Allegri: Η (χαρούμενη) πολυεθνική χορωδιακή παρέα της Καλαμάτας που αγγίζει επαγγελματικά ύψη

Allegri: Η (χαρούμενη) πολυεθνική χορωδιακή παρέα  της Καλαμάτας που αγγίζει επαγγελματικά ύψη

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η Μουσική ενώνει και η ερασιτεχνική Διεθνής Χορωδία Allegri από την Καλαμάτα αποτελεί μία από τις πλέον χαρακτηριστικές αποδείξεις. Συγκροτήθηκε το 2012 από μια καταπληκτική άνθρωπο, εκπαιδευτικό και μουσικό, τη μαέστρο Αγγελική Λαζάρου, και κλείνει στους κόλπους της χορωδούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια ένα δρόμο προκλήσεων και ανεβάζοντας διαρκώς επίπεδο.

Όλη αυτή η πορεία έχει φέρει διάφορες αναγνωρίσεις και βραβεία. Το καλοκαίρι η καλαματιανή χορωδία θα κάνει στο Βερολίνο μια ακόμη υπέρβαση, συμμετέχοντας σε μια μοναδική διεθνή μουσική συνάντηση, όπου εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί και χορωδοί θα αποδώσουν το Ρέκβιεμ του Μπραμς.

Αξιοσημείωτη θα είναι η εμφάνιση των Allegri και τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ Κορώνης, στο πλαίσιο της συναυλίας που θα δώσει η περιζήτητη Γερμανίδα σοπράνο Marlis Petersen, μαζί με τη χορωδία Κορώνης. Πιο άμεσα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους Allegri σε ανοικτό χώρο, καθώς θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων του Δήμου Καλαμάτας στο Πάρκο Σιδηροδρόμων (9-18 Μαΐου).

Στην παρούσα φάση ο σύλλογος αριθμεί 34 μέλη, εκ των οποίων τα 18 είναι χορωδοί της χορωδίας ενηλίκων, ενώ συστηματική παρουσία έχουν 10 παιδιά και τα 7 γονείς στο νεοσύστατο παιδικό τμήμα, όπου εμπλέκονται ενεργά και οι γονείς τους (βασικά μαμάδες), μαθαίνοντας και απολαμβάνοντας όλοι μαζί τη μουσική σε όλες τις διαστάσεις…

Η Allegri αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, δείχνει τη δύναμη της συλλογικότητας κι εμείς είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από κοντά το κεφάτο κλίμα και τη θετική ενέργεια που εκπέμπει η ομάδα, συνομιλώντας πριν από λίγο καιρό (παρά τις δυσκολίες της γλώσσας) με πολλά μέλη.

Τίνα Κουτσουμπού: «Μαγεύτηκα από τις καλλίφωνες χορωδούς και το όμορφο και ιδιαίτερο ρεπερτόριο»
Η Τίνα Κουτσουμπού εκμυστηρεύεται ότι προσέγγισε από περιέργεια τη χορωδία στα τέλη του 2017, γιατί την είχε ακούσει όταν συμμετείχε στο 20ό Φεστιβάλ της Interkultur και κατέληξε όχι μόνο να τραγουδά μαζί, αλλά και να αναλάβει πρόεδρος! «Μαγεύτηκα από τις καλλίφωνες χορωδούς και το όμορφο και τόσο ιδιαίτερο ρεπερτόριο. Από τότε δέθηκα μαζί της και χαίρομαι πολύ που τη βοηθώ στη διοικητική οργάνωσή της από την τιμητική θέση της προέδρου. Εκείνο που μας διακρίνει από τις άλλες ερασιτεχνικές χορωδίες είναι για μένα η επίμονη και συλλογική δουλειά σε είδη απαιτητικά, και ποικίλα, αλλά και η ποιότητα των κομματιών. Είναι μια διαρκής προσπάθεια να αναμετρηθούμε με τις δυνατότητές μας, επιθυμώντας να γαληνέψουμε, να ψυχαγωγηθούμε, αλλά και να συνεργαστούμε αρμονικά, σεβόμενοι τις τόσες ανόμοιες κουλτούρες, νοοτροπίες και γλώσσες των μελών χορωδών. Με την υπομονή, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μας οι ώρες της πρόβας περνούν δίχως να το αντιληφθούμε και φεύγουμε με ένα αίσθημα πληρότητας και ευδαιμονίας στην ψυχή. Αυτό που μας δένει είναι η αγάπη μας για τη μουσική, η προσπάθειά μας για ένα καλό αποτέλεσμα μαζί με τη μαέστρο μας, η οποία είναι ακαταπόνητη, και με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε συνεχώς το χρόνο μας. Είναι κερδισμένος χρόνος», μας είπε η κα Κουτσουμπού.

