Πριν από λίγες μέρες επέστρεψαν από την Κροατία μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Θουρίας, έπειτα από μια εβδομάδα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην πόλη Πόζεγκα, στο πλαίσιο κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+. Το πρόγραμμα, με τίτλο «Με Δύναμη από τη Θουρία: Καλλιέργεια Δεξιοτήτων Ζωής, Ευρωπαϊκής Ταυτότητας και Συμπερίληψης», διεξήχθη από τις 6 έως τις 13 Απριλίου και έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να ταξιδέψουν για πρώτη φορά με αεροπλάνο και να επισκεφτούν μια ξένη χώρα.
Η συνεργασία αυτή είναι αποτέλεσμα της διετούς σύμπραξης ανάμεσα στο Λύκειο Θουρίας και το Λύκειο Ekonomska skola Pozega της Κροατίας (που πραγματοποιούν ήδη από πέρυσι σε συνεργασία το έργο eTwinning με τίτλο Global Chatmates) και έχει ως βασικούς στόχους να ωθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσιμες για τη ζωή (όπως υπευθυνότητα, αυτενέργεια, ανεξαρτησία, συνεργασία, ανάληψη πρωτοβουλιών κ.ά.), να καλλιεργήσουν την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη μέσα από τη διάδραση με παιδιά από μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και την εμπειρία της ζωής εκεί, καθώς και να κάνουν πράξη τη συμπερίληψη με τη συνεργασία ανάμεσα σε μια πολυποίκιλη ομάδα παιδιών με διαφορετικό πολιτισμικό, εθνικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Ιδιαίτερη σημασία για το σχολείο είχε η συμμετοχή δύο μαθητριών Ρομά, που αποτέλεσαν πολύτιμα μέλη της ομάδας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΓΕΛ Θουρίας, μαζί με τις εκπαιδευτικούς Σοφία Κωνσταντινέα και Βασιλική Ξαρχάκου, φιλοξενήθηκαν στην πόλη Πόζεγκα, παρακολούθησαν εκπαιδευτικά εργαστήρια και επισκέφτηκαν μουσεία και εθνικά πάρκα της περιοχής. Ως μέρος των δράσεων δημιουργικότητας, εξερεύνησης και πολιτισμικής ανταλλαγής, μαγείρεψαν παραδοσιακά εδέσματα με τον επαγγελματία σεφ και καθηγητή μαγειρικής Andelko Ledic, κέντησαν εργόχειρα με χρυσή κλωστή, επιχείρησαν να γράψουν σε γλαγολιτική γραφή (πρώιμη κυριλλική), έμαθαν να μιλούν βασικά κροατικά, χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακά κροατικά τραγούδια, έδωσαν συνέντευξη σε τοπικό ραδιοσταθμό, και επισκέφτηκαν το Κέντρο Vocin, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στη γεωλογική, βιολογική και πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό πάρκο Jancovac, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο φυσικής κληρονομιάς από την UNESCO.
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από την πόλη και τα μνημεία της Σλαβονίας (επαρχία της Κροατίας), συνέκριναν ομοιότητες και διαφορές, και πήραν πολλές ιδέες και έμπνευση για επιχειρηματικότητα και δράσεις που θα ήθελαν να αναπτύξουν στην περιοχή τους.
Μέσα από τη σύγκριση των δύο πολιτισμών, δόθηκε έμφαση στο σεβασμό των διαφορών και την καλλιέργεια κοινών αξιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες μαθητές ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους Κροάτες συνομηλίκους τους, τους οποίους είχαν φιλοξενήσει σε αντίστοιχη επίσκεψη το Φεβρουάριο 2025.
Ειδικότερα, συμμετείχαν οι μαθητές/τριες Θεοδώρα Μπρούμα και Σμαράγδα Ρουσοπούλου από τη Γ΄ Λυκείου, Βασιλική Καπόνη, Μαρίνα Σολάκου, Γεωργία Καπόνη, Αλέξανδρος Κωστέλλος, Γιάννης Κρίκας και Αλεάντρο Ναζεράι από τη Β΄ Λυκείου, Αθανασία Κατή, Βένια Πουλημένου, Κατερίνα Μανδηλάρη και Γκαμπριέλ Ρουντάι από την Α΄ Λυκείου.
Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα κινητικότητας του ΓΕΛ Θουρίας πραγματοποιήθηκε έπειτα από έγκριση στα πλαίσιο της δράσης Erasmus+ (2024-1-EL01-KA122-SCH-000218179) από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.