Την Τρίτη του Πάσχα συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, η προγραμματική σύμβαση για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία.
Αυτή είναι μια καλή είδηση, και το λέω αυτό, γιατί εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι αρχαιολόγοι, εκτός από αρχαία, ψάχνουν να βρουν χρήματα μόνοι τους από τον ιδιωτικό τομέα. Η Ξένη Αραπογιάννη, όπως και ο Πέτρος Θέμελης στην Αρχαία Μεσσήνη, στράφηκαν σε χορηγούς.
Η εταιρεία Καρέλιας και το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου είναι αυτοί που κρατούν την ανασκαφή του θεάτρου ζωντανή. Όπως και μικρές ιδιωτικές χορηγίες.
Η ανασκαφή στην περιοχή ξεκίνησε το 2007 υπό τη διεύθυνση της Ξένης Αραπογιάννη. Από το 2009 έχει γίνει συστηματική, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Γύρω από το θέατρο και το Ασκληπιείο απλωνόταν κάποτε η πόλη, θαμμένη σήμερα κάτω από το χώμα και τις ελιές στα γειτονικά χωράφια. Ξέρουμε ότι ήταν πολύ μεγάλη, αλλά αν δε γίνουν ανασκαφές, δε θα μάθουμε πόσο μεγάλη.
ΠΗΓΗ: Protagon.gr
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η Αρχαία Θουρία υπήρξε η σημαντικότερη πόλη της Δυτικής Μεσσηνίας. Τα ερείπια της Αρχαίας Θουρίας εντοπίζονται σε πλαγιά περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας, βόρεια της σημερινής κωμόπολης Θουρίας και δεξιά του (παλιού) δημόσιου δρόμου Καλαμάτας – Μεγαλόπολης. Είναι μία επιμήκης ράχη, μήκους περίπου 100 μέτρων από βορρά προς νότο, κατά μήκος του αμαξιτού δρόμου, που το μεγαλύτερο ύψος της από την πεδιάδα φθάνει στα 100 μέτρα.
Η πεδιάδα έχει πλούσιο, μαλακό αργιλώδες έδαφος, εξαιτίας των πλημμυρών των ποταμών Άρι και Παμίσου που τη διαρρέουν.
Η θέση της Αρχαίας Θουρίας είναι με βεβαιότητα γνωστή από τα επιγραφικά ευρήματα που αναφέρουν το όνομα. Η θέση της ακρόπολης ήταν στη βορειότερη κορυφή, την πιο ευρύχωρη, η οποία βρίσκεται πάνω από το σημερινό χωριό Αίπεια.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ: Οι ανασκαφές θα πάρουν πολλά χρόνια μέχρι να μας αποκαλυφθεί στο σύνολό της η Αρχαία Θουρία, αλλά μέχρι να γίνει αυτό μερικά «κομμάτια» της μπορούν σιγά σιγά να γίνουν επισκέψιμα (κάποια είναι), αρκεί να φροντίσουμε για ασφαλείς προσβάσεις.
Αυτό θα έχει μεγάλο τουριστικό και οικονομικό όφελος σε όλη την περιοχή, αλλά και στη Μεσσηνία, σε συνδυασμό και με την Αρχαία Μεσσήνη.
Σε σύγκριση με την Αρχαία Μεσσήνη, που για να την επισκεφτείς είναι μια ταλαιπωρία, η Αρχαία Θουρία είναι δίπλα σε κεντρικό δρόμο, 10 χλμ. περίπου από την πρωτεύουσα του νομού.
Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω, απλά θα ευχηθώ στην κύρια Ξένη Αραπογιάννη δύναμη και κουράγιο και να φτάσει τις ανασκαφές όπου αντέξει.
Μιλάμε πάλι…
Του Κώστα Δεληγιάννη