Gabriel Schlueter (Γκάμπι)
Η Γκάμπι κατάγεται από τη Γερμανία και είναι 8 χρόνια στη χορωδία. Μαθαίνοντας διάφορα τραγούδια και μέσα από την επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες, όπως μας είπε.

Βούλα Τσίχλη
Η Βούλα Τσίχλη είναι από τις πιο παλιές χορωδούς, με 25 χρόνια εμπειρίας στο ενεργητικό της (πριν γίνει μέλος της Allegri ήταν στο Λύκειο Ελληνίδων). «Όταν ήρθα, η τετραφωνία ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, αλλά το καταφέραμε κι αυτό χάρις στη μαέστρο μας, η οποία μας έχει βοηθήσει πολύ. Υπάρχει ομαδικότητα, η μία βοηθά την άλλη, μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και γνωρίζουμε διαφορετικούς πολιτισμούς. Όλα αυτά και το ομαδικό τραγούδι κάνουν καλό στην ψυχολογία», μας ανέφερε.

Greg Gower (Γρηγόρης)
Ο Γρηγόρης ζει 17 χρόνια στην Ελλάδα και διαμένει μαζί με τη σύζυγό του Πένυ στα Βουνάρια. Έχει ελληνικές ρίζες με καταγωγή από την Κύπρο και του αρέσουν όλα εδώ, το φαγητό, ο καιρός, το τοπίο, οι άνθρωποι. Τα θερμά λόγια που έχει να πει για την Allegri έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς στο παρελθόν υπήρξε μέλος σε πολλές χορωδίες στην Αγγλία. Αυτό που αγαπάει στην καλαματιανή χορωδία «είναι ότι η Αγγελική μάς πιέζει να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Μας ταξιδεύει σε άλλα μέρη, που δε θα πηγαίναμε. Ήμουν πολλά χρόνια σε χορωδίες στην Αγγλία, αλλά εδώ μερικές φορές είναι μαγικά, γιατί έχουμε ανώτερη ποιότητα, έχουμε καλή παρέα και τραγουδάμε μαζί για να ανακαλύψουμε νέα πράγματα».

Μαρία Ζυγούρη
Η Μαρία Ζυγούρη είναι η «αρχαιότερη» από τις χορωδούς που συναντήσαμε, μετρώντας 30 χρόνια συνεργασίας με τη μαέστρο κα Λαζάρου (μαζί από το 1995 στο χορωδιακό σύνολο «Ακρίτας»). Το έναυσμα έδωσε (όπως λέει χαρακτηριστικά, την «ξεσήκωσε») ο κ. Γκλεγκλές και στην Allegri «βρήκαμε αγάπη με τις κοπέλες, με ανεβάζει και ψυχολογικά και βοηθάει πάρα πολύ να διατηρούμε το μυαλό μας σε φόρμα. Μαθαίνω απέξω τα τραγούδια που είναι σε διάφορες γλώσσες, γαλλικά, ρωσικά (σ.σ. η μαέστρος συμπληρώνει ότι τα πιο δύσκολα ήταν τα φινλανδέζικα και σουηδικά). Το προτείνω να έρθει ο κόσμος, είναι ό,τι καλύτερο για την αποφυγή του Αλτσχάιμερ και για ψυχοθεραπεία. Έχουμε και πολύ καλή μαέστρο!», κατέληξε η κα Ζυγούρη.

Hannie De Vries
Η Χάνυ είναι από την Ολλανδία, ζει 36 χρόνια στην Ελλάδα και συμμετέχει στη χορωδία από το ξεκίνημά της, πριν από 23 χρόνια, με τη μαέστρο Αγγελική Λαζάρου, μέλη μόνο γυναίκες αρχικά, και ρεπερτόριο ελληνικό, ενώ σιγά σιγά προστέθηκε ο πολυεθνικός χαρακτήρας και διευρύνθηκε το ρεπερτόριο. Παρότι η Χάνυ διαμένει στη Μάνη, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται συνολικά 2 ώρες ταξιδιού κάθε φορά, δεν την πειράζει καθόλου. Εξακολουθεί να της αρέσει πολύ, όπως όταν πρωτοξεκίνησε (ενώ δεν της άρεσε η χορωδία στα σχολικά της χρόνια). Ακόμη και όταν ξεκινάει χωρίς κέφι, «πάντα γυρίζω χαρούμενη και γεμάτη στο σπίτι μου έχοντας τραγουδήσει μαζί», μοιράζεται μαζί μας το θετικό αντίκτυπο που βιώνει μέσα από τη συμμετοχή της στη χορωδία.

