Για κάποιον που τρομάζει ή σαστίζει μπροστά σε κάτι απρόοπτο, λέμε συνήθως ότι «έχασε τ’ αβγά και τα καλάθια».
Η φράση αυτή, σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, έμεινε από το 1688, όταν την Αθήνα είχε καταλάβει ο Μοροζίνι με τα στρατεύματά του. Την εποχή εκείνη είχε πέσει πανώλη και τα κρούσματα ήταν χιλιάδες. Οι στρατιώτες του Μοροζίνι άρχισαν να αποδεκατίζονται στην κυριολεξία. Όλα τα χωράφια είχαν γίνει νεκροταφεία. Πολλοί λοιπόν, Αθηναίοι, για να σωθούν, πήραν τις οικογένειές τους και τράβηξαν σε διάφορα νησιά. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Ιωάννης Ντερζίνης ή Ντερτσίνης -όπως τον αναφέρει ο ιστορικός Αθαν. Υψηλάντης- που έκανε εμπόριο αβγών.
Για να μην αφήσει, όμως, το εμπόρευμά του να χαλάσει, αποφάσισε να το πάρει μαζί του, με την ελπίδα να το πουλήσει στα νησιά. Αλλά στο δρόμο τούς επιτέθηκαν Αλγερινοί κουρσάροι και τους έπιασαν. Όσοι από τους ταξιδιώτες ήταν νέοι και γεροί, κρατήθηκαν αιχμάλωτοι και μεταφέρθηκαν στο Αλγέρι. Τον Ντερτσίνη, που ήταν γέρος και άρρωστος, τον άφησαν ελεύθερο. Έτσι αναγκάστηκε να γυρίσει ξανά πίσω στην Αθήνα.
Φυσικά, πολλοί ενδιαφέρθηκαν τότε να μάθουν για την τύχη των συγγενών τους και τον επισκέπτονταν σπίτι του, για να τους πει τα καθέκαστα.
Σε μια Αθηναία, λοιπόν, που είχε χάσει τον άντρα της και έκλαιγε σπαρακτικά, ο Ντερτσίνης είπε: «Η αφεντιά σου κλαίει για τον άντρα σου. Αμ, τι να πω εγώ ο κακομοίρης που ’χασα τ’ αβγά και τα καλάθια;».
Έτσι η φράση του αγαθού αυτού αβγουλά έμεινε μέχρι τα χρόνια μας, με διαφορετική όμως σημασία.
Εμείς σήμερα, αγαπητοί μου αναγνώστες, δεν πρέπει να τρομάζουμε ή να σαστίζουμε, πρέπει να χαμογελάμε γιατί κάποιοι έχουν φροντίσει αυτές τις μέρες να έχουμε και αβγά και καλάθια.
Χαμόγελο πρώτο: Στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» και θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου. Θα περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και σοκολατοειδή προϊόντα. Να σας θυμίσω ότι το «καλάθι του Πάσχα» θα τεθεί σε ισχύ για τρίτη διαδοχική χρονιά. Πρόκειται για προσωρινή επέκταση της πρωτοβουλίας «Καλάθι του νοικοκυριού», το χαμόγελο διαρκείας που βρίσκεται σε ισχύ.
Χαμόγελο δεύτερο: Επιπλέον, αναμένεται η απόφαση και για το «καλάθι των Νονών» που θα περιλαμβάνει κατηγορίες προϊόντων όπως: πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια, επιτραπέζια / παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), οχήματα/τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια κ.λπ.
Χαμόγελο τρίτο και ευρωπαϊκό: Το «Καλάθι του Πολέμου» ξεκίνησε ήδη στις σκανδιναβικές χώρες και θα περιλαμβάνει πατάτες, λάχανο, καρότα και αυγά μαζί με κονσέρβες σάλτσας μπολονέζ και έτοιμες σούπες με μύρτιλα και τριαντάφυλλο, επίσης ταμπλέτες ιωδίου, εύκολα προς παρασκευή τρόφιμα, τροφές για κατοικίδια και εφεδρικά τροφοδοτικά.
Χωρίς άλλο σχόλιο, κάνω την εξής διαπίστωση ότι «χάσαμε τ’ αβγά και τα καλάθια», με όλα αυτά τα «καλάθια» που τα δίνουν απλόχερα.
Πρέπει, όμως, να χαμογελάμε γιατί είναι αναζωογονητικό.
Τα λέμε πάλι…
Του Κώστα Δεληγιάννη