Φωνές για δημοσίευμα του «Θάρρους»
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, που ξεκίνησε με την καθιερωμένη ενημέρωση από τον Γιώργο Αθανασόπουλο.
Τοποθετηθείς ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή που υπήρξε σχετικά με τη δυνατότητα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να νοικιάζουν σπίτι και στην πόλη της Μεσσήνης χωρίς πλέον να χάνουν το στεγαστικό επίδομα. Όπως είπε, είχε ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες από το 2021, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι φοιτητές θα νοικιάζουν πλέον και στη Μεσσήνη, κάτι που θα βοηθήσει στη ζωή της πόλης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι έτσι θα πέσουν και οι τιμές των ενοικίων.
Κλείνοντας το όλο θέμα, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και ειδικά την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, καθώς συνέβαλε αποφασιστικά στο «να λυθεί το άδικο».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γεωργακόπουλος, ο οποίος ζήτησε να μάθει τι έγινε στη συνάντηση του δημάρχου με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Λαμπρόπουλο, διότι τα μπαράζ κλοπών συνεχίζονται. Επίσης, κατήγγειλε ότι αγρότες φοβούνται να πάνε στα κτήματά τους, αφού στο δρόμο τούς σταματούν και τους λεηλατούν. Επιπλέον, ζήτησε να μάθει τι γίνεται με τον καθαρισμό των παραλιών του Δήμου Μεσσήνης.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε ότι εξέδωσε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, ενώ υποστήριξε ότι η θέση που ανέλαβε δίνει «μιαν ανακούφιση», αφού γνωρίζει τα προβλήματα, εκτιμώντας ότι θα συνεισφέρει στην αντιμετώπισή τους. Η παραβατικότητα, σχολίασε ακόμα, δεν τελειώνει ποτέ, με το Δήμο να καταγράφει τα περιστατικά και να είναι σε επικοινωνία με την Αστυνομία. Μάλιστα, ανέφερε ότι το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για το όλο ζήτημα περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα. Όπως είπε, υπάρχει έντονη αστυνόμευση στην περιοχή, αλλά επιδιώκει περισσότερη, με ομάδες των ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ να είναι μόνιμα στη Μεσσήνη.
Έπειτα μίλησε για τις κάμερες που έχουν ήδη τοποθετηθεί και θεωρεί ότι ενδυναμώνουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, καθώς και για τη σύσταση του Συντονιστικού Κέντρου. Ύστερα, δε, από πρόταση του Δήμου θα τοποθετηθούν πέντε ακόμα κάμερες σε σημεία της Μεσσήνης, τις οποίες θα παρακολουθεί η Αστυνομία.
Κλείνοντας την απάντησή του, ανέφερε ότι η παραβατικότητα δεν τελειώνει, πάντα θα υπάρχει, αλλά στόχος είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας.
Σχετικά με την ερώτηση για τον καθαρισμό των παραλιών, απάντησε ότι έχει δώσει εντολή για ευπρεπισμό, με τον προγραμματισμό πλέον να γίνεται από νωρίς, αφού ο κόσμος συρρέει στις παραλίες από τον Απρίλιο.
Εν συνεχεία έγινε ερώτηση από τον κ. Γιάννη Διονυσόπουλο, έπειτα από δημοσίευμα του «Θάρρους» που αφορούσε δρόμο στην περιοχή του Πεταλιδίου. Ο εν λόγω δρόμος έχει πλέον κλείσει και έτσι εμποδίζεται η πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα. Επίσης, ρώτησε για τη «Βρύση του Ψεύτη». Όπως είπε, το χειμώνα η πρόσβαση είναι αδύνατη, καθώς γεμίζει με άμμο από τη θάλασσα, κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον κόσμο που τη χρησιμοποιεί. Για το λόγο αυτό ζήτησε να βρεθεί μια λύση.
Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης για το δρόμο που αναφερόταν στο δημοσίευμα, ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος τα τελευταία 6 χρόνια δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση, αφού ουσιαστικά ποτέ δεν ήταν δρόμος, απλά ο ιδιοκτήτης είχε επιτρέψει την πρόσβαση στην παραλία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο προστατεύεται με νόμο και είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες για αυτό το λόγο να αφήνουν κενό.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Διονυσόπουλος απάντησε ότι είναι περίεργο να υπάρχουν δημοτικός φωτισμός, κάδοι και ταμπέλα για την καταλληλότητα των νερών στο σημείο, αλλά ο δήμαρχος να λέει ότι δεν πρόκειται για δημόσιο δρόμο. Πρόσθεσε δε, ότι πρόκειται για μια παραλία στην οποία δεν υπάρχει πρόσβαση για τον κόσμο σε μήκος 2 χιλιομέτρων, ενώ εξέφρασε φόβους για το τι θα συμβεί σε περίπτωση φωτιάς ή πλημμύρας.
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε ότι η ταμπέλα τοποθετήθηκε από την Αποκεντρωμένη, ενώ για την πρόσβαση στη θάλασσα επανέλαβε ότι υπάρχει νόμος που προστατεύει τον κόσμο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Γαλιάτσος. Αναφερόμενος στη «Βρύση του Ψεύτη», είπε ότι εδώ και 3 χρόνια γίνονται παρεμβάσεις έπειτα από υποδείξεις μηχανικών, αλλά δυστυχώς αποτυγχάνουν. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι για να γίνει δυναμική παρέμβαση, θα πρέπει να αλλοιωθεί το τοπίο. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας.
Σχολιάζοντας τα δύο παραπάνω θέματα ο κ. Κώστας Μαλιώτης είπε ότι αντί να ανοίγονται δρόμοι, κλείνουν, ενώ πρόσθεσε για τη «Βρύση του Ψεύτη» ότι το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό και ο ίδιος μπορεί να κάνει παρέμβαση. Μάλιστα, σχολίασε: «Στην τελική, και να μην πετύχει, θα είναι απλά άλλη μια αποτυχημένη παρέμβαση».
Στη συνέχεια επανέλαβε το αίτημα της μειοψηφίας για χώρο και ζήτησε, αφού δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να βρει λύση, να δώσει χώρο στο πάρκινγκ του Δημαρχείου, προκειμένου να τοποθετήσουν ένα κοντέινερ ή μια σκηνή και αυτό να αποτελεί το γραφείο της μειοψηφίας. Συνέχισε δε, λέγοντας ότι όλο αυτό το διάστημα η μειοψηφία έχει δείξει καλή συνεργασία και υπομονή, αλλά πλέον αυτή εξαντλήθηκε.
Απαντώντας ο κ. Σπύρος Κοντοθανάσης στην πρόταση του κ. Μαλιώτη είπε ότι δε γίνεται ο καθένας να αυτοσχεδιάζει, ενώ ζήτησε υπομονή αφού τα αντιδιαβρωτικά έργα που αναμένεται να γίνουν στην περιοχή ίσως τελικά λύσουν και το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Τελευταίος πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Κατσούλης. Αναφερόμενος στον επίμαχο δρόμο, ανέφερε ότι και ο ίδιος ήταν ιδιοκτήτης έκτασης στο σημείο, αλλά πλέον το μεγαλύτερο μέρος έχει εξαγοραστεί από ένα άτομο. Όπως υποστήριξε με τη σειρά του, ποτέ εκεί δεν ήταν επίσημος δρόμος και ότι δεν υπάρχει δημοτικός φωτισμός.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση