Σε στέρεα βάση πατά η γλυκοπατάτα στη Μεσσηνία, όπου η καλλιέργειά της έχει φθάσει τα 1.200 στρέμματα. Οι φυτεύσεις ήδη έχουν αρχίσει και θα διαρκέσουν μέχρι το Μάιο, ενώ η συγκομιδή κρατά μέχρι το Σεπτέμβρη. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Μεσσηνίας καλλιεργούν συνήθως τη λευκή, την κίτρινη, αλλά και την πορτοκαλί γλυκοπατάτα.
Όπως δήλωσε στην «Ύπαιθρο Χώρα» (ΥΧ) ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «πρόκειται για μία καλλιέργεια που έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Τα προβλήματα που υπάρχουν έχουν σχέση κατ’ αρχάς με το πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο δε βρίσκουν εύκολα οι παραγωγοί και πρόκειται για μία διαδικασία σύνθετη.
Το δεύτερο ζήτημα έχει άμεση σχέση με τη φυτοπροστασία, γιατί αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Για να έχουμε μία καλή παραγωγή, εμπορεύσιμη, συστήνουμε στους παραγωγούς πυκνές φυτεύσεις και η απόσταση να είναι κοντά, ώστε να μην έχουμε γλυκοπατάτες μεγάλου βάρους, διότι δεν είναι εμπορεύσιμες».
Σε ό,τι αφορά την εμπορική κίνηση της γλυκοπατάτας, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι «στη Μεσσηνία η εμπορική κίνηση αφορά στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως αλυσίδες σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κεντρική Ευρώπη. Σχεδόν καθημερινά, από την ώρα της συγκομιδής και μετά, γίνονται εξαγωγές και έτσι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι αν αυξηθούν οι εκτάσεις και υπάρχει μεγάλη προσφορά, τότε τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές θα δυσκολέψουν».
Σε σχέση με τις τιμές, ο ίδιος επισήμανε ότι κυμαίνονται από 60 έως 70 λεπτά το κιλό αυτή την περίοδο.
Υποτροπικά φυτά
Παράλληλα με τη γλυκοπατάτα, στη Μεσσηνία εξελίσσεται και η καλλιέργεια υποτροπικών φυτών, όπως το αβοκάντο. Φέτος, διανύουμε την τρίτη χρονιά και όλα δείχνουν ότι πάει καλά, αφού το προϊόν δίνει ικανοποιητική παραγωγή.
Για την καλλιέργεια μίλησε στην «ΥΧ» η δρ Τζατζάνη Θηρεσία-Τερέζα, υπεύθυνη Εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, με έδρα τα Χανιά, που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος στη Νότια Πελοπόννησο.
«Είμαστε στον τρίτο χρόνο του προγράμματος και από την περασμένη χρονιά έχουν συγκομισθεί τα πρώτα μάνγκο και τα πρώτα αβοκάντο. Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν τα τρία τελευταία χρόνια ήταν πολύ ευνοϊκές και, φυσικά, βλέπουμε ότι είναι πιθανόν να έχουν μέλλον αυτές οι καλλιέργειες. Οι ιδιοκτήτες των πειραματικών αγρών αύξησαν την καλλιέργειά τους και σίγουρα αυτό είναι ένα ενδεικτικό σημείο για την προοπτική του αβοκάντο», αναφέρει στην «ΥΧ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα καλλιέργειας υποτροπικών φυτών έχει διάρκεια πέντε έτη και όπως μας ενημέρωσαν από το Ινστιτούτο, η προσοχή εστιάζεται και στις ανάγκες για άρδευση, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα. Στους στόχους των υπευθύνων είναι να ενημερωθεί συνολικά το κοινό για ό,τι έχει σχέση με το πενταετές πρόγραμμα των υποτροπικών φυτών.