Gemma Frunt
«Με κάνει πολύ χαρούμενη που είμαι στη χορωδία και μου δίνει ερεθίσματα που κάνουν καλό για το μυαλό μου. Εγώ ξεκίνησα από το μηδέν, από το ντο-ρε-μι, γιατί στο σχολείο μας δεν είχαμε Μουσική. Στις πρόβες εξασκούμαστε πολύ σκληρά και στα 15-16 χρόνια που είμαι στη χορωδία, έχω δει πραγματικά υψηλό επίπεδο και μεγάλη πρόοδο», μας είπε η Γκέμα από την Ολλανδία, η οποία διαμένει στους Χράνους. 

Άννα Blagojevic Μπάκας
Η Άννα ζει 35 χρόνια στην Ελλάδα κι από αυτά τα 15 στην Καλαμάτα και 14 ως μέλος της χορωδίας Allegri. Είναι χειμαρρώδης σε όσα έχει να πει: «Στην αρχή ήταν πολύ πιο εύκολα τα κομμάτια, αλλά στην πορεία έχουμε πολύ μεγάλη εξέλιξη. Η Αγγελική μάς πιέζει, αλλά ευχάριστα, γιατί στο τέλος της ημέρας λες “δόξα τω Θεώ, ευχαριστώ, μάθαμε κι αυτό”. Έχουμε πρόβλημα, όπως όλες οι χορωδίες, με τη μεγάλη ηλικία των μελών. Όλες οι ερασιτεχνικές χορωδίες δεν ανανεώνονται, πολύ δύσκολα πηγαίνουν νέα μέλη. Εμείς είμαστε σαν μια μικρή χώρα αυτόνομη, δεν έχουμε πόρους από πουθενά, όλα τα πληρώνουμε μόνοι μας. Είμαστε χαμηλών τόνων, δεν προβάλλουμε πολύ τον εαυτό μας έξω, αλλά κάνουμε εξαιρετικά πράγματα. Πηγαίνουμε σε συναυλίες και εκτός Καλαμάτας και κάνουμε κάτι λίγο διαφορετικό. Μικρές ομάδες από τη χορωδία πηγαίνουμε σε οργανωμένες συναυλίες στο εξωτερικό. Φέτος τον Ιούλιο θα τραγουδήσουμε Μπραμς στη Γερμανία, το Ρέκβιεμ, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο, αλλά η Αγγελική μάς βοηθάει να το καταφέρουμε κι αυτό. Θα είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία να τραγουδήσεις στη Φιλαρμονική του Βερολίνου με 1.300 τραγουδιστές από όλο τον κόσμο, με τη φημισμένη Συμφωνική, σε πιάνει δέος. Είναι ένα κερασάκι στην τούρτα μας, στη χορωδιακή μας καριέρα, θα έρθει κι άλλο. Δουλεύουμε πολύ για όλα αυτά. Δυο φορές την εβδομάδα 2,5-3 ώρες, είναι ένα μικρό σεμινάριο κάθε εβδομάδα. Η μαέστρος μας έρχεται κάθε φορά προετοιμασμένη, δεν κάνουμε πράγματα χωρίς μελέτη. Μελετάει αρκετά τι θα μας δώσει, ξέρει 4φωνο, 5φωνο, 6φωνο, 3φωνο. Άνδρες έχουμε δύο εξαιρετικούς μπάσους -μακάρι και παραπάνω αλλά δεν έρχονται, είχαμε βάλει και σε αγγελίες. Είχαν έρθει κάποιοι, αλλά πιστεύω ο βαθμός δυσκολίας τούς είχε απομακρύνει. Δεν είναι εύκολο, δεν τραγουδάμε τραγουδάκια, είναι μουσικά κομμάτια εξαιρετικά διαλεγμένα με πολλή αγάπη, την οποία μας μεταφέρει η Αγγελική».

