Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: Η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές κρατάει σε καλά επίπεδα τις τιμές

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: Η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές κρατάει σε καλά επίπεδα τις τιμές

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοπές αγγουριών θερμοκηπιακής καλλιέργειας. Όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς φέτος είναι μια χρονιά που από την αρχή της εμπορικής περιόδου έχουμε καλές τιμές στα αγγούρια. Επίσης ο καιρός βοήθησε μέχρι στιγμής και έχουμε καλές αποδόσεις.

Υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές σε αγορές κυρίως της κεντρικής Ευρώπης και της Γερμανίας, κάτι που βοηθάει να κρατηθούν σε καλά επίπεδα οι τιμές. Επίσης είναι θετικό ότι οι Έλληνες παραγωγοί έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των διεθνών αγορών και καλλιεργούν ποικιλίες με καλή διατηρησιμότητα.

Μοναδικό πρόβλημα στην καλλιέργεια αγγουριού φέτος είναι η ξηρασία που δημιουργεί προβλήματα στην άρδευση. Λόγω της ξηρασίας καλό είναι οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν υβρίδια αγγουριών που είναι ανθεκτικά στις ιώσεις, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Πελεκάνης, Υπεύθυνος marketing στο τμήμα σπόρων κηπευτικών της Syngenta.

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανατολή τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι συνήθως για τα αγγούρια στην Κρήτη από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά αρχίζει η πτώση των τιμών στις αγορές του εξωτερικού. Φέτος όμως οι τιμές κρατάνε σε καλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί οι τιμές για τα αγγούρια που πάνε στην εξαγωγή γύρω το 1 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Γιάννης Ρουμελιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρβης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι στην ευρύτερη περιοχή είμαστε προς τα τελειώματα στα αγγούρια. Είχαμε καλή ζήτηση φέτος αλλά και πολλά προβλήματα με την άρδευση, λόγω της ξηρασίας που έχει πλήξει την περιοχή.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 1.200 στρέμματα με αγγούρια, που με μια μέση απόδοση 22 τόνοι/στρέμμα, δίνουν μια παραγωγή γύρω στους 24.000 τόνους.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου άρχισαν οι κοπές αγγουριών από τα θερμοκήπια της περιοχής και ξεκίνησαν οι εξαγωγές, κυρίως προς Βουλγαρία, Ρουμανία και Κεντρική Ευρώπη.

Τα αγγούρια είναι φέτος εξαιρετικής ποιότητας και σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες αλλά και η εμπειρία των παραγωγών της περιοχής, που στην πλειοψηφία τους είναι και εξαγωγείς. Στα θερμοκήπια της περιοχής θα κόβουμε αγγούρια μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Επίσης να τονίσουμε ότι οι παραγωγοί στην φυτοπροστασία χρησιμοποιούν ωφέλιμα έντομα για την αντιμετώπιση του θρίπα και του τετράνυχου και για τα αλευρώδη.

Ο κ. Θεόδωρος Πλακονούρης, παραγωγός από τα Φιλιατρά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι ξεκινήσαμε τις κοπές στα αγγούρια και βλέπουμε να υπάρχει μια δυναμική. Η εσωτερική αγορά είναι λίγο πεσμένη αλλά περιμένουμε να υπάρχει ζήτηση κατά τις ημέρες του Πάσχα. Αντίθετα βλέπουμε να υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγή και βρίσκονται σε καλά επίπεδα οι τιμές. Ακόμη βέβαια είμαστε στις αρχές της εμπορικής περιόδου και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές αγγουριών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, από την αρχή της φετινής περιόδου (1/9/2024) έως τις 28/2/2025 ανέρχονται σε 48.459 τόνους, παρουσιάζοντας μια αύξηση, κατά 4,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που ήταν στους 46.405 τόνους.