«Τρεις και ο κούκος» στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, το οποίο καλείται φέτος να βγάλει ένα ιδιαίτερα φορτωμένο και απαιτητικό πρόγραμμα με λίγους υπαλλήλους σε καίριες για την ασφάλεια ειδικότητες, που καλά καλά δε θα επαρκούσαν ούτε και για μία βάρδια! Το πτητικό πρόγραμμα του Απριλίου είναι ήδη σε εξέλιξη και οι υπάλληλοι του αεροδρομίου, μαζί με τον αερολιμενάρχη, κοντεύουν να μείνουν όσα και τα δάχτυλα του ενός χεριού.
Για την έλλειψη προσωπικού στο αεροδρόμιο Καλαμάτας δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση. Αντίθετα, μάλλον προς το χειρότερο οδεύει η κατάσταση, μέχρι τουλάχιστον να αναλάβει ο παραχωρησιούχος, δηλαδή από το 2026 και μετά…
Λαίλαπα ελλείψεων
Το θερινό πρόγραμμα με τις πτήσεις του αεροδρομίου ακόμα διαμορφώνεται, ανάλογα με τα αιτήματα των αεροπορικών εταιρειών. Όμως, του Απριλίου έχει αναρτηθεί και από μια μικρή παρατήρηση διαπιστώνεις ότι κάποιες μέρες της εβδομάδας το αεροδρόμιο πρέπει να είναι ανοικτό από τις 4 παρά τα ξημερώματα μέχρι σχεδόν τα μεσάνυχτα για να εξυπηρετήσει τις πτήσεις που έχουν προγραμματισθεί. Κι αυτό θα ήταν απόλυτα φυσιολογικό, αν υπήρχε προσωπικό να καλύψει τις βασικές – έστω- ανάγκες.
Αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας εργάζονται 7 άτομα σε όλες τις ειδικότητες και συγκεκριμένα τρεις αερολιμενικοί, ένας ηλεκτρολόγος, δύο οδηγοί και ο αερολιμενάρχης, που είναι ηλεκτρονικός. Οι αερολιμενικοί είναι επιχειρησιακοί υπάλληλοι και φροντίζουν για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και, όπως γράψαμε, είναι μόλις τρεις, όταν σε αντίστοιχα αεροδρόμια της Fraport ο αριθμός είναι τουλάχιστον τριπλάσιος.
Από έναν…
Αυτό ίσως που δεν είναι κατανοητό απόλυτα στον κόσμο είναι η δουλειά του ηλεκτρολόγου σε ένα αεροδρόμιο. Ο ρόλος του δεν είναι μόνο τα φώτα στις αίθουσες, αλλά κυρίως ο φωτισμός και η σωστή λειτουργία τους στην πίστα του αεροδρομίου και στο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης. Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος και για τη σωστή λειτουργία ( ή επιδιόρθωση σε περίπτωση βλάβης) του σταθμού επικοινωνίας που είναι εγκατεστημένος σε γειτονικό βουνό. Στην Καλαμάτα, όπως αναφέραμε, υπάρχει μόνο ένας, ο οποίος δεν πρέπει να αρρωστήσει, δεν πρέπει να πάρει ρεπό και οφείλει να βρίσκεται στο αεροδρόμιο κάθε φορά που υπάρχει πτήση. Δηλαδή τις μέρες που το αεροδρόμιο είναι ανοικτό από τις 4.00 το πρωί έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα πρέπει να είναι εκεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση με σβηστά φώτα στο διάδρομο δεν προσγειώνεται και δεν απογειώνεται κανένα αεροσκάφος…
Εκτός από τον ηλεκτρολόγο, το ίδιο συμβαίνει και με τον ηλεκτρονικό, που επίσης το αεροδρόμιο της Καλαμάτας διαθέτει μόνο έναν…
Μάλιστα, η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ) της ΥΠΑ μίλησε πρόσφατα για «λαίλαπα ελλείψεων στο προσωπικό» και αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας που διαθέτει μόνο έναν ηλεκτρονικό!
Τους στέλνουν κι αλλού!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, και μόνο για τότε, θα έρθουν με απόσπαση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ένας ηλεκτρολόγος και ένας ψυκτικός.
Φυσικά, μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να κάνουμε το σταυρό μας μη αρρωστήσει κανείς από τους επτά εργαζομένους, διότι είτε κάποιο γκρουπ επιβατών θα βρει κλειστές τις πόρτες του αεροδρομίου είτε κάποιο αεροσκάφος θα βρει σβηστά τα φώτα προσγείωσης στο διάδρομο και θα επιστρέψει πίσω…
Το όλο θέμα δεν είναι καθόλου απλό και τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για ένα αεροδρόμιο που έχει χαρακτηρισθεί ως «Διεθνής Αερολιμένας» και θέλει να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τη φετινή σεζόν.
Οι εργαζόμενοι ζουν τη δική τους αγωνία με αυτά τα δεδομένα, ενώ κατά διαστήματα γίνονται υπηρεσιακές μετακινήσεις (ολιγοήμερες) ακόμα και κάποιων εξ αυτών των επτά υπαλλήλων σε άλλα μικρότερα αεροδρόμια, κυρίως σε νησιά, που επίσης δεν έχουν προσωπικό για να λειτουργήσουν! Έτσι, δε φτάνουν που είναι λίγοι, κάποιες μέρες είναι ακόμα λιγότεροι…
Κι ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι επανειλημμένως έχει ζητηθεί η ενίσχυση με προσωπικό, προκειμένου να μη δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα με τη λειτουργία του αεροδρομίου μας, είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο δεν καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες από τους διαθέσιμους εργαζομένους της ΥΠΑ που απελευθερώθηκαν από τα 14 αεροδρόμια που τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύεται η Fraport!
Αν, λοιπόν, κάποιος δεν ασχοληθεί σοβαρά «από χθες» με το μεγάλο αυτό ζήτημα, θα είναι πολύ οδυνηρό αν χρειασθεί κάποια στιγμή να πούμε «τα λέγαμε…».
Της Βίκυς Βετουλάκη