Ελένη Μυλωνά
«Υπάρχει αυτή η μαγεία στη χορωδία μας και παίρνουμε όλοι μας πάρα πολλή χαρά. Αυτό που θαύμασα στη μαέστρο μας ήταν ότι δεν τραγουδάμε μόνο σε κλειστούς χώρους. Τραγουδήσαμε στο Καταφύγιο της Τραχήλας, που ήταν μια μαγική εμπειρία, τραγουδήσαμε σε ένα σπήλαιο με σταλακτίτες, που ήταν επίσης μοναδική εμπειρία, χωρίς να έχουμε κοινό, χωρίς να έχουμε καλέσει κάποιον, για να ακούσουμε τη φωνή μας εκεί. Θεωρώ ότι ήταν από τα πιο εντυπωσιακά, συνταρακτικά πράγματα που κάναμε. Επίσης, στη θάλασσα με τις βάρκες κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της Στούπας, στο Ανδρομονάστηρο για τους Δ’ Χαιρετισμούς, στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στην Αρχαία Μεσσήνη» είναι οι στιγμές που ξεχωρίζει η Ελένη Μυλωνά.

Gery Reiter
O Γκέρι είναι Ελβετός και βρίσκεται στην Ελλάδα 40 χρόνια, έχοντας επιλέξει να μένει στην Κορώνη, όπου ήταν μαέστρος για πολλά χρόνια στην μπάντα της περιοχής. Έχει βαθιά γνώση της μουσικής, ξέρει να παίζει όλα τα όργανα και επομένως τα θερμά λόγια για το υψηλό επίπεδο της χορωδίας και το πόσο του αρέσει που είναι μέλος, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Έχουμε τραγούδια με 4 ή και περισσότερες φωνές -και όσο περισσότερες φωνές τόσο και πιο δύσκολο- αλλά καταφέρνουμε να έχουμε αρμονικό αποτέλεσμα, επισημαίνει ο Γκέρι. «Εγώ είμαι εδώ για να τραγουδάω. Όλη μου τη ζωή τραγουδούσα, από παιδί μέχρι τώρα. Ήμασταν έξι παιδιά και είχαμε χορωδία στο σπίτι. Τα Χριστούγεννα ήταν μεγάλη γιορτή, είχαμε και όργανα και φωνή», μας είπε ο ίδιος και μοιράστηκε μαζί μας κάποιες νοσταλγικές ιστορίες, όπως όταν έβγαινε με τα αδέλφια του και τραγουδούσαν 4φωνία κάθε άνοιξη στις γειτονιές του τόπου τους ή όταν επέστρεψαν χρόνια μετά για να κάνουν το ίδιο σε όλες τις οικογένειες που τους γνώριζαν από παιδιά…

Sylvie Dufresne
Η Συλβή κάνει 500 χλμ. την εβδομάδα για να διδάξει γαλλικά σε διάφορα σχολεία της Μεσσηνίας (σ.σ. ακούει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης;) και η προσθήκη των «καθηκόντων» της χορωδίας πριν από 3-4 χρόνια στο πρόγραμμά της έφερε ψυχικό αλάφρωμα: «Η φίλη μου η Ελένη μου έλεγε πολλά χρόνια να έρθω, αλλά ποτέ δεν είχα χρόνο. Από τη στιγμή που άρχισα όμως δε θα το άφηνα ποτέ. Δεν είχα γνώσεις, μόνο αυτά που είχα μάθει στο σχολείο, δεν είχα τραγουδήσει ποτέ σε χορωδία, απλώς μου άρεσε να ακούω και να πηγαίνω. Έχω μάθει πάρα πολλά, αλλά αυτό που με ενθουσιάζει (πέρα από αυτά που έχουν πει όλοι) είναι τα τραγούδια που μας διαλέγει η μαέστρος μας, που μας ταξιδεύουν. Όταν έρχομαι κουρασμένη -είμαι πάντα κουρασμένη- παρ’ όλα αυτά έρχομαι, αλλά φεύγω ενθουσιασμένη και ξεκούραστη. Παρά τις δυσκολίες -είναι πραγματικά πολύ υψηλό επίπεδο- με βοηθούν οι άλλοι χορωδοί και είναι όλο το κλίμα ευχάριστο και φιλικό».

