανίχνευση της παρουσίας του ιού σε άγρια πτηνά και συγκεκριμένα: Εγκατάσταση δικτύου σύλληψης άγριων πτηνών και συλλογή βιολογικού υλικού (δείγματα αίματος, στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος και επιχρίσματος κοπράνων) από τουλάχιστον 10 άγρια πτηνά ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά μήνα. Θα εξεταστούν δείγματα από τουλάχιστον 500 άγρια πτηνά από την έναρξη του έργου έως τις 31/12/2025.
-Εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού και μοριακή ανίχνευση του ιού σε αυτά με τη δοκιμή της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης.
-Δημιουργία γεωγραφικής βάσης δεδομένων και καταχώρηση όλων των πρωτογενών δεδομένων.
Επίσης, ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης και η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας, του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει άδεια σύλληψης κορακοειδών και άλλων αποδημητικών και επιδημητικών άγριων πτηνών, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την παρακολούθηση των επιπέδων κυκλοφορίας φλαβοϊών και ιδιαίτερα του ιού σε είδη της άγριας πτηνοπανίδας και τη συσχέτιση της επίδρασης των περιβαλλοντικών παραμέτρων στον κίνδυνο έκθεσης των ειδών αυτών και τον ορισμό περιοχών υψηλού κινδύνου για την εξάπλωση και πολλαπλασιασμό των ιών αυτών.
Επίσης, προβλέπεται να γίνει ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού και μοριακή ανίχνευση του ιού σε οικόσιτα πτηνά σε κλωβούς, όπως και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων από οικόσιτα πτηνά για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού.
Της Βίκυς Βετουλάκη