Franziska Schmidt
Εννιά χρόνια στην Ελλάδα και έναν στην Allegri η Φρανζίσκα μας ανέφερε ότι της αρέσει ιδιαίτερα αυτή η φιλική χορωδία, όπου έχουν την ευκαιρία να τραγουδούν πολυφωνικά, όχι μόνο για χαρά, αλλά δουλεύοντας πραγματικά, νιώθοντας την ικανοποίηση της δημιουργίας.

Linda Kokkini
Η Λίντα ήρθε πριν από έναν χρόνο στην Καλαμάτα από την Ελβετία, έχοντας μεγάλη αγάπη για τη μουσική, η οποία και την οδήγησε στην Allegri, ελπίζοντας μεταξύ άλλων να μάθει ελληνικά. Τελικά, βρήκε πιο ενδιαφέρον ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει και να επικοινωνήσει σε διάφορες γλώσσες.

Penny Gower
«Είναι ο πλούτος της μουσικής που τραγουδάμε -πολλά τραγούδια και διαφορετικά είδη τραγουδιών- και αγαπώ πολύ να είμαι στη χορωδία μαζί με τον Γκρεγκ. Είμαστε 16 χρόνια και καταφέραμε και αναπτυχθήκαμε χάρις στη μαέστρο μας» πρόσθεσε η Πένυ, που μαζί με το σύζυγό της «έχουν γίνει Έλληνες», όπως επισημάνθηκε από όλους.

Αγγελική Λαζάρου: Το όνειρό μου είναι να πλησιάζουμε όσο γίνεται στους θησαυρούς της μουσικής
«Εγώ νιώθω ότι κάθε ένας μπορεί να διαβάζει την παρτιτούρα του, ακούει το λάθος, ξέρουν όλη τη μουσική ερμηνεία, μιλάω σαν σε επαγγελματίες μουσικούς. Κάποιοι ήξεραν μουσική, έχοντας κάνει σπουδές, αλλά υπήρχαν κι αυτοί που μάθαμε μαζί. Ξεκινώντας από μηδέν, φτάσαμε ίσα και καταφέρνουν να ερμηνεύουν πολύ σωστά και όχι αγράμματα τη μουσική», ίσως αυτό είναι το πιο εκπληκτικό επίτευγμα της μαέστρου Αγγελικής Λαζάρου.

Για την ίδια η ικανοποίηση όλης αυτής της πορείας είναι «ότι στην Ελλάδα ξέρουν το όνομα Allegri. Μας ξέρουν, μας θυμούνται και μας καλούν, και δεν είναι για μια φορά. Κι εμείς διαλέγουμε και πάμε εκεί που μας αρέσει, εκεί που ξέρουμε ότι θα μάθουμε καινούργια πράγματα, όχι απλώς για να συμμετέχουμε. Πάμε σε συγκεκριμένες συναυλίες και προσκλήσεις, εκεί που θα μας ανοίξει λίγο το μυαλό, θα μάθουμε κάποια καινούργια πράματα».

Η αγάπη για τη μουσική, τη δημιουργία και τη συνεργασία είναι που έστρεψε την Αγγελική Λαζάρου στη χορωδία: «Θα μπορούσα να κάνω πολλά άλλα δικά μου πράγματα, αλλά εδώ δημιουργούμε κάτι μαζί κι αυτό είναι διαφορετικό. Η χορωδία, έπειτα από πολλή δουλειά βέβαια, δείχνει αποτέλεσμα, ακούγεται αρμονικά, βγαίνει μουσική που δημιούργησες εσύ με τα αισθήματά σου, με τα χέρια σου, τα αυτιά και τη φωνή σου. Για μένα είναι καλύτερα από ένα μουσικό όργανο, η χορωδία είναι ένας οργανισμός, σαν να αναπνέουμε μαζί. Αυτό το βρίσκεις και με το μουσικό όργανο, αλλά εδώ δεν είναι το ίδιο. Εδώ όσο δίνεις την ψυχή σου και μοιράζεις την ενέργειά σου αμέσως θα έχεις απάντηση και εγώ όσο πιο πολλά δίνω, τόσο ανταποκρίνονται οι χορωδοί μου. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο μουσικό, αλλά και πνευματικό, είναι πνευματική επικοινωνία, ειδικά όταν τραγουδάμε θρησκευτική μουσική. Έχουμε καταφέρει να μιλάμε την ίδια γλώσσα, να κάνουν αυτό που νιώθω εγώ και να δουλεύουμε με πιο επαγγελματικό τρόπο.

Κι όταν έχεις πολλές διαφορετικές κουλτούρες μέσα σε ένα σύνολο είναι άλλη η επικοινωνία και η επαγγελματική εμπειρία, στον τρόπο και στην ποιότητα της μουσικής. Ανοίγει περισσότερο το μυαλό σου, μαθαίνεις νέες νοοτροπίες και μπορείς να κάνεις διαφορετικό ήχο -κι αυτό είναι σπουδαίο στη μουσική! Άλλος είναι ο ήχος με ένα είδος τραγουδιού στα ελληνικά κι άλλος με την ξένη μουσική. Είναι πολύ διαφορετική η ποιότητα του ήχου!».

Και ποιο είναι το όνειρό σου; ρωτήσαμε, τέλος, την Αγγελική Λαζάρου: «Το όνειρό μου είναι να πλησιάζουμε όσο γίνεται στους θησαυρούς της μουσικής. Κάποια κομμάτια και μια ποιότητα μουσικής που θα γεμίσει την ψυχή, που πραγματικά θα μας κάνει πιο πλούσιους. Δεν είναι απλώς τραγουδάμε και φεύγουμε, πάντα η μουσική αφήνει κάτι μέσα σου και επαναλαμβάνεις τη μουσική κάθε φορά. “Σήμερα ακούσαμε τη Μουσική, ευχαριστώ πολύ”, μας είπαν στην τελευταία συναυλία στην Αθήνα, κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μπορείς να πάρεις» κατέληξε η κα Λαζάρου.

Λίγα λόγια για τη Διεθνή Χορωδία Αllegri
Η Διεθνής Χορωδία Αllegri ξεκίνησε ως φωνητικό σύνολο το 2012 και το 2020 απέκτησε αναγνώριση συλλόγου. Τα μέλη της προέρχονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία, Μολδαβία. Έχει στο ενεργητικό της πολλές συνεργασίες και συμμετοχές σε φεστιβάλ και συναυλίες, όπου έχει αποσπάσει διακρίσεις, με τελευταία βράβευση στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ της Interkultur-Καλαμάτας (αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Folklore). Διοργανώνει σεμινάρια χορωδιακής μουσικής με καταξιωμένους μαέστρους διεθνούς φήμης όπως η Αλ. Τσίχλη (2023), η Μαρία Μελιγκοπούλου (2024) και η Χρυσάνθη Εμμανουηλίδου (2025). Ήταν συνδιοργανώτρια το 2023 στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εναλλάξ με το Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας της Interkultur. Το 2ο θα ακολουθήσει τον προσεχή Οκτώβριο (10-12/10), σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και δύο ακόμη χορωδίες της πόλης, την Ένωση Φίλων Μουσικής Καλαμάτας «Αρμονία» και το Μουσικό Όμιλο Καλαμάτας «Ορφεύς». Το μουσικό πρόγραμμα της Allegri περιλαμβάνει ελληνικά, ξένα, παραδοσιακά, μοντέρνα, κλασικά και θρησκευτικά έργα.

Διοικητικό Συμβούλιο: Κωνσταντίνα Κουτσουμπού πρόεδρος, Άννα Μπάκα αντιπρόεδρος, Μαρία Ζυγούρη γενική γραμματέας, Gemma Frunt ταμίας, Ελένη Μυλωνά ειδική γραμματέας.

Εν ενεργεία χορωδοί: Άννα Blagojevic Μπάκας, Βίκυ Αγοριανίτη, Βικτωρία Γιαβόρσκαγια, Hannie De Vries, Gemma Frunt, Dagmar Plios (σοπράνο), Τίνα Κουτσουμπού, Νάντια Nych, Franziska Schmidt, Linda Kokkini, Penny Gower, Μαρία Παπαδοπούλου (άλτο), Μαρία Ζυγούρη, Βούλα Τσίχλη, Sylvie Dufresne, Ελένη Μυλωνά, Gabriele Schlueter (τενόροι), Gery Reiter, Greg Gower (μπάσοι).

Μαέστρος και καλλιτεχνική διευθύντρια, πιάνο: Αγγελική Λαζάρου.

Οι πρόβες γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή 7.00-9.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Γερμανόφωνων Γυναικών, στην οδό Ιωσήφ Ανδρούσης 2 (νοτίως της Υπαπαντής).

Web site: allegrichoir.gr  

Της Χριστίνας Ελευθεράκη